Eftersom jag ju nu har köpt en ny häst som givetvis måste försäkras har jag ringt runt och gjort prisjämförelser mellan 4 olika bolag; Agria, Folksam (som hästen är försäkrad hos nu), Dina (där Kreon var försäkrad eftersom det DÅ var en otrolig skillnad i premie hos dom jämfört med de andra bolagen- kanske för att han var registrerad som Danskt varmblod) och Sveland.
Jag har bara fokuserat på PRISET då det där med att man ska ”akta sig” för ett visst bolag för att de minsann har varit så dåliga när det har gällt handläggningen av bla bla bla jag inte ger mycket för.
Enligt min erfarenhet kan man fråga 100 olika försäkringstagare och få de mest skilda svar på hur de anser sig ha blivit bemötta av sitt bolag- folk kan vara allt från supernöjda till fullkomligt förtvivlade.
Och det kan i sin tur bero på så många olika anledningar att jag som sagt inte anser att det är något som jag vill väga in i bilden.
Alla bolagen är så stora och har många anställda som dessutom byts ut ständigt så har man fått ett dåligt bemötande, långsam handläggning, ifrågasättande eller vad det nu än kan handla om så behöver det definitivt inte betyda att bolaget som sådant ÄR på detta vis menar jag.
Nåväl, min undersökning visade att det skulle kosta följande att försäkra ett 6-årigt svenskt halvblod avsett för tävling och med den mest omfattande veterinärvårdsförsäkringen (100.000 eller 120.000 beroende på bolag) och enbart något varierande självrisk (runt 2600:–) för 95.000:– i det som i dagligt tal benämns A1-försäkring:
Folksam: 12100:–
Sveland: 14800:–
Agria: 15400:–
Dina: 16900:–
För övrig så kräver Dina röntgen om man vill försäkra hästen för mer än 80.00 i A1 och man kan inte A1-försäkra en häst för mer än 100.000.
Så i just min hästs fall kommer jag att behålla befintlig försäkring hos Folksam då det ändå skiljer ganska mycket i pris för mer eller mindre identiska villkor.
Men man måste absolut göra sådana här jämförelser vad gäller alla typer av försäkringar menar jag.
I Kreons fall skilde det nästan 10.000:–/ år mellan dyraste och billigaste (Dina) bolag medan tex bilförsäkringen hos Dina kostade ungefär lika mycket som hos Länsförsäkringar och hundförsäkringen var dyrare än hos Agria.
När vi köpte vårt hus för 10 år sedan minns jag att det dyraste bolaget ville ha ca 6000:– för vår hemförsäkring medan Länsförsäkringar tog ca 3500:–.
Lönar sig absolut att jämföra.
Dock får man inte glömma att man om man köper en lite billigare häst än du gjort, som man antagligen inte röntgar, så är det nästan alltid smidigast att ta över den befintliga försäkringen eftersom man då slipper nya reservationer eller liknande. Jag brydde mig aldrig om att jämföra någonting när jag köpte min häst, men så är hon 15år och har en full A1 utan reservationer. Hade jag bytt bolag hade det kanske blivit billigare men jag hade antagligen fått reservation på både det ena och det andra.
Grattis igen till hästköpet förresten!
Många avråder nästan hysteriskt från att byta bolag- ni läsare får gärna förklara varför.
Nu talar jag om en häst som aldrig utnyttjat sin egen försäkring och är helt ua på besiktning.
Varför skulle man inte våga byta bolag (vilket jag inte ska göra men av annan orsak- priset på premien).
En annan sak, en vän har sin häst försäkrad i Agria och TROTS utökad veterinärvård visade det sig att detta bolag (som enda bolag) hade ett tak (17.000kr?) för ersättning på hältor och rörelsestörningar.
Helt otroligt vad man kan hitta i det finstilta! //L
Ja, det där med taket på 17.000 såg jag och ryggade flera kilometer! Jag menar…17.000 är tämligen lätt att komma upp i om hästen får en hälta som kräver flera behandlingar och sedan kanske blir halt igen inom ett år.
För övrigt så kostade BARA Kreons titthålsoperation över 20.000:–.
Fast man kan tydligen teckna någon TILLÄGGS-försäkring för att komma runt de 17.000:–.
Vi jämför och tar in offerter på precis allt just nu med anledning av vår flytt! Gårdsförsäkringen var en sån sak där vi sparade ett par tusen om året, men allra mest sparar vi på elen tror jag. Bolaget som äger ledningarna skickade ut ett ”standardavtal”. När vi kollade runt kunde vi sänka den beräknade kostnaden med ca 12 tkr om året. Vi blev till och med erbjudna ett avtal som skulle kosta oss 10 tkr mindre än ”standardavtalet” av samma bolag som erbjöd det! Stallrenoveringen har vi också tagit in offerter och jämfört priser – där den högsta låg på ca 4 ggr de lägsta… Där har vi inte bara gått på pris, dock – utan vi har även vägt in att de är lätta att kontakta, lätta att diskutera med, tydliga i sin kommunikation och vilka lösningar de föreslagit.
Våra hästar har vi i olika försäkringsbolag – då de är av olika ras (SWB, Hannoveraner och Lusitano) placerar olika bolag dem olika. Särskilt lusitanon skiljer det mycket på – jag tror att det är vanligare med större prisskillnad för ovanligare hästar. Det var ju samma med min mans sportbil av ovanligare sort som han hade tidigare – där skilde försäkringarna mycket mer än på våra vanliga bilar som vi har idag.
Det finns alldeles för många historier om försäkringsbolag som vägrat täcka ”gamla” skador för att jag skulle våga byta försäkringsbolag. Själv gjorde jag det med hunden (från Agria till Folksam), med resultat att det hjärtfel som sedermera upptäcktes (och ALLT som KUNDE ha att göra med det!) inte täcktes av den nya försäkringen. Trots att han var besiktigad ua vid bytet.
Usch så trist! Menar du att du inte får någon ersättning om du måste veterinärbehandla hunden om det har med hjärtat att göra?
Ja, nu är ju hunden ifråga död sen ett par år av icke hjärtrelaterade orsaker, men japp, precis så hade det varit. PLUS allt som hade kunnat räknas som hjärtrelaterat, vilket enligt deras lista var ungefär allt en hund kunde drabbas av exklusive benbrott (om inte hunden bröt benen pga snubblade av hjärtfel, nej, men du fattar). Så, nej, jag bröt den försäkringen och hade honom oförsäkrad sen,
Anledningen till att inte byta bolag har jag berättat om tidigare. Skulle de visa sig att din häst har ett fel som kan härledas till tiden innan försäkringsbytet så kan det bli så att det nuvarande försäkringsbolaget inte ersätter veterinärvård. Men det klart, finns ingen skadehistoria, hästen är ung och genomgången och röntgad så kanske man vågar byta.
Min hästs försäkring damp ner precis. Premien var höjd med 4000kr, han är bara försäkrad till 45000kr. Försäkringen kostar nu 14000kr (If) sjukt stor höjning. Jag ringde runt, Folksam tar 6758kr för samma försäkring UTAN karens eller förbehåll… Suck… Det lönar sig att kolla runt och byta, precis som man ska göra med alla anda försäkringar…. Det är alltid billigast första året, sedan höjer de varje år.
4000:–?!?!?!? Det låter HELT OTROLIGT?!?!?!? Jag hade faktiskt ringt och frågat varför!
Det gjorde jag… Veterinärkostnaderna har ökat… Då måste priset höjas…. Suck.. Jag meddelade också att jag tänkte kolla på andra alternativ och inte ens det hjälpte.
Men en sådan GIGANTISK höjning?!?!?!? Förstår dig att du bytte!
Min höjdes också, utan varning, med 4000. Iofs kan jag här förstå varför då jag behandlade henne det året för ca 50 000 kr.
Det låter ändå otroligt överdrivet tycker jag.
När jag buköppnade Décima kostade detta försäkringsbolaget ca 60.000:– och jag kan inte minnas att jag fick en kronas premiehöjning de kommande åren.
Det lönar sig nog att kolla runt och jämföra. Men viktigt är också att bestämma sig för hur man vill att försäkringen ska se ut, vad man behöver och tycker är viktigt. Tex hur mkt veterinärvård, eller hur hög självrisken ska vara (ofta finns det två alternativ att välja mellan). Livförsäkringen är ju en annan del, ska man försäkra en relativt billig häst så är det kanske billigare att strunta i den delen och bara ha den ordentligt föräkrad i veterinärvård. Tänker bara själv på hur mkt jag betalat in genom åren kontra hur mkt jag plockat ut…
Ett tips kan ju vara att ha hästen mkt väl försäkrad första året, vad jag har kunnat läsa mig till så uppstår de flesta skador på hästar under första året med ny ägare…
Instämmer i att man bör ha en så hög försäkring som man tycker att ens ekonomi tål i vart fall den första tiden.
Det är så mycket nytt för hästen när den byter ägare; ny sadel, kanske annan ridstil, nya hagar/ hagkompisar osv osv- allt som kan göra att hästen både blir överansträngd och/ eller skadad.
Om du byter bolag och säg att din häst får den typ av problem Kreon hade sex månader efter köpet och det då upptäcks på röntgen tex en pålagring. Då får du reservation på hela det benet.
För att det anses som ett dolt fel och fanns där när du köpte hästen.
Men Madeleine, i det scenario du beskriver så blir det svårt för bolaget att hävda att det fanns där innan köp/försäkring eftersom hans ben är röntade UA.
Jag har också bytt bolag på en frisk häst som jag haft flera år i Agria (till DINA). Agria blev för dyra OCH galet dåliga med den där 17.000-kronors-gränsen.
Det faktum att folk inte vågar byta gör också att försäkringsbolagen kan köra med oss försäkringstagare ganska bra.
Precis min åsikt också! Tyvärr utnyttjar de det här ryktet som finns.
Fast det är väl inget rykte?! Det har ju stått om det i seriösa hästtidningar flera gånger detta året. Och om jag inte minns fel så i åtminstone en av dem så var det intervjuer med de olika försäkringsbolagen och de höll med om att det är så att det kan vara svårt att få ersättning för skada som kan ha uppkommit innan försäkringen tecknades.
Ann. H mitt scenario förutsätter att hästen inte är röntgad.
Och det inte alla som röntgar hela hästen.
En pålagring kan komma på alla skelettdelar.