Har intresset för dressyrtävlande minskat?

Varför jag ställer mig frågan i rubriken är för att jag i år har noterat att det i Skåne går att efteranmäla till i alla fall klasser på lätt nivå (de medelsvåra har jag ingen koll på) och att man i flera fall inte ens behöver betala efteranmälningsavgift.

Klasserna är mycket sällan fulla utan det brukar handla om ett startfält på ca 20-25 ekipage, ibland långt färre också faktiskt.

Frågan är om detta beror på att det finns fler arrangörer/ att en och samma arrangör ordnar fler tävlingar eller om intresset för att tävla dressyr helt enkelt har avtagit?

Om det förhåller sig som i det sistnämnda fallet är jag i sak inte förvånad- med den, enligt mig, ökade konkurrens för att få med sig en rosett hem är det kanske inte så konstigt att man drar sig för att ens INLEDA en dressyrkarriär?

Å andra sidan är UTBUDET i Skåne enormt- man kan tävla lätta klasser så gott som varje helg och snart sagt året runt och det är inte heller ovanligt att det finns flera tävlingar att välja på exakt samma datum.

Men så tycker jag att det har varit länge så jag vet inte…

Vad är era erfarenheter?

För något år sedan läste man ju om att det rådde rena anmälningshysterin i Stockholm och klickade man inte på anmäl-knappen prick 18.00 så kunde man i princip glömma att komma med.

Är det så fortfarande?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag tror faktiskt att det är licenshöjningen som har påverkat de lätta klasserna. Förut betalade man 200 (har jag för mig att det var?)för sin lokala licens och sen kunde man tävla järnet, då kändes det inte så trist att vara klassutfyllnad heller för det sved inte så i plånboken.

    Nu har man hästlicensen på 200, ryttarlicensen på 750 och vad tävlingen kostar. Det kan verka som småsummor men har man det redan tight så är det ju en makaber höjning faktiskt. Jag tycker att det är helt ok att man införde hästlicensen men en höjning av ryttarlicensen från 200 till 750 är lite saftig.

    Men det är bara vad jag tror:)

    Svara
    • Birgitta

      Ett alternativ är att lösa endagslicens för 150:- per tävling om man bara ska tävla några gånger per år.

      Svara
      • Minstral

        Jo det gör jag ju, men om man jämför med tidigare 200 per år så blir ju ändå 150 per tävling en ganska saftig skillnad. Endagarslicensen kunde gärna varit lite lägre. Då hade jag hellre betalat mer i startavgift som gått till arrangörerna än att göda guldkalven;)

        Svara
  2. Minstral

    Tillägg. Absolut är det så som du nämner också med konkurrensen. Men jag fick ytterligare ett svar av ridsportförbundet om det som ska gälla fr 2015, detta var en del av svaret:
    ”Vi har redan i åtanke att på den lägsta formen av tävling, begränsa de som får starta. Hur begränsningen kommer att se ut är inte klart ännu. Men det blir nog ungefär som du efterlyser.”

    Så det kan ju nog bli till det bättre så småningom:)

    Svara
  3. Anna-Karin Eng

    Kan inte sämre tider och sämre ekonomi bidra till detta också? Folk har inte råd att tävla så mycket?

    Svara
  4. Tulip

    I Stockholm är det fortfarande ganska högt tryck på tävlingarna i alla fall under de delar av säsongen då detr arrangeras relativt få tävlingar dvs sen hös och tidig vår, mitt i vintern har vi knappt några tävlingar alls. Under högsäsong dvs när det är OK att ha framridnign ute och det arrangeras fler tävlingar händerr det dock att klasserna inte blir fulla. Trycket på att anmäla är dock alltid stort några minuter (ibland sekunderr) efter det att anmälan öppnats är det i allmänhet fullt. Har amn dock lite is i magen och stannar kvar på reservlistan kommer man dock ofta med tillslut. Misströstar dock lite om mina önskade starter resten av året. Jag är 20 reserv i en, 25 i en anna och 26 i en tredje och klasserna har 30, 20 och 20 starter.

    Svara
  5. Görel

    Har en fråga om det här med olika dressyr sorter. Har sett en annons i en tidning här hemma om Akademsik dressyr. Vad är det och skillnaden med det du tränar. Det finns en bild i annonsen med en häst och ryttare, snarare ryttarinna med lång kjol och som sitter i damsadel. Är ju inte så bevandrad inom området, men väl nyfiken på att lära mig nytt även om jag inte rider själv. 😉
    Görel

    Svara
  6. Kicki

    Vet inte – på våra tävlingar i november var det fullt efter 26 sekunder på häst. Helt galet – vi har 35 startande i varje klass men trots det var det alltså fullt efter 26 sekunder. tror att det i dagsläget är runt 60 reserver i varje klass.

    Svara
  7. Anonym

    Det är ju väldigt olika beroende på vad det är för tävling. Vi tävlar dressyr på ponny och på Svenskt Ponnyderby i Dagstorp som är ett omåttligt populärt meating fick jag sätta en påminnelse på tfn att kl 18.00 startade anmälan. 18.04 var klassen fullbokad i D-ponny, betydligt fler platser kvar i B- resp C-ponnyklasserna.
    Att man släpper på efteranmälningsavgifterna kan ha olika skäl. Ett är att du som klubb inte inte kan styra proppens datum när du lägger in den i tdb och själv välja när efteranmälningstiden skall starta, många tycker att efteranmälningstiden startar för tidigt som det är idag. Det är såklart också ett sätt att få upp antalet deltagare om man tidigt ser att man inte fått så många anmälningar. Rea funkar alltid..
    Licenssystemet är såklart en stor bov i dramat. Det är dyrt för en liten unge med en ponny att betala en licens idag. Jag menar att man tyvärr urholkar systemet.. Eftersom många inte vill lösa licens kör många klubbar ”Pay and jump”, ”Pay and ride” etc där man då får tävla under tävlingslika former men utan licens. Det många inte tar med i beräkningarna el inte vet om är att det finns inga försäkringar som gäller då. Du är som ryttare försäkrad gm ridsportförbundet i o m att man löser licens men inte annars. Kanske har man en egen livförsäkring så det inte behövs men..??!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>