Överlag bra underlag

Vitsig rubrik va :)?

För några dagar sedan skrev jag om vilka krav jag har på en stallplats och jag tänkte spinna vidare på en av de saker jag nämnde då; RIDHUSUNDERLAGETS betydelse för mig.

För detta med hur underlaget i ett ridhus ser ut och sköts är tveklöst en av de viktigast sakerna för mig; är bottnen dålig spelar ridhusets övriga faciliteter ingen som helst roll- då vill jag inte rida där ändå.

Minns när jag var och tittade på stallplats på en större anläggning för några år sedan.

När jag blev visad ridhuset och på frågan ”hur ofta brukar ni harva” fick svaret ”när vi tycker att det behövs” backade jag direkt eftersom ridhuset enligt MIG hade behövt harvas för många dagar sedan.

Jag vägrar att rida på tex potatis-åkerliknande underlag- är livrädd för att låta hästen försöka dra runt sina ben i djup och tung sand och samtidigt försöka jobba meningsfullt- skaderisken är för stor menar jag.

Nu för tiden finns det ju en mängd olika ridhusunderlag att välja bland och det verkar vara rena vetenskapen vilket man ska välja men mitt tips är så enkelt som att man ska välja ett underlag som inte kräver för mycket skötsel som man måste binda upp sin tid kring (som tex daglig bevattning som ju också kostar pengar).

Har man ett ridhus där väldigt få rider kanske man inte behöver fixa med detta så ofta men säljer man tex ridhuskort så måste man  (väl?) försöka hålla kunderna nöjda så att de vill fortsätta att betala för detta.

Givetvis handlar det så klart också om tillgång och efterfrågan men finns det flera bra ridhus inom samma radie så tror jag inte att man får sålt så många ridhuskort om man inte sköter sitt ridhus.

Om jag tittar på hur ridhusunderlagen ser ut idag jämfört med för säg 20 år sedan så har det helt klart skett stora förbättringar.

Då såg man ofta murriga, ”tunga” underlag där det faktum att upp-plockningstvånget inte var infört säkert bidrog till det djupa- gud vet hur många ton hästskit som blandades ut med sanden/ gruset över tid.

Att kräva att alla tar upp bajs efter sin häst skonar helt klart underlaget men jag minns när jag förslog detta på ridskolan efter att ha ”upptäckt” denna nymodighet hos min dåvarande tränare.

Nej…det var då inget för ridskolan fick jag höra då trots den enorma mängd hästar som dagligen trampade i ridhuset.

Ganska många år senare infördes det trots allt upp-plockningstvång även på ridskolan och det tror jag i princip alla ridhus har numera.

När jag stod på ridskolan red jag för övrigt nästan alltid på morgonen precis efter att ridhuset hade harvats så jag märkte aldrig av om vi ibland hade underlag som inte höll för så många ekipage innan det blev dåligt.

På nuvarande anläggning är underlaget alltid bra- nyharvat eller ej och för mig som är där så många dagar i veckan vintertid är det som sagt en förutsättning och inte bara något jag uppskattar.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Ja, bra underlag är superviktigt, och den absolut viktigaste faktorn för att ha ett bra underlag är skötsel. Precis som du säger – mockning, vattning vid behov, sladdning eller harvning. Vi funderar över vad vi ska lägga för underlag på den nya ridbanan vi kommer anlägga nästa år – och lättskött är ett viktigt kriterium. Sen inser vi att ”lättskött” inte betyder ”behöver inte skötas”, utan vi ser det mer som att man får bra resultat av den tid man lägger på underlaget. Vi rider ju dessutom året om på utebanan, det ställer speciella krav på underlaget och skötseln.

    Svara
  2. Midji

    Slatko sam se ismejala, a evo i sad se smejem kako Te je doveo u zabludu drugi macak koji lici na Gulisa Ha, ha, ha.

    Svara
  3. Minstral

    Då blir jag ju nyfiken på vad ni har för underlag i ridhuset? Jag är ju i ridhusbyggartagen och undersöker för tillfället underlag:)

    Svara
    • Birgitta

      Nu sätter du mig på det hala- jag kan inte svara dig exakt. Någon form av grus som kanske 1 gång om året blandas upp med spån. Gissar att det är ganska ”traditionellt” underlag utan några konstiga ingredienser :).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>