Vila vid vaccinering?

spruta

Kom att prata om det här med hur länge man ”ska” vila sin häst vid vaccinering med en annan stallkamrat igår och vi enades om att det är väldigt många olika bud beroende på vem man frågar.

Det är allt från att nästan rida som vanligt till att låta hästen vila en hel vecka och allt däremellan.

Själv brukar jag passa på att vaccinera om hästen ändå ska vila eller står skadad så för egen del funderar jag inte så mycket på OM och hur mycket jag kan rida men jag har väl alltid resonerat som så att man kan rida redan nästa dag om man bara tar det lugnt.

Och när veterinären kom för att vaccinera stallkamratens häst passade jag på att fråga vad en yrkesmänniska anser i frågan och fick då ganska exakt bekräftat det jag själv trott.

2-3 dagars lättare ridning rekommenderas oavsett vaccin (tillverkare), man kan trava och till och med galoppera lite LÄTT men hästen ska inte ansträngas och/ eller bli svettig då risk för hjärtmuskelinflammation är en risk om man rider för hårt.

Så klart beror hur mycket man kan rida också på hästens ålder (ovan gäller för en vuxen häst i god kondition)  och givetvis under förutsättning att den inte får feber eller verkar påverkad på annat sätt men att ställa av hästen behöver man alltså INTE göra.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Vad bra att du tog upp det. 🙂 Hedwig vaccinerades igår och jag tänkte promenera en sväng med henne och undarna idag. Blir lagom. Sen måste jag naturligtvis kasta mig hem och gosa med min helt galet söta sibiriska kattbebis- <3

    Svara
    • Birgitta

      Det låter härligt med katten. Själv vet jag aldrig när min katt behagar att visa sig men tack och lov uthärdar han desto mer gos från mig när han väl dyker upp.

      Svara
  2. My

    Jag fick rekommendation ”inget ansträngande arbete i tre dagar” på mina, som fick botulism, hästinfluensa och stelkramp i veckan.

    Svara
  3. Linda

    Med tanke på att det faktiskt är en bit sjukdom man ger hästen i vaccinet är det bättre att ta det lite soft några dagar. Beroende på hur många antikroppar dom har sen tidigare reagerar ju vissa inget alls medan känsliga hästar kan bli lite krassliga 🙂 Jag brukar passa på att skritta 2-3dagar för säkerhetsskull 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>