Torsdag- spetsörat dansar

images

För att hinna med vissa saker på eftermiddagen var jag även i morse tvungen att rida innan jobbet och det var verkligen inga bekymmer kan jag säga.

Till de läsare som skämtsamt tyckt synd om mina hästar som genom åren ”tvingats” upp i ottan kan jag bara åter säga; det är era egna projiceringar som står bakom sådana uttalanden 🙂.

Hästarna bryr sig inte det minsta och det bevisade Vicke med bravur idag.

Han dansade fram i traven och nu vill jag verkligen visa Christina våra framsteg när vi ses nästa gång.

För i alla fall jag tycker att det har hänt en del med både skänkelvikningarna och slutorna, traven över lag som är luftigare och bärigare och formen som är mer ”näsan upp” än tidigare.

Jag avslutade passet med att göra ett 10-tal byten utmed långsidorna, både från rättvänd och förvänd galopp och de flesta blev jättebra och de som inte blev det vara ”bara” ett byte efter hjälpen (min orutin)- varken orena, svajiga eller hetsiga tex.

Mycket nöjd ägare således som åkte glad till jobbet.  

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Egentligen tror jag att en häst kan arbeta när som helst på dygnet.
    Men om jag hade kommit till stallet innan 7 på morg hade dom varken fått eller hunnit äta sitt morgonfoder. Alltså varit ganska tomma på energi.
    Och jag kan inte bara fodra min egen häst. Då hade jag fått fodra ett helt stall.
    Och då rida på en häst som har magen full med kraft foder tror jag inte är nyttigt för dom.
    Men det är kanske en myt ?

    Svara
    • Birgitta

      Enligt min erfarenhet är det en myt ja.

      Jag har ju ridit på detta vis i över 25 år och på ganska många olika hästar och inte märkt något konstigt alls.

      I princip alltid har den häst jag rider på morgonen innan dess hunnit sätta i sig lite eller väldigt mycket kraftfoder samt kanske på sin höjd ½ kg hö och de har trots (?) detta gått på exakt samma vis som de går på andra tider på dygnet.

      Om vi ska ta Vicke som exempel åt han i morse 0,25 kilo havre, 0,5 kg korn, 0,5 kg uppblött lucern, 0,2 kg betfor och 1 dl soja uppblött i kanske 2 liter vatten (= ganska stor volym) samt kanske ½ kilo ensilage. Sista tuggan tog han kanske 15 minuter innan jag började rida = exakt likadan att rida som alltid.

      Tänk på att hästen är ett flyktdjur som ”måste” kunna rusa iväg med eller utan mat-stinn mage :)!

      Själv äter jag för övrigt aldrig en tugga av någonting innan jag rider på morgonen :)!

      Svara
  2. Madeleine

    Ja vi är alla olika. Jag kan inte gå en meter utan frukost.
    Och vilda hästar blir aldrig proppmätta, dom gör hela tiden av med det lilla gräset dom hittar.

    Svara
  3. CeciliaL

    Mina hästar har fri tillgång på hö, så de är inte utsvultna på morgonen – det tycker jag är ohälsosamt för en häst. De är ”trickle feeders” och ska ha grovfoder tillgängligt hela tiden, inte äta måltider. Mina rids direkt ur boxen och får mathinken efter ritt och sen ut i hagen. Själv gör jag samma dvs upp ur sängen, ut på löprundan, sen dusch(rykt) och kläder (täcke), därefter frukost. Skulle inte springa direkt på frukosten själv, då får jag håll. Därmed inte sagt att Birgittas metod är förkastlig och på distanstävlingar ger vi ju hästen mat och rider vidare, så det funkar ju det med. Det viktiga tycker jag är att inte ge en andfådd svettig häst mat och sen låta den stå stilla i boxen.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag funderar väldigt lite (eller inte alls) kring hur min häst äter i förhållande till när jag rider, dvs jag anpassar inte ridningen efter hans ”måltider”. Nu ska jag inte påstå att Vicke har mat dygnet runt men stora delar av dygnet i boxen i alla fall och skulle jag vänta tills han hade både ätit upp och hunnit ”smälta” maten- nej, då skulle det inte bli mycket ridet :).

      Som du Cecilia så vill jag inte ha en ”utsvulten” häst av många olika anledningar- tror inte det är alls hälsosamt och inte heller främjande för psyket att stå hungrig långa stunder.

      Just Vicke behöver dessutom mycket mat för att hålla hullet, dels för att han är stor (hög, 173 cm), jobbar ordentligt men också för att det är sådan han ”är”- han skulle nog aldrig kunna bli en riktig tjockis hur mycket mat han än fick….lite åt whippethållet :).

      Svara
  4. Madeleine

    Min häst får äta hur mycket hö han vill. Han är en tunn häst.
    Men min erfarenhet av häst hållning är att hästar sällan i vårt land har fri tillgång till hö.
    I synnerhet inte ponnyer som kan bli feta av luft.
    Vad jag vet är att hästen har en relativt liten matsäck, som maten förvisso passerar snabbt igenom pga stark magsaft.
    Denna magsaft kan oxå orsaka magsår om den ”skvalpas” runt i onödan.
    Därför behövs maten smältas i lugn och ro.
    Därför tror jag att en häst behöver smälta maten en timma innan ridning.
    När du kommer till stallet så tidigt Birgitta, fodrar du alla hästarna då?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag fodrar alla (7) hästarna då för annars så skulle de andra banka sönder boxarna.

      Vårt stall är så litet så hästarna ser liksom allt som försiggår och dessutom bor stallägarna granne med det och jag vill inte att de ska väckas av bankande hästar. Dessutom tar det inte ens 10 minuter att fodra alla.

      När jag stod på ridskolan i Malmö fodrade jag bara min häst och det lärde sig ALLA hästarna mer eller mindre direkt och höll tyst. Det stallet rymde 70 hästar så det skulle inte ha fungerat att fodra alla.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>