Unnar ni er?

Läser en tråd på Bukefalos där någon vägrade att köpa en jacka åt sig själv för mer än 500 spänn men sedan glatt gick och köpte nya Back om Track åt hästen för en tusenlapp utan att fundera :).

Jag gissar att beteendet inte chockar er läsare precis utan att många nickar igenkännande, eller?

Det är väl som en del föräldrar som vittnar om hur de hellre lägger pengar på saker till barnen än sig själv?

Hur är ni kära läsare?

Unnar ni er ofta/ ibland/ aldrig saker för egen del och SOM INTE HAR MED HÄSTERIET att göra- kläder, diverse nöjen, annat?

Jag unnar mig nog ganska ofta det jag vill ha- inom rimliga gränser förstås.

Att det sedan inte finns så där jättemycket som jag verkligen vill ha…ja, det är nog tur eftersom merparten av mina pengar går till just hästen eller ridningen som sådan.

Vanliga kläder har jag massor, smycken, böcker, saker till hemmet likaså och sådant som jag skulle vilja ha är mer väldigt dyra saker som tex en ny bil :).

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Jag unnade mig allt ett par ganska dyra vinterstövlar trots att jag redan har ett par fina ecco vinterkängor. Fast det hade delvis en praktisk orsak, eccokängorna är jobbiga att snöra på, i vinter vill jag ha något som är lättare att att sätta på sig och som är lika fotriktiga.

    Svara
  2. CeciliaL

    Jag unnar mig det jag har rad med. Om hasten behover BoT mer an vad jag behover jacka, sa far det bli sa. Om det vore tvartom, skulle jag fa jackan och han halla tillgodo med vad utrustning vi redan har.

    En sak som retar mig litet ar folk som ser ut som hej-kom-och-hjalp-mig, och totalt struntar i sig sjalva, sin traning, sin diet, sitt utseende, sin hudvard och halsovard, medans hasten mar som en prins, och star (eller tom LIGGER mitt stora drivor av mat (hosilage)!) i det lyxigaste stallet och har det allra basta och finaste av utrustning osv. Och ovanpa detta glansande lyxforpackade djur sitter en manniska som inte ens kan bry sig om att kamma haret eller ha hyfsat rena klader pa sig? Med en bil som ar sa skitig invandigt att den ar en hygienfara, s.a.s. Pa prisgivningsmiddagar star de rufsiga i haret med nan gammal misskladsam sack pa sig. Kan man inte ha rad att atminstone kamma haret (och kanske be en familjemedlem att klippa av det allra risigaste om man nu inte har rad med frissan) och kopa sig en begagnad hel och ren klanning pa nan loppis? Sant irriterar mig.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…ja, denna kategori av hästägare har man ju mött några av i sina dagar.

      Jag har också svårt att förstå dom, liksom de vars hem ser ut som en soptipp medan allting är i MINUTIÖS ordning i stallet.

      Inte heller skulle jag själv klara av att ha gamla sunkliga möbler och en bil vars interiör ser ut som en kombinerad soptipp/ gödselstack medan ALLA pengar gick till hästen men man är ju olika….

      Svara
  3. Åsa T

    Jag har alltid varit snål mot mig själv, men hunden, hästen,barnen, mannen? har jag alltid tyckt det varit roligt att spendera pengar på. MEN jag har aldrig handlat bara för handlandet skull, utan det har varit saker som varit bra. Barnen har kanske inte råd med DEN dyra jackan som är riktigt bra och då skjuter jag gärna till pengar så de kan göra just det.
    Till mig själv har jag alltid valt det billigare alternativet.
    Men nu… Har barnen flyttat hemifrån, vi har inga hästar längre och NU äntligen kan jag spendera lite mer pengar på mig själv UTAN att få det där dåliga samvetet och det är verkligen härligt, men det har tagit tid att ”ställa om” det kan jag lova. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen det där med att ”ställa om”! Jag har aldrig haft barn men däremot för många år sedan levt väldigt väldigt ”fattigt” och verkligen fått vända på kronorna för att kunna unna mig mitt hästintresse och allt kring detta. Då fanns det inte utrymme till något annat men sedan- när det väl FANNS så tog det liksom tid att börja unna sig och inte hela tiden köpa det billigaste osv.

      Svara
  4. Frida

    Beror på om jag har råd och vad jag har mest behov av. Förr kunde jag köpa saker till hästen ffa bara för att det var fint men efter ett tag blev hästens garderob väldigt full och nu känns det onödigt att köpa ett schabrak till bara för att det var fint. Unnade inte mig själv så mkt men nu när pållen garderob är full så fyller jag på min lite mer. Sen har jag kommit till insikt om att jag heller sparar lite och köper bättre och dyrare grejor inte istället för många billiga. Däremot skule jag aldrig köpa utsrustning framför att köpa träning eller bra foder eller välja bort en bra hovslagare för att komma undan billigare. Det stör mig mkt när folk säger att de inte har råd att träna men klär både sig själv och hästen i märkeskläder från topp till tå utan att tveka. Och sen undrar varför det går dåligt på tävlingar…

    Svara
    • Birgitta

      Det är bara att inse att man är olika.

      Jag vet folk som inte lägger en krona på träning men som har grejer som i kostnad skulle motsvara vad jag lägger på att träna på många år- och då tränar jag ofta. Men de är helt enkelt inte intresserade av att utvecklas utan tycker att det är roligare att ha fina saker till sig och hästen.

      Själv vill jag både ha fina saker och lägga pengar på träning men jag kan förstå att frestelsen att prioritera sakerna är stor då dessa personer kanske tänker att träning är något övergående medan man kan ha sina saker väldigt länge. Att de sedan inte utvecklas gör kanske inte dessa personer något alls medan JAG inte hade kunnat ha häst på dessa premisser.

      Svara
      • Frida

        Nej alla väl olika. Jag resonerar som så att träningar 1ggr/vecka ingår i kostnaden att ha häst. Har man inte råd att träna har man inte råd att hålla häst. Nu jobbar jag ju som ridlärare och ser det därför lite ur synvinkeln ”ryttare från ridskolan köper första hästen” och då behövs mkt träningshjälp dels för att få glädje av sin häst men också ur säkerhetssynpunkt. För att inte tala om hur viktig tränaren blir som bollplank det är mkt frågetecken och många som tycker en massa utan kunskap= inte lätt att sålla för nybliven hästägare. Är man duktig nog att man kan rida sin häst på ett säkert sätt och inte har behovet av att utvecklas så är det väl strunt samma. Men det sticker ändå lite i ögat på mig när jag ser sånt men jag håller tyst 🙂 Men jag måste ändå säga att jag ser många som hade behövt den där träningen mer än Pikeur jackan och flashiga täcket…..

        Svara
        • Birgitta

          Jag håller absolut med dig men om folk inte VILL träna så vill dom inte träna…Att deras häst sedan hade mått och gått bättre med lite träning och att ridningen som sådan hade kunnat bli mycket roligare är jag tämligen säker på men som sagt; finns inte viljan så blir det inte bra ändå.

          Tack och lov är det inte främst de nyblivna hästägarna jag ser som inte vill /prioriterar att träna utan det är snarare de som haft häst x antal år som harvar omkring, för betraktaren planlöst. Men trivs man med det så får man ju göra som man vill.

          Svara
  5. Frida

    Jo visserligen, är nog lite yrkesskadad som tycker och tänker så här 😉 Men jag lägger mig å andra sidan aldrig mig i andras sätt så länge inte hästen far illa ur djurskyddspunkt och det gör de ju inte för att träning bortprioriteras. Men tänker en massa gör man ju 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>