Torsdag- vilken rid-dag!

Åhhh…tänk om alla dagar i sadeln kunde vara som denna….gud give (sa ateisten….)!

Jag ska inte berätta hur dags jag steg upp i morse, låt oss bara kalla det ”vääääldigt tidigt”- planen var att rida Zack innan jobbet.

Klockan ”också väldig tidigt” satt jag därför i sadeln på det röda djuret och han kan inte ha varit alltför missnöjd med att ryckas upp ur boxen för han gav mig det bästa passet på länge.

Som tack för det gav jag honom ledigt efter bara 30 minuter- det var han värd.

Zack är en häst som både kan vara fjäderlätt i handen att rida (och ändå jobba på bra) och så tung att det känns som att man styrketränar med 100-kiloshantlar i vardera handen (och då jobbar han så klart inte så bra)- idag valde han det förstnämnda alternativet och kändes helt underbar.

Egentligen ville jag inte sluta att rida men som sagt; han var värd att få berömmet att gå gå tillbaka till boxen då han jobbat på ordentligt utan vilodagar länge.

Efter denna härliga ritt hastade jag till ”mitt” stall för att titta till Vicke och kolla så att hagutsläppet gick lugnt till väga för hans del.

När jag konstaterat att allt såg bra ut gasade jag iväg till jobbet och var på plats 7.45.

Efter jobbet åkte jag tillbaka till stallet- denna gången för att rida- med väldigt blandade känslor.

Jag var både förväntansfull och lite nervös- att ha ägt en häst som Kreon har satt sina spår…

Sedan ska jag vara ärligt och säga att jag inte hade någon superkänsla när jag provred Vicke- jag tyckte att han var jättesvår att sitta på i traven- rena sjöslaget :)!

Alla mina tidigare hästar har varit ”lätt-suttna”, Kreon hade ju tex en inte så bra trav med helt stilla rygg och Zack HAR en bra trav men är ändå som en soffa att sätta sig i- den mest bekväma häst man kan tänka sig att sitta på i trav (galoppen är en annan femma….travens raka motsats…).

Även idag fick jag ”sjöslags-känsla”  i traven men jag är övertygad om att detta är en vanesak och Vicke skötte sig sååå bra.

Lätt och fin i handen, travade och galopperade på med precis lagom bjudning och vet ni…högergaloppen var nästan ”to die for”.

Hade jag varit lagd åt det andliga hållet hade jag sagt att Kreon lämnade kvar det jag älskade mest hos honom, högergaloppen, som en avskedsgåva som Vicke fick men eftersom jag är en iskall realist konstaterar jag bara att Vickes högergalopp redan är i klass med Muppes vilket är otroligt glädjande.

Nu red jag bara ”runt runt” idag och i inte mer än i 25 minuter men känslan var 100 % härlig!

Planen är att ta det lika lugnt i några dagar till- tids nog börjar allvaret för min nya älskling!

Frågade förresten stallägarnas dotter hur Vicke varit att ta in från hagen på vilket hon svarade skämtsamt att han hade varit jättesnäll ”för han är ju en hopphäst” (hon är c-tränare i hoppning).

Och på tal om hopphäst så ska jag väl avslöja vad Vickis heter egentligen:

VICCAMARO!!!!!!!!!!!

Och då fattar ni väl vem han är efter (och morfar är Quite Easy).

Nöjda :)?

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria Waldö

  Grattis till nya hästen. Kul att du köpt en häst som Märit ridit och tävlat. Då är den garanterat välriden. Lycka till!

  Svara
 2. Minstral

  Jättekul att det verkar gå bra, stort grattis! Namnet…… hmm man kan ju inte få allt:/

  Svara
 3. Hästis

  Grattis till en riktigt fin häst som verkar vara stabil!

  Personligen tycker jag att det är bättre att ge hästen ett fint namn istället för att ”krysta” fram ett konstigt namn som absolut ska visa härstamningen…

  Men det är ju en bagatell i sammanhanget, Vicke Vire går oxå bra 🙂

  Haha… det säger en del när det enda vi kan komma på att klaga på är namnet 🙂 🙂

  Förresten, apropå stallägarens kommentar, har du sett honom hoppa?

  Svara
  • Birgitta

   Nix, har inte sett honom hoppa.

   Och på tal om att ”klaga på namnet” så tänkte jag idag att om det enda som JAG skulle ”klaga på” är att Vicke har klippt svans upptill (den ska få växa ut så klart) då är det hur bra som helst :).

   Och på tal om krystade namn så heter/ hette alla Décimas typ 10 helsyskon något på D- vissa namn mindre roliga än andra (de heter/ hette tex: Dermina, Donovan, Dellie, Denver).

   Svara
   • CeciliaL

    På tal om krystade namn så ska alla hästarna på stuteriet där jag köpte mitt förra sto heta nåt på ”Cz”… Där finner du därför t.ex.” Cziko” och ”Czako”… Zzzznark… Tycker de behöver lighten up litet!! 😀

    Svara
 4. Jennifer

  Inga tendenser till sadeltvång? Har sett en hel del Camaro-avkommor med det…

  Svara
 5. Hästis

  Klippa svansroten och rycka manen är två saker som jag inte förstår varför det var så självklart förr i tiden.

  Hade en häst som verkligen hatade att få manen ryckt men det skulle ju göras, stackars häst.

  Numera klipper jag manen på min häst och skulle inte komma på tanken att klippa svansroten.

  Fin bild på din häst på ASVHs Blup sida, förresten.

  Svara
  • Birgitta

   Jag klippte också svansroten för tusen år sedan och tyckte det var snyggt då men skulle aldrig göra det idag.

   Ja, gossen gör sig bra på bild :).

   Och vem vet…det blir kanske fortsatt hoppning framöver :)?

   Svara
 6. Hästis

  Men nu när jag tittar på ASVH Blup så har han ju jättemånga bra hoppresultat!

  Svara
 7. JohannaB

  Men vad är det för fel på Heron och Menelli?
  Tycker det är fina namn! 🙂
  Av dina är det möjligen Arcimboldo som jag skulle ha lite svårt för namnmässigt… Men Archie funkade å andra sidan väldigt bra!
  Största nackdelen med Viccamaro är att den så tydligt pekar på pappans namn, jag gillar bättre när de döps på mammans namn (eftersom stoet får färre avkommor så det inte blir lika övertydligt vad inspirationen kom av) men Viccamaro är ju ändå lite ”fyndigt” och inte som alls Quite-hästar som finns i Sverige 😉

  Svara
  • Birgitta

   Heron var efter HERkules, Arcimboldo var efter AKRI-bori.

   Menelli gillar jag inte- hon skulle i så fall ha hetat MInelli (efter Liza Minelli).

   Bästa namnet på mina hästar är/ var Kreon och även hans syskon (Nike och Helios) har fina namn som dessutom anknyter till modern (Medea). Allt ur den grekiska mytologin.

   Svara
 8. Görel

  Min spontana första tänke när jag såg smeknanet Vicke, var Vicke Viking, en klurig, smart, fredsälskande liten viking i en barnbok skriven av en i mina hemtrakter.
  Få väl se om din Vicke är lika klurig, smart och fredlig som barnbokens Vicke. 😉

  Svara
 9. Anonym

  Viccamaro tycker jag inte alls är ett så tokigt namn och på en fin häst dessutom 🙂

  //L

  Svara
  • Birgitta

   Namnet är helt ok tycker jag och framför allt är jag nöjd med att det är OVANLIGT. Skulle inte vilja ha en häst som heter något som 30 andra hästar också har som namn….

   Svara
 10. Liv

  Jag tycker till skillnad från de flesta här (som tvunget måste klanka ner på något *suck*) att namnet Viccamaro är jättefint! Och skulle det inte falla mig i smaken skulle jag inte ens bemöda mig att kommentera saken. Men alla är vi olika …

  Svara
 11. Minstral

  Det var faktiskt Birgitta själv som började kommentera namnet (varken positivt eller negativt dock). Jag tolkade det i min enfald som att hon inte tyckte det var snyggt då jag tyckte det var übertråkigt, fel av mig. Tycker verkligen inte min egen nya häst heller har ett fint namn, Nemesis Diva SY, smaka på den. Dock tar jag det inte som kritik av hästen om någon skulle tycka namnet är fult (vilket det är).

  Ang att rycka man och klippa svansrot så tycker jag det är snyggt, och uppenbarligen en hel del ryttare i världsklass också om man tittar på tävlingar.

  Smaken är som baken och om man inte kommenterat från stora till små saker så tycker jag att en blogg hade blivit tråkig. Då hade det blivit inlägg efter inlägg med: ”fin häst” ”vilket snyggt namn” osv. Dööööötrist ju;)

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>