Dagens (äppel)fråga

Nu när i alla fall mitt äppelträd dignar av äpplen undrar jag hur ni ställer er till att fodra hästar med denna frukt?

Ger ni äpplen eller inte och vad beror er inställning på? Tillgång? Bra/ dåliga erfarenheter?

Själv har jag fodrat med äpplen i många år, förr hade jag arbetskamrater som gärna dumpade några sopsäckar med fallfrukt hos mig och sedan vi flyttade till vårt hus för 10 år sedan har jag ett eget träd som alltid gett otroligt mycket frukt.

Lika generös som jag har varit med äpplen till mina hästar som brukar få i alla fall 6-10 äpplen om dagen under säsongen lika försiktiga har jag hört att vissa hästägare är- en del vågar över huvud taget inte fodra med äpplen av rädsla för kolik.

Det jag själv är noga med är att inte ge kart utan mogna äpplen och så delar jag upp mängden på alla 3 målen.

Men i sak tror jag att det är nyttigt med äpplen och mina hästar har inte haft något emot att äta dom så jag har valt att inte slänga fallfrukt i komposten/ i soporna som jag vet att många gör en masse. För ofta orkar man ju inte äta alla äpplen ens träd ger själv, det är min erfarenhet i alla fall.

Och ibland när jag rider/ går förbi ”vilda” äppelträd i naturen tänker jag på vilket slöseri DET är- så mycket frukt som bara ruttnar bort.

Själv brukade jag i ungdomen plocka sådana äpplen och göra äppelkaka- hur gott som helst!

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi har massor av äpplen, och ger gärna hästarna ett rejält gäng. Vi har till och med två äppelträd i en av hagarna. Hästarna är rätt duktiga på att själva ransonera – de går dit och tar några äpplen och står inte och vräker i sig. Men de får ändå inte gå i den hagen hela tiden så här års, utan det blir besök i den då och då.

    Svara
    • Birgitta

      Så gjorde Heron också om man gav mer än säg 10 äpplen åt gången; han åt några, gick sedan ifrån och kom tillbaka och åt mer först senare.

      Risken är väl som jag ser det att ge väldigt glupska/ bantande/ ständigt hungriga hästar för många äpplen- de har kanske inte det urskiljning som normalt mätta hästar har.

      Svara
  2. Cia

    Med måtta.
    Sonens ponny kan reagera på äpplen. Tror det är sockerhalten i frukten som ger hennes reaktion. hon sväller liksom upp och får ”insulin känning” vet ej hur jag ska förklara det. Men å andra sidan är hon 25 år nu. Hon får knäckebröd istället.
    Winston älskar äpplen, han får det som godis och belöning 3 – 4 äpplen från trädgården/ dag. Har blivit mer restriktiv med äpplematandet då ponnyn visat reaktion på det.

    Svara
  3. Minstral

    Ardennerna får massor av äpplen varje dag. Misty är jag lite försiktig med, vill gärna inte ha den sura sorten av äpplen och såklart inga kart. Men 5-6 äpplen kan hon nog få ibland. Dock får hon inte äpplen varje dag. Ardennerna får dela på en hel hink om dagen, men det blir ju inga mängder per häst.

    Svara
  4. Lena B

    Har kolikhäst så jag är mkt restriktiv med det mesta – så även äpplen. På ridskolan jag höll till på när jag var yngre så var det faktiskt en ponny som strök med pga att en mormor var snäll och matade med en massa äpplen (har dessutom för mig att de inte var helt mogna), så helt ofarligt är det inte…

    Svara
  5. Ann

    Oj, dela upp 6 äpplen på flera givor? Jag har aldrig ens tänkt på det. Ger väl typ 6 äpplen i nåt av målen när det finns. De är ju dock inte lika stora som ett köpe-Granny-Smith-äpple.

    Svara
    • Birgitta

      När de första äpplena kommer börjar jag med att ge kanske 6 stycken uppdelat på 3 givor.

      Sedan ger jag kanske som mest det dubbla och delar också då upp det på 3 givor för säkerhets skull.

      Sedan TROR jag nog att alla mina hästar hade kunnat äta 10-12 åpplen på en gång men det känns ändå bättre att dela upp det på flera givor för jag kan ge mig tusan på att man, om hästen tex hade fått kolik, hade fått höra ”hur tusan kunde du vara så dum att du gav så många äpplen på en gång….”.

      Svara
  6. Anna

    Jag hämtade igår hem min häst från Strömsholm djursjukhus. Tre dagar inlagd pga gaskolik efter just fodring med äpplen.
    Ingen rolig historia. Och 13 000:- fattigare. Han är inte helt återställd ännu men ingen kolik känning längre. Äpplen startar lätt en jäsnings process i tarmen fick jag förklarat för mig och dessutom kan det ta upp till 70 timmar innan det hästen stoppat i sig kommer ut. Hinner bildas mycket gas i hästarnas långa tarmar under den tiden.
    Äpplena kan se jätte fina ut utan att man ser de har startat en jäsnings process.
    Jag gör inte om mitt misstag. Onödigt lidande för honom och en dyr historia för mig!
    Jag hade tur han överlevde!

    Svara
    • Birgitta

      Hur många äpplen hade du fodrat med och hur såg de ut? Var de av den surare sorten?

      Jag har i många år gett mina hästar uppemot kanske 12-14 äpplen om dagen efter invänjning (uppdelat på 3 mål, så kanske 4-5 äpplen per gång) men de äpplen jag ger är inte sura och inte heller sådana där små kart som en del ger (det vågar jag inte).

      Svårt det där med vad man vågar fodra med och inte.

      Jag vet hästar som fått foderstrupsförstoppning av morötter som satt sig på tvären i halsen…..

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>