En samvetsfråga som påminner om gårdagens- skulle ni resonera likadant?
Scenario:
Du ska sälja din HOPPHÄST.
Hästen har massor av placeringar och är mycket duktig BORTSETT från en sak: den vägrar att hoppa vatten i alla former och du har trots mycket träning i flera år inte alls kommit tillrätta med detta varför du endast tävlar på tävlingsplatser där vatten inte ingår.
Hur agerar du vid försäljningen:
* Du är noga med att berätta om hästens problem med att hoppa vatten.
* Du skriver in i köpekontraktet att du informerat om hästens svårigheter att hoppa vatten.
* Du säger och skriver ingenting och hoppas på det bästa.
1 & 2, ärlighet varar längst.
Ska vi gissa att du inte kommer få någon som svarar 3? Jag tror faktiskt att de allra flesta som säljer hästar vill vara öppna och ärliga för att undvika problem i framtiden om inte annat. Att skriva in det i kontraktet är ju t ex inte så mycket ett tecken på att man vill informera som att man vill försäkra sig om att inte få problem av just den anledningen. Men visst förekommer det att säljare mörkar, men jag tror inte någon kommer säga det här.
1 & 2. Något annat vore helt otänkbart.
Nästa fråga i denna serie: Du har köpt en häst med ”reservationer” i kontraktet (tex kan inte hoppa vatten). Vad gör du? Struntar du i vatten för all framtid? Testar du iaf? När testar du isf?
Intressant tycker jag! Jag köpte själv en häst som nästan var ohoppbar enligt säljaren. Hon vågade inte ens köra upphöjda bommar eftersom hästen enligt henne stack iväg och var okontrollerbar. Detta är en häst som tidigare tävlat i hoppning. Henne hoppar vi regelbundet nu, och det har aldrig varit några problem. Visst är hon lite stark, men mer pigg och glad. Jag är så glad att jag inte lyssnade på säljaren, för oj så roligt vi har när vi hoppar!
Om det var något jag hade lust att testa (tex hoppning) hade jag provat ganska snart men på en superenkel nivå.
Jag har så pass bra självförtroende när det gäller ffa HANTERING av hästar att jag ofta tror mig klara sådant som ”man” påstår ”inte går”- lastning tex.
Förr åkte jag runt och klippte ”omöjliga” hästar (det ids jag inte längre men nog tusan går de flesta hästar att klippa).
I många, många fall handlar det om VEM som försöker om något ska lyckas eller ej- det är min erfarenhet i alla fall.
Jag har ju köpt en häst som ”inte gick att lasta”. Men med mycket träning går det nu som en dans. Så jag hade testat med vattnet om jag köpt hästen. Och jag hade sagt och skrivit in restriktioner i kontraktet.
Jag har ju köpt en häst som ”inte kan gå med andra hästar” och ”inte kan gå i större hage än 15 kvm”. Vilket hon ju högst uppenbarligen kan utan några som helst problem. Många problem kan sitta hos den gamla ägaren. Och många nya kan uppkomma med den nya… 😉