Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Klubbmästerskapet stundar. Du tävlar för en liten (200 medlemmar) klubb där få tävlar dressyr. Det handlar inte om något annat än ”äran”, det delas inte ut några prispengar eller ens hederspriser utan vinnaren får en metallbuckla för 50 spänn.

Du tävlar vanligtvis MSV C och MSV B, i den sistnämnda klassen med varierande framgång och är placerad i kanske 25-50 % av starterna. I MSV C är du nästan alltid placerad.

När man rider om klubbmästerskapet får man välja på följande klasser som alla räknas som ”lika mycket värda”: LB:2, LA:3, MSV C:1 och MSV B:2.

Vilken klass väljer du?

* Eftersom jag tävlar MSV C och MSV B i vanliga fall väljer jag självklart MSV C.

* Jag väljer MSV B eftersom det är på hemmaplan vilket gynnar mig och borde räcka till segern. Dessutom vill jag visa upp min fina häst på en lite högre nivå.

* Jag väljer LA:3 för att vara säker på att vinna (vilket jag lär göra på denna nivå).

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Två spontana tankar: Jag tycker nog att man är stabil i en klass där man placerar sig 25-50% av starterna. Jag tycker nog också att man rider KM i ”sin högsta klass” oavsett hur segerkalkylen ser ut. Klarar man av att rida klassen på vanliga tävlingar så klarar man av att rida den på en klubbtävling. Min klubb har många tävlande ekipage på alla nivåer från lätt klass upp till landslaget, tror vi har 4 el 5 svårklassryttare. Hos oss ligger KM i Msv C, vilket gör att många ryttare inte rider KM eftersom det är för låg nivå för dem. Jag gjorde förra året två eller tre Msv B-starter utan att vara placerad, i övrigt red jag Msv C. Jag valde att rida KM, tyckte det var rätt nivå för mig. Året innan red jag bara Msv C, red även då KM.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Jag hade valt den högsta klassen, om inte annat så för att det är roligt med fler starter i högre klasser på KM där ”vanligt folk” kanske ser dressyr mer än annars.

    Svara
  3. Prick

    Med placering i varannan-var fjärde start skulle det vara skämmigt att starta i en lägre klass.

    Svara
  4. rackemarie

    Jag hade hoppats på att klubben hade reglerat i vilken klass man skulle rida 🙂 Annars hade jag nog valt en kompromiss och ridit MVS C, tror jag.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan inte ens förstå hur någon skulle överväga att rida LA:n utan att skämmas ögonen ur sig (pinsamt om man vann och nästan ännu pinsammare om man inte gjorde det….) men konstigare saker har hänt…sade hon luttrat…

      Svara
  5. Susanna

    Jag hade lagt mig i den högre klassen alternativt ännu en högre klass för att testa på. Säg att jag till vardags rider LA då kanske jag hade gjort två starter och testat en MSVC bara för att få känna på det under avslappnade ordnade former. Så till vida hästen var utbildad tillräckligt för att klara det såklart.
    Nu rider ju jag på LC-nivå, så det där är en rent teoretisk fråga för mig som jag egentligen nite vet något om. Jag kanske inte alls skulle resonera så när det väl kom till kritan.

    Svara
  6. Frida

    Tycker att med det systemet att den som har högst procent vinner oavsett klass (det var så du menade va?) så känns det självklart att starta den högsta klassen man rider. Om man dessutom är plac 25-50% av starterna tycker jag att man gör ett ganska bra resultat. Jag är nog inte ens plac i 10% av mina starter 🙂

    Svara
  7. Lotta

    I vår klubb rids KM i den klass som ekipaget tävlat som högst på ”riktig” tävling. Den genomförs som programridning för riktig domare och i tre deltävlingar där de två bästa resultaten räknas samman. Känns som ett rättvist och bra system. Jag hade valt att rida msvB klassen i exemplet ovan. Skulle inte kunna med att tävla LA.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>