Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du är bjuden på en middag hos några nyinflyttade grannar som inte känner till ditt hästintresse.

När varmrätten ska serveras får du veta att det är häst-kött ni ska äta.

Hur agerar du?

* Du äter INTE köttet och förklarar att det beror på att du själv är hästägare/ rider.

* Du äter inte köttet men skyller på att du är vegetarian (vilket du INTE är).

* Du tvingar i dig lite kött för att det inte ska bli pinsamt.

* Du äter gärna- hästkött är GOTT!

28 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Jag äter gärna, dels för att det är gott dels för att jag gillar djurhållningen på slaktade hästar mycket bättre än t ex nöt.
    Den där hästen föddes aldrig upp eller fodrades för att ge kött, medan jag vet hur taskig behandling mycket nöt eller gris utsatts för…
    Jag äter därför absolut helst vilt, eller då häst, om jag kan välja.

    Svara
    • Minstral

      Fast det är ju inte så vanligt att man serverar gamla avdankade ridhästar;) Det köttet är nog inte så gott, gammalt och segt. Det vanligaste är ju att det är importerat från något annat land där hästhållningen inte är så bra. Köttet från äldre djur hamnar ofta i produkter som korv eller djurmat. En stek blir det ju inte precis.

      Svara
    • Minstral

      I Sverige? Var? I Polen vet jag att det finns men visste inte att det fanns i Sverige, men berätta gärna var, jag är nyfiken på hur deras hästhållning ser ut.

      Svara
  2. G

    Jag äter för att det är gott, skulle jag inte gilla det så skulle jag inte äta. Finns förhoppningsvis goda tillbehör som man kan berömma istället 🙂

    Svara
  3. Anna-Karin Eng

    Det är någon ras som är rätt kraftig, typ ardenner har jag för mig.

    Jag skulle glufsa i mig. Är faktiskt inte så kinkig. Farsan har ju dragit hem både det ena och det andra. Rökt bäver bl a. 😉

    Svara
  4. Cristel

    Jag äter INTE och förklarar att fet är en helt igenom emotionell sak. Sen äter jag glatt alla tillbehör och bryr mig inte mer om saken.

    Svara
  5. Minstral

    Jag tycker inte om hästkött, tycker det smakar vidrigt faktiskt. Jag hade nog ändå upplyst att det kan vara känsligt för väldigt många att servera hästkött i Sverige. Jag vet många människor i min närhet som inte är hästmänniskor som ändå aldrig skulle få för sig att äta det eftersom det klassas som ett av våra sällskapsdjur.

    Sen är jag skeptiskt av den anledningen också att det säkerligen är importerat eftersom vi inte har så stor tillgänglighet på hästkött (rent, ej inblandat i andra produkter) i Sverige. Det är ju betydligt lättare att få tag på svensk gris eller nöt.

    Sen kommer jag ju inte hamna i situationen av den enkla anledningen att nyinflyttade grannar inte kan undgå att vi har hästar;)

    Svara
  6. Blomman

    Jag äter gärna hästkött. Tycker absolut att fler borde äta svenskt hästkött så att det inte blir ekonomiskt lönsamt att skicka iväg djuren på slakttransporter till italien o dyl. Bara för att det inte längre är en massa fokus på slakttransporter i media, innebär det inte att transporterna har upphört!

    Svara
  7. Prick

    * Du äter gärna- hästkött är GOTT!

    Tycker också att vi borde äta mer hästkött och få upp statusen på köttet för att undvika transporterna utomlands.

    Svara
    • JohannaB

      Fast skillnaden mellan att äta hund och häst är ENORM, hundar är ju rovdjur som äter en massa äckel medan hästar är växtätare?
      Jag äter inte hund, men heller inte gärna björn som också är rovdjur. Eller räv…

      Svara
      • JohannaB

        Lite nyfiken, ni anser inte att gris, ko, lamm eller kyckling är husdjur på samma sätt?
        Har ni någonsin haft egna djur hemma för att framåt äta upp dem?
        Jag är mesig och blödig, men just att äta döda djur verkar jag vara rätt barbarisk med 😉

        Svara
    • Minstral

      Fast anledningen till att man inte får hund ens serverat har ju med att göra att vi generellt sett inte äter rena rovdjur i Sverige, det blir en helt annan smak på köttet. Sen att man kan ha samma känslomässiga skäl att inte äta det är en sak, men jag tror att det är lättare att få hästkött serverat på tallriken i Sverige än hundkött.

      Svara
  8. Agata

    Jag äter INTE. Är inne på samma spår som trasselkvast. Äter inte hästkött pga den emotionella kopplingen

    Svara
  9. CeciliaL

    Jag skulle bli EXTREMT forvanad om jag blev erbjuden hastkott har i Storbritannien. Sarskilt efter skandalen tidigare i ar! Men redan innan dess sa var hastkott inte nagot ’vi’ ater har, och det var val darfor alla blev sa upprorda? Och aven som hastagare, skulle nog kannas litet som att bli erbjuden hund. Skulle val kanske prova litet, men nog skulle det ta emot litet grand. Vet inte riktigt hur det smakar. Daremot har jag inget problem att ata annorlunda kott och har atit bade grodor, sniglar, get, struts, vildsvin (skjutna i var hage – det var inte gott heller for jag ar sa jakla forbannad pa de dar svinpalsarna!) och vaktel, sa det ar nog mera emotionellt for mig som hastagare.

    Svara
  10. Birgitta

    Intressant att så många hästägare skulle kunna tänka sig att äta hästkött- jag skulle aldrig i livet göra det, oavsett smak och om andra ansåg att det var det godaste köttet i världen.

    Jag vet att jag är väldigt ologisk i mitt resonemang men det finns djur jag aldrig skulle äta medan jag glatt äter andra.

    Tex skulle jag aldrig medvetet äta hund eller ens räkor och kräftor, i alla fall inte på det vis som ni svenskar äter dom- genom att slita i deras kroppsdelar hit och dit.

    En räkpaj skulle jag däremot inte ha problem med att äta även om det som sagt kan tyckas ologiskt.

    Annat jag inte skulle äta är ko-tunga och kaviar- bara för att jag vet vad det är så att säga.

    Svara
    • CeciliaL

      Tunga ar verkligen ACKLIGT, pa alla nivaer – bade SER ackligt ut och smakar illa och konsistensen (liksom smulig) ar vedervardig. Bleurgh. Har aven mycket mycket svart att ata njure, lever, inalvor allmant, samt pork belly, for att inte tala om grisfotter, oxsvanssoppa och dylikt. Na, jag kan glatt bli vegetarian. Nar jag jobbade som hons-specialist hade jag svart att ata kyckling och agg (speciellt om aggulan var flytande – det kan jag bara inte med), da det blev ’for nara’, medans nu har jag inget problem att ata det. Vaktel smakar helt ok, men i och med att de ar sa sma att man far tva hela faglar pa tallriken, sa var det inte speciellt kul att ata. Tycker inte om att SE vad det ar for djur pa nat vis! Kanske sa du resonerar ocksa da – jag menar, nar du kan ata rakor som nan annat slitit i bitar och lagt i en paj, men du vill inte fa dem hela med skalen pa pa tallriken?

      Svara
      • Birgitta

        Det påverkar nog i alla fall mig jättemycket- att man med vissa saker väldigt tydligt kan SE vad det är- en kotunga, en kräfta, en räka.

        Och HUND skulle jag inte äta oavsett om det räknas som ett rovdjur eller vad tusan som helst och oavsett hur de livnär sig- det är bara att de är just hundar (= sällskapsdjur som en gång varit söta valpar) som gör att jag aldrig skulle smaka köttet.

        Svara
  11. Ann

    Jag har inga problem med hästkött men hur säljs det? Sista jag åt hästkött var när det fanns tunna rödaktiga skivor som jag tror av nån konstig anledning hette »hamburgerkött« trots att det inte alls var just en »hamburgare« i vanlig bemärkelse. Skulle inte ha problem att käka vilken häst som helst – utom mina egna. Mer intressant är djurets ursprungsland och hur det levt innan det blev mat. Räkor och kräftor antar jag har haft en jäkligt bra liv innan de åkte i grytan! 😀

    Traditionellt äter vi ju inte rena rovdjur, husdjur eller inte.

    Svara
  12. Prick

    Undrar om ni ofta funderar på hur djuren haft det innan det hamnar på tallriken? Jag har i princip helt slutat äta kött som inte är krav-märkt eller ekologiskt. Undviker ffa kyckling vars liv är riktigt illa. Förstår inte hur man kan köpa danskt griskött. Skäms på er som gör det. Kanske något att ta upp här nu i julskinketider?

    Svara
    • Minstral

      Håller verkligen med dig, jag försöker vara väldigt medveten när jag handlar kött. Skulle aldrig köpa danskt griskött, håller med dig, fy skäms på dem som gör det. Kyckling försöker jag så gott som alltid få tips om var jag kan beställa mycket och frysa in. Ägg köper jag av en arbetskamrat som har höns hemma. Jag misslyckas ibland för att jag helt enkelt inte hittar det jag vill ha, men svenskt köper jag till 95 %.

      Svara
  13. Msdeleine

    Jag skulle aldrig äta häst kött om jag blev bjuden på det. Kanske smaka för artighets skull.
    Jag vill inte äta mina vänner. Jag inser helt logiskt att det skulle vara bättre om vi äter våra hästar i Sverige.
    Den största mängden hästar som skickas på slakt transporter till Italien kommer från Dannmark och de forna öststaterna.
    Och dom bilarna skulle jag gärna göra en ”Percy ” på.

    Svara
  14. Linda

    Hm. Jag har i många år varit väldigt emot att äta hästkött men har på senare år tänkt om. Att om vi här i Sverige skulle äta mer hästkött kanske man skulle slippa så många fruktansvärda transporter utomlands för våra svenska hästar.

    Så om det var svenskt kött så skulle jag nog äta det.

    Tunga är btw supergott! Älgtunga är alltid på vårat julbord och min absoluta favorit =)

    Svara
  15. Dagge

    Jag har nog inga problem att äta allt som är dött – under förutsättning att det smakar bra. Har däremot varit med om att levande djur serverats och jag började gråta båda gångerna :-(. Första gången var i Japan då levande räkor slängdes på en häll och stektes till oss vid vårt bord … fruktansvärt :-(. Andra gången var på NOMA i Köpenhamn när det kom fram en burk med is och på isen låg två levande räkor och sprattlade typ ”HEEELP MEEEE”. Då trillade tårarna åter igen. Död häst skulle jag kunna äta utan problem om det smakade bra.

    Svara
  16. Julia

    Nu ÄR ju jag faktiskt vegan, på riktigt. Så nej, jag hade ”skyllt” på det. Dock lär grannarna vara väl informerade om det i God tid.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>