Länk till ett clinic-referat och lite om mina åsikter i sammanhanget

Läser att Patrik Kittel gav en clinic nyligen som jag tyvärr missade- det hade varit roligt att vara där.

Referatet tycker jag innehåller både kloka och för mig självklara kommentarer och det jag fäste mig lite extra vid är hur länge ett ridpass à la Patrik Kittel pågår.

Där är det inte tal om att riva av ett pass på 40 minuter- något jag tycker har blivit ”inne” bland vissa ryttare att förespråka de senaste åren menandes att ”man inte ska sitta och nöta ihjäl hästen”.

Nej, det ska man givetvis inte- en trött häst presterar inte bra men att som vissa förespråka korta ridpass som mer regel än undantag- det köper inte jag i alla fall.

Framför allt våra hobbyhästar som tävlar lätta klasser rids i allmänhet så himla lite och står/ går så lite i ibland väldigt små hagar att det minsta man kan begära är att de i alla fall motioneras uppsuttet och/ eller för hand runt en timme om dagen.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört ”försvaret” att ”min häst gör allt jag vill under 30-40 minuter och då tycker jag att det räcker” men enligt mig innebär detta resonemang att man sällan tänjer på gränserna- precis det Patrik Kittel förespråkar att man ska göra för att komma någon vart.

Dessutom menar jag att man kan SKRITTA ”hur länge som helst” även om hästen nu råkar gå som guds gåva till mänskligheten i trav och galopp i 20-30-40 minuter.

Nej, vill ni veta MIN provocerande åsikt så är det för att folk inte har tid/ ids rida mer än 40 minuter som de kommer med kommentarer enligt ovan och visst…har man inte tid så har man inte tid men att liksom skylla på att detta är det bästa för HÄSTEN- nix pix…det håller jag inte alls med om.

57 kommentarer Skriv kommentar

  1. mandasliv

    Unghästen tränar ca 1 timme lite.mer blir ungefär 2 mil för henne i skritt och trav. Hon tränar varannan dag just nu. Äldsta ponnyn rids ca 45 minuter åt gången. Pensionär och har inte den optimala benställningen fram. Rädd om

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Du är rätt kategorisk ibland! Jag anpassar längden på ridpass både efter hästen och mig själv. När jag ska rida två (eller tre) hästar efter jobbet är det t ex inte möjligt att sitta över en timme med varje. Med min yngre häst är jag dessutom helt övertygad om att min modell med långa konditionspass ute och korta teknikpass på ridbanan har varit en framgångsmodell. Med Am har jag periodvis ridit riktigt långa pass, men det finns som sagt många faktorer som påverkar. Just nu står ridningen tillbaka en del eftersom jag lägger massor med tid för att få klart vårt stall. Det är inte så jag vill ha det, men det är så verkligheten ser ut. Jag dömer inte heller andra för att de anpassar sin ridning efter sitt liv.

    Svara
    • Birgitta

      Ska man få igång en debatt måste man ibland vara lite vass och måhända uppfattas som kategorisk.

      Men egentligen säger du inte emot mig alls- om det var det som var avsikten.

      För jag påstår inte att man ALLTID ska rida långa pass men framför allt ska man inte ”skylla på hästen” och påstå att korta ridpass ALLTID är bra för hästen för annars nöter man ihjäl den.

      För ja, jag har läst detta så många gånger nu och sett det IRL ännu fler att det börjar kännas som ett tröttsamt försvar för att man ska kunna riva av MERPARTEN av sina ridpass på 30-40 minuter och sedan lämna hästen åt sitt öde i boxen.

      Jag säger inte att JAG alltid rider en timme och jag har också saker som begränsar mig. Ibland tycker jag rent av att det är TRÅKIGT att skritta omkring tex men jag FÖRSÖKER att göra det så ofta jag förmår och tiden tillåter ÄNDÅ- det är mitt ansvar som hästägare anser jag.

      Det är för övrigt exakt samma sak med hundar om jag nu ska gå in på det sidospåret.

      Jag vet massor av hundar som enligt mig får på tok för lite motion- för att ägarna inte hinner eller tycker att det är tråkigt eller prioriterar annat. Gör det motionsbristen mer berättigad för det? NEJ inte enligt mig.

      Du skriver själv att du JUST NU prioriterar annat än ridningen i ditt liv och jag dömer dig inte för det- det är ett medvetet val du gjort och du vet också varför du har gjort det.

      Det är när man som ryttare börjar blaja om att det är för hästens bästa man alltid rider korta pass som jag reser ragg.

      Hästar orkar långt mer än vad många tror och vad vi generellt ”utsätter” dom för- att vi sedan väljer att göra annorlunda ska i alla fall inte skyllas på hästen menar jag.

      Jag tror också att en hel del hästar hade mått både fysiskt och psykiskt bättre av mer motion om vi nu inte kan ge dom detta genom den optimala hagvistelsen som många av oss inte har möjlighet att tillhandahålla av många olika skäl.

      För övrigt hoppas jag att du håller med om att man visst kan döma någon som anpassar sin ridning efter sitt liv om detta på påverkar hästen mycket negativt och ständigt? Att ha djur är ingen rättighet utan skyldigheter enligt mig!

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Syftet var självklart inte att säga emot dig för sakens skull utan att säga vad jag tyckte. Och vad gäller att döma folk så tror jag ärligt talat att mycket få hästar far illa av att ridas 30-40 min per dag. Och i de fall du beskriver med minimal utevistelse och minimal ridning skulle jag nog säga att det är utevistelsen som är det största problemet? Hästar överlever och kan må riktigt bra utan att ridas alls. Däremot skulle inte jag personligen vilja ha hästar utan att rida – vilken är då poängen? Men jag vet att det finns andra som inte ser det så, och jag accepterar att vi alla är olika.

        Svara
  3. S

    Håller med dig och jag håller med Anna-Kajsa ovan. För min och min hästs del så om vi ska få ut något av ett dressyrpass så krävs först skritt en lång stund, kanske iaf 10-20 min på lång tygel och sen 15 min i trav och galopp och sen kan vi börja jobba ”på riktigt”. Då behöver vi förstås inte nöta för nötandets skull i en timme men rider vi för tränare blir det ju minst en halvtimme, kanske mindre eller kanske mer om jag rider själv, beroende på dagsform. Ibland längre för att det är så KUL! Eftersom vi inte gör det varje dag utan det kanske kan bli 1-2 ggr/vecka och sedan lugnare resten så anser jag att han orkar det. Och sen avskrittning olika länge beroende på om han ska gå ut i hagen efteråt eller inte. Startsträckan blir lite längre på en äldre häst, speciellt nu när det är lite kallare ute vill jag att han ska bli varm i kroppen innan vi börjar jobba ”hårt”. Har jag inte tid med det så blir det en sväng ut eller ett mer kravlöst joggingpass.

    Svara
  4. JohannaB

    Och jag tycker alla som inte ser till att ha hästarna i stora hagar med lång utevistelse är lata/snåla! 😉
    Skämt åsido. Du var ju, medvetet, väldigt kategorisk i ditt inlägg ovan och visst ligger det mycket i det, men att säga att det är normalt för en lätt klass häst att ha dålig tillgång till hage tycker jag är en sanning med modifikation, att Patriks hästar däremot säkerligen har det tror jag fullt ut på.
    Jag rider en timme eller kanske lite mer de pass jag tränar, däremot är det bara två-tre pass per vecka som ser ut så medan övriga pass ligger på 40 min och kan till och med bli ännu kortare ibland både som ett medvetet val eller för att omständigheter gör att det inte går att göra på annat sätt.
    Generellt tycker jag dock de flesta ryttare rider för jämntjockt/försiktigt och istället för länge. Mycket forskning tyder på att vi istället borde jobba hästen hårdare under en kort tid, för att få upp dem i hög puls.
    Sedan är ju ridning en teknik sport, så till stor del rider vi ju faktiskt för att träna oss själva istället för hästen (och för att det är så kul :-))

    Svara
    • Birgitta

      Det finns så klart en miljon varianter på hur man både rider och har häst i hage.

      Du som har egen gård i Norrland har något som, vill jag påstå är ganska ovanligt kring storstäderna- en gigantisk hage till 2 hästar. Men absolut finns det allt från mikroskopiska grusrutor till enorma gräshagar var man än tittar i Sverige.

      Samma sak med ridningen och jag håller med om att VISSA rider och framför allt ”nöter” på tok för länge på sina hästar men om jag tittar på hur det har sett ut på den ridskola där jag stod i över 20 år och hur det ser ut på nuvarande anläggning där jag stått i strax över 4 år vill jag påstå att det är mycket, mycket vanligare att hästägare rider vad JAG då tycker är ”för lite” (flera vilodagar i veckan) och pass (även då man rider ut) som vanligtvis pågår runt 40 minuter (från det att man sitter upp tills man hoppar av).

      Jag upphör aldrig att faschineras av hur man kan rida ut i 25-35 minuter- för mig hade det inte varit mödan värt att sadla för en så kort uteritt.

      På både ridskolan och nuvarande anläggning går 90 % av hästarna en och en och står mestadels stilla i små hagar. På ridskolan var hagtiden innan jag flyttade 3 timmar/ häst, där jag står nu är hästarna ute ca 6 och max 7 timmar/ dag.

      Under dessa omständigheter hävdar jag med en dåres envishet att det är ”för lite” att rida mindre än 6 dagar i veckan och under en timme DE FLESTA av dagarna om man så ska skritta en stor del av tiden.
      Hästar behöver menar i alla fall jag minst denna mängd/ tid rörelse GENERELLT.

      Dessutom vill jag påstå att varken min gamla ridskola eller nuvarande anläggning är på något vis unika- det finns massor av hästar som har likartade hagförhållanden och rids med samma frekvens.

      Och jag pratar nu om hobbyhästar som tränar och tävlar på lätt nivå- dvs som inte behöver ta ut sig särskilt mycket när de rids och som inte heller har det batteri av ”extra tillbehör” som finns i proffsstallen där man kanske både har hästarna i skrittmaskin och anställd personal som har betalt för att leda omkring på hästarna kanske flera gånger om dagen.

      Men åter igen; man kan inte alltid ha tiden att rida så mycket man vill och det fattar även jag och är själv i den situationen ibland men det jag vänder mig emot är när man försvarar ”för lite” ridning med att det är BÄST FÖR HÄSTEN för att inte bli ”utnött/ ihjältjatad”. Och åter igen ja: jag har hört detta argument ganska ofta.

      Svara
      • Dagge

        Men hur ser du effekten av att andra hästar inte motioneras lika frekvent/länge som din? På vilket sätt yttrar sig resultatet? Är dina hästar mycket gladare än de andra? Lugnare? Tycker livet är roligare? Mindre halt? Bättre musklad? Roligare att rida? Bättre resultat på tävling? Mindre ont?

        Hur vet du att den extra tiden du lägger på att aktivera din häst gör skillnad mer än lindrar ditt dåliga samvete? När de står i så små hagar som din verkar göra så kanske det inte spelar någon roll i slutändan? Man kanske behöver aktivera hästen tre gånger så mycket som du gör för att det skall göra någon skillnad i realiteten?

        *spelar lite djävulens advokat*

        Svara
        • Birgitta

          Mycket bra och berättigad fråga som tyvärr är väldigt svår att svara på annat än i rent generella termer och dessutom utifrån min högst subjektiva åsikt.

          Hästar är ju olika och ”hanterar” sitt liv olika; vissa tål hur mycket som helst av vad som helst medan andra ”går sönder” och/ eller visar tråkigt beteende vad man än gör med dom höll jag på att säga.

          För att inte peka ut hur jag tycker att ANDRAS hästar är/ beter sig så svarar jag i stället varför jag tror att mina hästar har mått bra så som jag har ridit OCH skött dom.

          Mina hästar har över lag varit mycket VÄNLIGA, lätthanterade och har verkat tycka mycket om mig i synnerhet men även andra människor i allmänhet. Jag har aldrig haft en häst som har visat det minsta tecken på någon OLAT.

          Enligt mig själv har mina hästar generellt varit FRISKA och när de har varit sjuka/halta har de tillfrisknat väldigt fort, ofta tidigare än initial prognos av veterinär.

          Alla hästar jag ägt har haft en mycket glänsande hårrem, jag har aldrig haft en häst som har krånglat med maten och/ eller haft dåligt hull. Samtliga hästar jag ägt har haft mycket bra hovar.

          Ridmässigt har jag aldrig haft en häst som varit istadig (Kreon undantagen vid uteritt och tävling) eller uppvisat ovilja vid arbete (att vissa saknat enligt mig tillräcklig framåtbjudning är något annat menar jag- mer ett karaktärsdrag).

          Jag har i princip alltid under alla år som hästägare känt glädje när jag kommit till stallet och tyckt att det har varit roligt att rida.

          Tja….I could go on for ever men så ser och har mitt hästliv sett ut i över 25 år och om det beror på att jag rider mer än vissa andra….:) nej, jag tror själv att det är FLERA faktorer som SAMVERKAR där ridningen bara är en, liksom att jag med alla hästar hela tiden UTVECKLATS.

          För det är ju det också som att ”rida tillräckligt” handlar om; att utvecklas/ komma vidare. Och där tycker jag att jag ganska ofta ser ekipage som på åratal inte kommer vidare alls vilket så klart också kan beror på andra saker än att de inte rider så ofta/ mycket men som HADE kunnat hjälpa dom framåt menar jag (om man nu VILL utvecklas).

          Som du nämner så är mitt samvete ”rent”, jag mår bra av att ge mina djur vad jag anser tillräcklig motion (samma sak med hunden) och skulle SJÄLV må dåligt om jag gjorde annorlunda.

          Andra skulle må dåligt av ”mina” hagar tex och där är man ju olika vad man kan/ vill/ orkar leva med.

          ”Kort” svar som jag hade kunnat utveckla mycket mer känner jag men nu måste jag åka och jobba :).

          Svara
          • Birgitta

            Jag hör/ läser relativt ofta att ryttare tycker att hästen är styv/ stel, ”jobbig” på olika vis. Längre ridpass där hästen får mer tid på sig att tex bli lösgjord skulle säkert hjälpa en del av dessa djur tror jag OCH ryttaren hade blivit gladare och tyckt att det hade varit roligare att rida = god cirkel!

  5. Ann

    Jag hade en diskussion med min veterinär om detta i lördags. Han har en god kompetens i träningsfysiologi. Han tycker generellt att hästar rids för LITE/KORT. Men han tycker också att dressyr är den mest nedbrytande disciplinen.

    Den ytterst sammanfattande slutsatsen av HANS åsikt är ju inte så svår att dra:
    Rid gärna oftare och längre men inte just med dressyrpassen.

    Eftersom jag till stor del håller med honom så blir passen i ridhusen kortare än passen då jag arbetar dressyr eller cantrar ute. Men nu har ju den stenhårda perioden inletts här i Stockholm så det senare är svårt och då blir fokus mer på kortare pass inomhus.

    Som litet tillägg hade densamme veterinär en föreläsning/fortbildning om ämnet för tränare där han beskrev sin åsikt kring att »SKRITT är dåligt«. Jag var ej där själv tyvärr men tränarvän sammanfattade ytterst kort: ger inte kondis, inte styrka, ger bara ansträngning av ryggen (om man sitter på antar jag). Självklart finns det tillfällen då man måste skritta, men det var bara som lite gensvar på Birgittas »man kan skritta hur länge som helst…«.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har själv många gånger tyckt att det låter lite konstigt att jag på så många ställen har läst att man ska skritta för att förbättra hästens kondition. Men det verkar vara en vedertagen sanning så det hade varit intressant att få veta varifrån din veterinär har fått sina rön och idéer ifrån.

      Sedan behöver man givetvis inte SITTA på hästen (om det nu var det som han tyckte var så belastande)- den kan också gå i skrittmaskin, ledas eller tömköras.

      Svara
    • G

      Hm…inom distansen verkar det anses vara väldigt hälsosamt för hästen att skrittas många långa pass utomhus så det lät lite märkligt.

      Svara
      • CeciliaL

        Generellt mycket mycket mindre skrittande inom distansen, skulle jag tvärtom säga. Att sitta och skava i skritt i timtal, när hästen väl är igång (efter vintervila, om den får det) tycker jag inte att seriösa distansryttare gör.

        Svara
        • CeciliaL

          Skritta i skrittmaskin tycker jag däremot är en annan femma, och ett bra komplement till det uppsuttna arbetet.

          Svara
        • G

          Var tvungen att fråga min distanstävlande kompis då jag själv är nykomling och förstår att det finns många olika tankar om detta. En del förespråkar massor av skritt o andra inte. Som med allt annar inom allt alltså. Vi lagom-är-bäst/plockar-lite-av-alltmänniskor som inte har ridhus på ridavstånd har tyvärr inget val än att skritta mycket just nu. Ställer mig däremot frågande till om skritt i skog kan vara dåligt med tanke på vad nyttig kuperad terräng måste vara. Men veterinären kanske menar skritt på plan mark eller runt runt i ridhus?

          Svara
  6. Birgitta

    Får väl förtydliga att jag inte heller förespråkar ”skrittande i TIMTAL” men om man nu inte anser att hästen behöver trava och galoppera i en timme för att den känns så fin i det arbete man krävt så kan man ju skritta resterande tid så att hela passet i vart fall blir en timme.

    Svara
  7. Minstral

    Fast jag rider hellre pass på 30-40 till minuter och har hästen i en hage från morgon till kväll än jag rider 1-1½ timme och tar in min häst kl 15.00. Dessutom kan man ju spara in på skritten då hästen inte tas direkt ur en box.
    Men om ridningen är en del av att hästen får komma ut och lufta sig då är man ju i en annan sits, en sits som jag aldrig kommer att sätta mig i då hagvistelsen är prio ett i mitt hästhållande.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, har man en hagsituation där hästen går ute i princip hela dagen och dessutom rör på sig tycker jag att man kan ”unna sig” helt andra prioriteringar än om man har valt att ha hästen som jag tex. Då får man banne mig anstränga sig lite mer- det vidhåller jag och står för.

      Svara
  8. Bea

    Jag håller med dig i mycket. Jag vet inte hur många gånger jag bara har ridit fram när andra redan avslutat sina pass. Det jag upplever är att många slarvar med just uppvärmning och även avskrittning. De kräver att hästarna ska vara på topp direkt när dom hoppar upp. Själv har jag faktiskt ungefär samma upplägg som Patrik när det gäller just uppvärmningen. Sen självklart om hästen behöver ett lugnare joggingpass så blir det kortare tid, och även när jag hoppar så brukar jag korta ner passen då dom blir så intensiva på ett helt annat sätt än dressyrpassen.

    Men man kommer som sagt ingenstans om man inte pressar både sig själv och hästen, och det hinner inte jag göra på 40 minuters pass 😉

    Svara
  9. Anonym

    Det finns ingen regel utan undantag.
    Jag tror att det viktigaste inom ridningen är variation alla veckans dagar.
    Att skritta fram hästen 30-40 minuter kan man göra om det finns personal eller en skrittmaskin.
    Jag hade blivit uttråkad och har inte tiden till det.
    Däremot försöker jag en gång i veckan skritta ut ca en timme, rida konditionspass utomhus.
    Är i ridhuset helst inte mer än tre gånger i veckan.
    Men visst tror jag att skrittrundor är viktiga, men inte flera timmar.
    Min ridtid kan variera från 30 min till tre timmar.
    När jag är i ridhuset och tränar så blir det mellan 40-60 min inkl skritt.
    För övrigt tror jag inte Patriks hästar har tillgång till hagar. I varje fall inte tävlingshästarna.

    Svara
        • Birgitta

          Jo, jag och en kompis red också vilse i en skog en gång för många år sedan men vi ”lyckades” nog inte vara ute så länge som 3 timmar ändå :).

          Svara
          • G

            Här vart det mer än säkerhetsfråga när jag o dottern var ute, blev plötsligt full fart på crossbanan när vi gick förbi så hästarna blev galna (förstår dom) så 1,5h blev 3 med diverse omvägar för att slippa gå förbi igen 🙂

  10. Madeleine

    Det var inte meningen att jag skulle vara anonym.
    Kom ner och rid med mig i Skanör-Falsterbo så ska jag ta ut dig på en härlig runda, ofta har vi ett glassstop på Aldos i Skanör.

    Svara
  11. Lena B

    Är inte ovanligt att jag hinner rida min häst medan de andra hinner två eller tom tre under den tiden. Visst händer det att jag rider ett kortare pass ibland, för att min tid helt enkelt inte räcker till, men jag prutar aldrig på framskrittningen. Ibland har jag förmånen att dessutom kunna sätta min häst på skrittbandet före ridningen, vilket absolut underlättar! Min häst har nästan inga ”vilodagar” utan de dagar som är utan ridning går hon iaf på bandet eller promeneras vid hand.
    Vad det gäller hagvistelse: Jag trodde heller aldrig att jag skulle ha min häst i liten hage få timmar per dag. ”Hemma” hade vi 1-2 hektar som de delade med hästkompisar, och detta var våra vinterhagar… Numera är jag bosatt i Skåne och får, precis som många andra, hålla tillgodo med små ruthagar 6-7 timmar/dag. Ngn fin skog med roliga backar att rida i finns ju inte heller här, utan det är platt landskap och landsvägar. Försöker ändå komma ut och varierar ridningen så gott det går, speciellt nu när vi går in i den kalla och mörka årstiden när det tyvärr blir mkt ridhusridning.

    Svara
    • Minstral

      Fast bara för att man bor i Skåne behöver man ju inte ha små ruthagar med kort utevistelse. Vi har inga jättehagar men hyfsat stora så att de inte trampar upp dem och det blir gräs att plocka med året om. Dessutom har vi gjort dem med vindskydd med halm och foderhäck och vattenkaret på olika ställen så man lockar till rörelse. Man väljer ju om man vill stå på ett ställe med tråkhagar, det finns faktiskt ställe som försöker göra fina hagar på mindre yta mark. Däremot förstår jag att det är lögn att hitta hästgård med mark. Vi gav upp våra flyttplaner pga det faktiskt. Går ju inte att ha häst på hur liten yta som helst. Hagtid på 6-7 timmar finns inte i min värld faktiskt.

      Svara
      • Birgitta

        Nej, det finns så klart alla varianter av hagar och hagtider även i Skåne :).

        Mitt eget val baserar sig på att jag har krav på både närhet till hem/ jobb, ridhus och en rimlig stallhyra och denna trio har jag inte funnit någonstans i kombination med bättre hagsituation än den jag har nu.

        Svara
      • Lena B

        Så klart inte, men i den delen av Skåne – där tex jag och Birgitta bor – är det väldigt svårt att hitta en anläggning med större hagar. Å andra sidan har vi tillgång till tex ridhus. För min del prioriterar jag närheten till stallet och att det finns bra rid- och träningsmöjligheter. Jag hade min häst en bit härifrån på landet tidigare, men kontentan där blev att hästen förvisso hade längre hagtid och lite större hage, men jag tankade och körde upp mina pengar och kunde inte rida på hela vintern pga vädret, flera ggr kunde jag faktiskt inte ens ta mig till stallet pga av att det blev igensnöat.
        Och nej, våra hagar är inte såååå små, kanske i storlek 15 x 35 meter, men för mig som är ”från landet” är de små. Våra nästar kommer ut 8 och in vid 14:30-15, vilket jag inte tycker är så tokigt… Och japp, hade jag haft eget ställe så hade jag också gjort vindskydd och annat smart i hagen, men står man uppstallad får man ta det lite som det är och försöka göra det bästa av det.

        Svara
        • JohannaB

          Fast fortfarande, då har ju både du och Birgitta VALT att ha det så och har då andra problem som att hästen måste ridas för att få sitt rörelsebehov tillgodosett, inte bara för att tränas.
          Medan jag har valt att ha 3 mil till ridhus, 3 mil till jobb och får transportera/åka bil osv och lösa de problemen men istället har bra hagar och kan känna att mina hästar varje dag får såväl sitt rörelse- som tuggbehov tillgodosett och att de aktiviteter jag gör med min häst är för att jag VILL göra dem och för att TRÄNA hästen.

          Så nej, man måste inte så uppstallad på ett visst ställe utan man har faktiskt valt att göra så och tar då nackdelarna med de fördelar man tycker att det ger.
          Inget av sätten är ju fel men det kan låta som om vi som gjort ena valet haft ”tur” medan ni som valt alternativ två varit ”tvugna” att lösa det så. 😉

          Jag kör oändligt mycket med min häst i transporten vintertid, det tar självklart både tid, pengar och ork men för mig var det ändå rätt val.
          För er är kanske närheten och ridhus viktigare, och ni måste då lösa problemet med mindre bra utevistelse, och då har ni ju gjort det valet! 🙂

          Svara
        • Minstral

          Klart att hagar på 15×35 är pyttesmå, även med skånska mått mätt. Nej det går fetbort för mig. Jag bor inte så vansinnigt långt ifrån er så jag vet precis hur det är. Men det är ett val man gör faktiskt, det finns många ställen med större hagar. Hade jag haft min häst på ett ställe där den går ute ca 6 timmar i en sådan pyttehage så tycker inte jag att det räcker att man rider 1-1,5 timme om dagen. Då tycker jag att hästen ska ridas/motioneras 2 gånger om dagen, jag förstår att man tycker att det är lite att rida 30-40 min i den sitsen, det är ju liksom det enda stimulerande hästen får. Nog för att jag vill ha bra ridmöjligheter, men inte så mycket att jag skulle vilja ha häst på det sättet. Jag rider enbart för att det är roligt och att jag vill träna min häst. Jag behöver inte rida för att hästen ska få komma ut och bli stimulerad, så den tiden kan jag liksom stryka.

          Svara
          • Birgitta

            Jag funderade på om jag skulle rida annorlunda om jag tex hade min häst i jättehage hela dagarna och NEJ- det hade jag INTE gjort.

            Som du så rider jag för att det är ROLIGT och all ridning ingår liksom i mitt träningskoncept- även att skritta ut ingår i detta.

            Men det är ju jag det; jag är otroligt ambitiös och vill utvecklas hela tiden och då vill det till att man lägger ganska mycket tid på träning oaktat hagsituation- det är min erfarenhet i alla fall. För hage är en sak för välbefinnandet men hjälper knappast i att UTVECKLA hästen rent ”skicklighetsmässigt” så att säga, dvs det hjälper inte hur bra hagen är om man inte tränar- då lär sig inte hästen mer/ utvecklas till en bättre dressyrhäst tex.

          • Lena B

            Fast nu handlade ju Birgittas inlägg inte om hagtid kontra ridning utan att folk i allmänhet rider sina hästar för kort tid. Och det jag skrev var också att jag ofta hinner rida 1 häst medan andra hos oss hinner rida 2-3. Själv skrittar jag alltid fram allra minst 15 min och skrittar av lika länge, efter skritten är det en uppvärmningsfas, först därefter börjar det egentliga jobbet. Hur och varför man hinner rida alla gångarter och dessutom gärna hoppa ngt hinder på 30 minuter och därefter vara inne i stallet igen är, och kommer alltid vara en gåta för mig. Därmed inte sagt att ett ridpass måste vara en timme, självklart kan man ibland rida kortare och kanske bara skritta eller jogga hästen ngn dag. Men sanningen är ju att jag (och tydligen Birgitta också) ser väldigt mkt av den här ”snabbridningen”.
            Mina kommentarer angående hagtid var just bara en kommentar då ngn skrev att de aldrig skulle sätta sina hästar i annat än stora hagar och min kommentar gick då ut på att; Det trodde inte jag heller att jag skulle, men så är det nu… Och ja, det är givetvis ett val jag gjort. Mitt upplägg av ridpassen har samma tänk nu som när jag hade tillgång till riktigt stora hagar.

          • Birgitta

            Instämmer till 100 %.

            Även om det är jätteroligt med massor av kommentarer och att vi ibland ”svävar iväg” lite så var det just detta inlägget handlade om; att JAG anser att det är relativt vanligt att folk rider ganska korta pass och skyller på att detta är ”för att inte nöta ihjäl hästen”.

            JAG vidhåller att vi hobbyryttare generellt inte klarar av att vidareutbilda våra hästar inom överskådlig framtid om vi titt som tätt river av pass på 30-40 minuter i sadeln (all skritt inkluderad) och jag har INGA exempel som motbevisar mig- tvärtom.

            Det jag anser inte är allt för ovanligt är hobbyryttare som harvar runt på samma nivå år ut och år in gnällandes över att hästen känns styv/stel/ jobbig bla bla bla.

            I min värld hade EN lösning på detta problem (att man inte utvecklas och / eller att hästen känns jobbig att rida) kunnat vara att man provar att träna längre/ mer/ ger hästen en längre uppvärmning.

            Ingen hagtid i världen kan UTBILDA hästen- att det sedan är att föredra med större hagar/ fler timmar i hagen- ABSOLUT.

          • Anna-Kajsa

            Ja, inlägget handlade om att du tycker att hästar rids för lite. Men du säger också att hästarna far illa av att ridas så lite – och relaterar det till kort hagtid. Om man ska diskutera hästens välfärd och ställa de två sakerna i relation till varandra, som du faktiskt gör där, tror jag att det är hagtiden som är viktigast för välfärden. För hästens (och ryttarens) utveckling däremot gör självklart inte hagtiden någonting. För att utvecklas och bli bra måste man rida. Sen tror jag faktiskt att den optimala mängden träning för ett ekipage på hobbynivå är olika för hästen och ryttaren – ryttaren är oftast betjänt av mer träning än hästen :-). Och jag tror, precis som du, att de allra hästar ”håller” för mer ridning än de normalt går.

          • Birgitta

            Oj, ser nu att vi är uppe i 40 kommentarer kring detta inlägg och det är mycket möjligt att jag under resans gång har snurrat in mig i lite alla möjliga resonemang så för att förtydliga:

            1. Om man står på en anläggning där hästarna står i små hagar och/ eller är ute ett fåtal timmar/dag anser jag att man bör försöka rida runt en timme om dagen ovasett vilka ambitioner man har med sin ridning: FÖR HÄSTENS RÖRELSEBEHOV och STIMULANS.

            2. Om man önskar utvecklas i sin ridning bör man också rida mer än 30-40 minuter som regel oavsett hur stor eller liten hage man har.

            Mina erfarenheter kring vad jag anser är ”för korta ridpass” grundar sig på det jag sett på ridskolan och nuvarande anläggning- båda med små hagar och max 7 timmars hagvistelse.

            Huruvida folk som har hästar i större hagar med mer hagtid rider lika lite eller inte vet jag ej men enligt mig spelar det som sagt ingen roll om man vill utvecklas.

            För övrigt vill jag inte gå så långt att jag säger att hästar ”far illa” (ditt citat och tolkning) av ”för lite” ridning men däremot tror jag att många hade mått BÄTTRE av att ridas mer- fysiskt och psykiskt.

  12. Minstral

    Fast jag tycker inte att jag och hästen utvecklas mer på 60 min än på 40, där handlar det om kvalitet på ridpassen mer än kvantitet.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tänker så här: ska jag tex träna på galopp-piruetter så måste jag först skritta fram i säg 10 minuter, därefter rida fram i trav och galopp i kanske 10-20 minuter för att därefter börja det egentliga dressyrarbetet och då börjar jag inte direkt med något så svårt utan inleder med något som hästen kan i säg 10 minuter. Först därefter börjar jag träna galopp-piruetter och för att det liksom ska bli något av den träningen och för att den ska befästas så måste den väl pågå i vart fall 5-10 minuter. Även om jag skulle avsluta direkt därefter och bara skritta i 10 minuter så kommer man LÄTT upp i ridpass på över 40 minuter.

      När jag i detta inlägg pratar om RIDPASS menar jag från det att man sitter upp tills man sitter av.

      Svara
  13. Anna-Kajsa

    När jag säger att jag inte dömer hästägare som anpassar ridningen efter sitt eget liv svarar du: ”För övrigt hoppas jag att du håller med om att man visst kan döma någon som anpassar sin ridning efter sitt liv om detta på påverkar hästen mycket negativt och ständigt? ”

    Svara
    • Birgitta

      Ja, och? Det är väl inte konstigt? Därmed inte sagt att ALLA hästar som ”rids för lite” påverkas mycket negativt av detta- tvärtom.

      Hästar är enligt mig mycket tåliga djur och även om JAG tycker/ tror att många skulle må BÄTTRE av mer motion/ stimulans av ryttare/hästägare och inte enbart en begränsad hagvistelse så vill jag inte gå så långt som att påstå att alla hästar påverkas mycket negativt. Men OM hästen påverkas mycket negativt så skulle jag inte ha några problem att ”döma” hästägaren och inte bara tycka att ”tja…var och en gör ju som den vill”.

      Svara
      • Birgitta

        Och om vi går tillbaka till inlägget och referatet från Patrik Kittels clinic så handlar det om hur man TRÄNAR hästar och UTVECKLAS.

        Där vidhåller jag för trettioelfte gången och med en dåres envishet att man som hobbyryttare måste träna mer än vanligtvis 40 minuter långa ridpass (från det att man sitter upp tills man hoppar av) för att utvecklas.

        Få hobbyhästar och deras ryttare är så begåvade att de kan lära sig diverse rörelser genom att man bara rider dom några minuter då och då och man måste träna.

        Att påstå att man ”nöter ihjäl” hästen och annat trams bara för att man tränar dressyr i mer än 30-40 minuter (inklusive skrittpauser före, under och efter passet) är helt fel- det är den lata, tidspressade eller okunniga ryttarens försvar och inget annat. Däremot bör man inte träna dressyr 8 dagar i veckan utan variera sin ridning.

        Svara
  14. Minstral

    Allt beror ju såklart vad du ska göra för rörelser och hur ”varm” hästen är innan. Men du beskriver ett pass med ganska svåra rörelser för normalryttaren och ändå avverkar du det på 40-50 min. Låt då säga att du ska träna lite linjer ur ett LB-program. Då behöver jag inte värma i trav-galopp i 20 min innan jag börjar med det. Dessutom värmer jag skritt-galopp, efter det påbörjar jag travarbetet. För min del på min häst är det värdelöst att sitta och värma i trav, ger noll bakbensaktivitet.

    Vi pratar väl om dressyrpass nu och inte rida ut? Att skritta i evighet och nöta dressyr längre pass var några väl överens om längre upp att det inte var så bra? Du beskriver ju själv ovan ett 40-min pass, men ändå hävdar du å det bestämdaste att 40 min pass är meningslösa, jag förstår inte? Sen måsta man ju ta i beaktande att alla hästar är olika, det tar olika lång tid att få dem så pass att det går att börja ”jobba”-eller för den delen så beror det ju också på dagsformen.

    Jag har tagit min ”skithäst” ganska långt på ”korta pass”, hon hade från början sämre förutsättningar än en travare och nu går hon på godkända procent i LB (för det mesta), har väldigt liten skadehistorik (och det beror inte på att jag inte är medveten, jag kollar henne hos vet 1-2 ggr per år).

    Dessutom spelar utevistelsen en stor roll i hur pass ”varm” hästen är i kroppen, jag behöver ju mycket längre framskrittning, uppvärmning om jag rider direkt från boxen än om jag rider direkt från hagen, så utevistelsen är viktigt i sammanhanget. Behövs det så rider jag en timme, men ibland räcker det bra med en halvtimme. Ibland är det intervaller blandat med uteridning och då blir det kanske mer än en timme. Men att benhårt hävda att 30-40 minuters ridning inte ger något är bara trams. Det handlar inte om att gå in i ridhuset och klocka sin ritt, konstigt tänk tycker jag. Jag har aldrig klocka när jag rider utan strävar efter en bra känsla helt enkelt. Kan t.o.m. bli ännu kortare pass om jag introducerar något nytt och jobbigt, ja vi utvecklas faktiskt på vår korta pass – märkligt va;) Uteritter och intervaller har förstås ett helt annat upplägg.

    Hästar far absolut inte illa av detta, av för kort hagvistelse och för små hagar tror jag däremot att hästar kan fara illa om man nu ska lägga in den aspekten, som jag egentligen tycker är ganska löjlig, det förstår väl vem som helst att en häst inte mår illa av 40-min pass? Skulle vara jobbigt för många av våra proffsryttare som faktiskt har ungefär den längden på sina pass, t.ex. Tinne i senaste ridsport. Om vi nu ska snacka om proffsryttare som det var i ursprungsinlägget.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ska försöka bena upp mina svar på ditt ganska långa inlägg :).

      För det första tog jag i galopp-piruett-exemplet upp MINIMI-tiden för hur lång tid man enligt mig behöver på sig att komma till en bra träning med bra förberedelse och bra avslut, om du räknar ihop minuterna i mitt exempel hamnar man på ett MINST 45 minuters pass men givetvis kan man behöva hålla på längre beroende på allt möjligt.

      Givetvis är hästar individer och har olika begåvning men för mig är ditt exempel med LB inte det JAG menar med att träna och vilja vidareutvecklas i dressyr på en VUXEN häst.

      LB på TRÄNING går i min värld en normalbegåvad häst när den är 4 eller möjligen 5 år- sedan kan det så klart finnas tusen skäl till att man kan träna på denna nivå med en häst som är hur gammal som helst (som jag gjorde med Zack i början tex, fast han är 13 år).

      Men när jag pratar om träning och vidareutveckling av en vuxen, för dressyr avsedd häst tänker jag snarare att man i alla fall tränar MINST LA-rörelser om inte skolor och kanske rent av lite bytesträning osv.

      Och då behövs mer än 40 minuter generellt menar jag även om mina pass också kan vara kortare IBLAND. Det är när man gör det till en vana man sällan avviker ifrån som jag ifrågasätter träningen och jag ser också i min vardag att sådan träning INTE för ekipaget vidare/ framåt (sedan kanske inte alla VILL komma framåt men det är en annan diskussion).

      Och det är främst vissas argumentet att man, om man rider i mer än 30-40 minuter NÖTER IHJÄL hästen som jag reagerar på. Varför skulle man per automatik göra det? Skulle inte en häst orka röra sig i mer än en halvtimme utan att tröttna på allt vad dressyr heter eller bli ”utsliten”? Skada hästen på olika vis kan man göra på 5 minuter om man rider galet men det innebär ju inte att hästen MÅSTE ridas korta pass för att inte riskera skador och/ eller psykisk utmattning.

      Jag sitter för övrigt inte heller och klockar mina ridpass men ofta behövs ridning på i alla fall 50 minuter innan jag är nöjd och avslutar.

      Och nej, hästar mår/ far inte illa av att ridas i 40 minuter men skulle kanske gå ÄNNU bättre om de reds lite längre, i alla fall om ryttarna vill ställa KRAV på dom, spänna bågen och komma vidare?

      Vi bör för övrigt inte jämföra oss med proffsryttare då deras hästar enligt min erfarenhet leds och skrittas fram och av i säkert sammanlagt 30 minuter av hästskötare. Så Tinnes häst får inte bara X minuter av henne som en del av ett ridpass utan ganska mycket mer av en hästskötare.

      Svara
      • JohannaB

        Hur länge rider du för tränare?
        Det är ju inte alldeles ovanligt med halvtimmes pass för tränare tänkte jag, en halvtimme är ju väldigt kort när man med hjälp av tränare både får teoretiska genomgångar och testa på nya saker (dvs inge tränar hästen utan övar sig själv).
        JAG tycker nog fortfarande att 30-40 min skritt innan ridpasset låter onödigt långt, jag tror inte att min häst behöver det och vad man sett i studier så värmer väl inte skritt upp hästens ledapparat och stora muskulatur särskilt bra?
        Att lägga 10-15 min jogg däremot låter sunt….
        Men att skritta 5 min, jogga 10-15 min och sedan lägga 15-20 min jobb följt av avskrittning är väl helt normalt? Då rider man 10 min mindre än Patrik gör på dina tävlingshästar 😉
        Visst kan man behöva längre ridpass än så men på den tiden hinner man ganska mycket jobb, om man nu inte skrittar omkring den tiden också! 😉
        Jag räknar inte ens skritten före och efter i ridpasset faktiskt, tror hästar är så pass fysiska varelser att den ”träningen” är ganska obefintlig för dem…
        Nu låter det som jag är anti skritt, det är jag inte!
        Det är en jättebra gångart att jobba i rent tekniskt och den enda gångarter utan svävmoment vilket gör den annorlunda än övriga två osv.
        Men nej, jag tycker fortfarande inte att Kittel vill ha så långa ridpass (10-15 min jogg, 30 min jobb med fram- och avskrittning för en GP-ryttare med rena tävlingshästar på högsta nivå) och tycker inte heller att det går att jämföra med vanliga lättklass ryttare.
        Däremot tycker jag att hobbyryttarna kan ha ganska dåliga pass när det blir långa pass, för mycket samma och för lite förändringar. Dåligt fokus på detaljer och låg koncentration och för lågintensivt arbete.
        Men det bästa är ju såklart ett så kvalitetsmässigt bra pass som möjligt på ideal längd. Frågan är ju bara hur man ska lyckas med det, de allra flesta av oss är ju lättklass ryttare av den enkla anledningen att vi inte tränar perfekt 😉

        Svara
        • Birgitta

          Jag har under alla (mer än 25) år jag tränat för tränare tränat i 45 minuter, give or take någon minut. Nästan alla dressyrtränare jag känner till har 45-minutersträningar.

          Zack är den enda häst jag tränat i 30 minuter för tränare (just den tränaren kan man välja om man vill träna 30 eller 45 minuter för) och jag kan säga att det gick i en rasande fart och fungerade utmärkt enbart för att Zack hade en superkondis, gjorde det mesta utan krångel och jag är mycket rutinerad och inte behövde få förklarat allt som skulle avverkas.

          Därför hann vi också avverka väldigt mycket på dessa 30 minuter men annars vill jag INTE träna så korta pass.

          När jag tränar för Christina rider jag i 45 minuter och då har jag skrittat och ridit fram i totalt 20 minuter så att vi kan ”köra igång” direkt. Vi kanske tar 2 kortare skrittpauser under passet.

          Som jag skrev efter tisdagens träning tycker jag att tiden flyger fram och jag har inte känslan av att Vicke är för trött när passet är slut.

          För övrigt håller jag med om att skritt i 30-40 minuter innan passen är ”overkill” och det beror väl på att Patrik har anställd personal för denna tråkiga syssla.

          Han skulle näppeligen ha varken tid eller lust gissar jag att själv skritta omkring så länge på alla hästar han rider varje dag.

          Dessutom är ju kraven, precis som du skriver, inte att jämföra med de vi ställer på våra hobbyhästar.

          Svara
          • JohannaB

            Jag rider också 45 min, och har till och med 60 min för min ena tränare, brukar sitta upp en halvtimme innan träningen startar.
            Men då har jag ofta minst en, ofta två, diskussionsomgångar med tränarna (berätta vad vi gjort sedan sist, avsluta och sammanfatta vad jag ska göra till nästa gång) och dessutom ett par skrittomgångar och ofta någon halt för att gå igenom hur vi ska göra något. Jag är lite trög ;-). Näe skämtar bara, men jag tycker ibland att det är enklare att stanna och lyssna, fråga om jag behöver tips på något och sedan på det igen om något krånglar eller inte känns helt naturligt för mig.
            I allmänhet är det ju vad man vill ha tränarna till, det man instinktivt och automatiskt gör själv behöver man ju inte hjälp med medan det som känns lite svårt vill man ha stöttning med hur man ska göra.
            Nu kom jag in på ett sidospår, jag rider alltså långa pass för tränarna just för att kunna hinna med att tanka tränarna på massvis av information och de passen blir långa (30 min skritt och framridning, 45 min träning, avskrittning) men kanske inte så fasligt mycket mer intensivt än de pass jag rider själv på 50-60 min (då utan att stanna och diskutera med mig själv under passets gång ;-))

          • Birgitta

            Ja, räknat i effektiv tid skiljer det kanske inte såå mycket tid mellan våra tränar-pass.

            Christina brukar ofta komma någon minut innan passet börjar och då pratar vi också om den gångna veckan och annat som kan påverka träningen.

            Och ja, ibland ”måste” jag också stanna och lyssna för att jag är lite trög :.

  15. Minstral

    Jag tycker hur du än vänder och vrider på det att 40 min är ett lagom pass. Och det är ju här hagvistelsen kommer in i bilden igen. Mina hästar står ju inte och glor i en hage 6-7 timmar om dagen. De är i ständig rörelse medan de går och norpar gräs, går till vattnet, går upp till vindskyddet eller till höhäcken. Hästen är aldrig stel och kall när jag börjar rida. Jag skrittar inte fram så länge utan börjar jobba skritten ganska direkt. Så jag anser fortfarande att miljön och aktiviteten det övriga dygnet är prio. Sen om man dressyrar 40 min eller 60 min tror jag är hugget som stucket faktiskt. Misty skulle dö uttråkningsdöden om jag satt och skrittade 20 min på banan, då får jag isf rida ut annars hade hon varit stensur när jag skulle börja sätta igång. Men som jag sagt innan så märker jag tydligt att det är stor skillnad om jag rider direkt ur boxen, då blir det säkert 50-60 min pass.

    Var ju tvungen att ta Misty som exempel när jag beskrev, Misty kan inte nå MSV el ens de svårare LA, för henne är LB en jätteprestation. Sen kan en bättre ryttare få högre procent såklart. Man får ju börja med vad hästen har för förutsättningar. Misty har gjort en jätteresa med hjälp av världens bästa tränare. Att få henne i en hyfsat samlad galopp är lika jobbigt för henne som en häst med normala förutsättningar har för t.ex. byten.

    Svara
    • Birgitta

      Kanske är det så att 40 minuter är det optimala för Misty men inte för ”hästar i allmänhet”?

      Om jag ska se till de hästar jag själv ägt (6 stycken till dags datum) tycker jag att de alla har behövt mer än 40 minuters ridning GENERELLT när jag ridit dressyr.

      Enligt dig kanske detta beror på att de alla haft begränsad hagtid och det kan jag tyvärr inte uttala mig om då jag inte haft andra hagalternativ att jämföra med.

      Vicke och Kreon är/ var båda mycket lämpade för dressyr, Kreons fantastiska ridbarhet gjorde att man aldrig behövde lägga tid på att liksom lösgöra honom (bara värma upp honom) och medan Vicke inte har riktigt samma ridbarhet så rör han sig ändå på ett sådant sätt att inte han heller direkt behöver lösgöras men ändå varar mina pass mycket sällan under 50 minuter och kan mycket väl pågå en timme också.

      Det jag sett genom åren är att många hobbyhästar behöver lång tid på sig att bli lösgjorda och ens gå i form ibland och jag är tveksam till om de hade gjort det lättare/snabbare om de hade fått gå längre tid i hagen?

      Svara
  16. Madeleine

    Man får inte glömma bort att alla hästar är individer med olika behov, precis som vi människor.
    Jag tror att lång hagvistelse i en stor bra hage aldrig kan vara negativt. ( tyvärr har inte min häst det)
    Om jag skulle träna och kräva mkt varje gång jag rider så skulle min nuvarande häst dö mentalt.
    Mkt belöning( sockerbitar ) och en bra tränare som kollar och pressar oss, med lagom intervall. Det passar oss i dagsläget.

    Svara
  17. Penna

    Jag tycker egentligen att problemet generellt är att många hästar rör för lite på sig. Tror faktiskt att det måste vara rätt unikt om man skulle hitta en tamhäst som rör för mycket på sig.

    Jag har körhästar och de tränar rätt tufft i perioder beroende på ålder, utbildningsståndpunkt och tävlingsnivå. Men en lättklasshäst i körning behöver ha bättre kondition än en lättklasshäst i hoppning för att göra en jämförelse.
    Vart jag vill komma är att eftersom mina hästar jobbar långa (2-3 timmar) och hårda pass när vi tränar styrka och kondition så blir teknikpassen kortare. Jag kör väldigt sällan en timme de dagar jag trimmar på markarbetet. Däremot händer det att jag kör två gånger vissa dagar, ibland två pass med markarbete och ibland ett markarbete och ett rent skrittpass.

    Skrittar förresten gör jag mycket och har bara goda erfarenheter av det. Nu på hösten/vintern skrittar hästarna längre sträckor på hårt underlag de dagar som är återhämtning. Jag tycker ändå att hästarna får för lite rörelse så jag tar med mig en i taget i grimma och grimskaft på hundens promenader.
    Jag vill verkligen att hästarna ska få ordentligt med rörelse. Har bara sett goda effekter av det och har därför slutat ha hästarna på stall. De går på lösdrift i större hagar med naturlig kupering, det går utmärk trots hård träning och tävling (den ena i svår klass). Faktum är att jag ser hästarna som friskare nu än när de stod på stall 8 timmar varje natt. Benen är torra, hosta och snorighet finns inte längre. Men den stora skillnaden är att de är mycket mjukare och friare i muskulaturen dagen efter tuffa träningspass. Gladare är hästarna också!

    Svara
    • Birgitta

      Ur hästens perspektiv tror jag absolut att lösdrift är att föredra.

      Kanske kommer vi om x antal år att ha många flera hästar på detta vis och nästan förfasa oss över boxar så som i alla fall jag idag förfasar mig över SPILTOR.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>