God (?) morgon!

morning

Inte för att jag känner att jag har riskerat att bli SKJUTEN precis 🙂 men nog har jag upplevt att det konstigt (?) nog har provocerat en del att jag i perioder tex har ridit väldigt tidigt på morgnarna.

På ridskolan gick det så långt en gång för en massa herrans år sedan att någon ”bror Duktig” gick runt med en namninsamlingslista bland de andra hästägarna för att förhindra att jag red innan stallets ordinarie öppet-tid ”för att hästarna blev störda”.

Det ska då sägas att jag och en annan stallkamrat hade ridit på detta vis i några år- inte varje dag men tämligen ofta och nu säger jag inte detta för att det var jag som gjorde det men jag upplevde VERKLIGEN inte att hästarna ”blev störda” av detta.

Alla hästarna stod helt tysta medan jag gjorde i ordning min egen häst och under tiden jag red hann ordinarie personal komma och börja jobba.

Nej, jag fick verkligen känslan att det bara RETADE en del att jag ORKADE rida innan jobbet och om inte andra orkade så skulle minsann jag inte heller ha denna möjlighet.

Trist var det och en starkt bidragande orsak till att jag i sinom tid bytte stall efter ca 20 år.

Och jag fattar som sagt inte det där med att man ska anses som sååå konstig eller för den delen DUKTIG bara för att man stiger upp tidigt på morgonen.

Man har ju olika dygnsrytm och jag skulle tex aldrig i livet orka rida efter klockan 19.00 som hur många människor som helst gör men rider man på morgonen så är man tydligen hur konstig som helst.

Ser också ibland att någon bloggar om att de minsann har ridit innan klockan 8 på morgonen som om detta var en världssensation typ. Inte det minsta märkvärdigt för mig alltså utan bara något man kan göra om man känner för det och har möjlighet.

44 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Finns ju många som rider 22-23 på kvällen, är väl samma sak? Tvivlar på att det spelar roll för hästen, folk utgår väl från sig själva som sover 8 h/natt men så gör ju inte hästar. De sover ju lite när de passar och inga längre stunder, de har helt enkelt inte samma sömnbehov och vanor som vi. Nä sånt här får mig att bli lite extra glad att ha eget stall så man kan göra som man vill, då står jag gärna ut med att vattnet fryser, att man får fixa allt själv och köra skyttetrafik till ridhuset på vintern….

    Svara
  2. Anna

    Rider också ofta innan jobbet, folk tycker att jag är så konstig men höjer inte på ögonbrynen över folk som tränar på gymmet innan jobbet.

    Svara
  3. Dagge

    Vad tycker du om att vissa stall vill att hästarna skall ha lugn och ro och ingen aktivitet i stallet efter kvällsfodringen?

    Svara
    • Birgitta

      Nu har jag aldrig stått i ett sådant stall och skulle för egen del inte påverkas det minsta eftersom jag aldrig rider senare än säg till 18.00 så jag har inte riktigt funderat på det.

      Det beror väl lite på NÄR fodringen sker och hur dags folk skulle vilja rida.

      Hos oss fodras hästarna 19.00 och i vårt lilla stall (7 hästar) är det så vitt jag vet ovanligt att folk rider mycket senare än så.

      Om jag måste generalisera så tror jag att vikten av ”lugn och ro” ökar ju större stallet är, dvs ju mer spring där är stora delar av dygnet.

      I små stall är det nog bara ett välkommet avbrott om enstaka personer vistas där på lite olika tider- inom rimliga gränser förstås.

      Jag skulle väl önska att stallet så att säga stängde för natten senast 22.00 och öppnade runt 6 på morgonen- det tror jag räcker mer än väl rent generellt.

      Svara
      • Dagge

        Jag kan tycka att det handlar mindre om vilken tid det är på dygnet och mer om att det är ”utanför” hästarnas dagsrutin. Skulle du fodra alla hästar på morgonen och därefter rida så har jag inga problem alls med att du är uppe kl fyra på morgonen och rider. Men att däremot skapa aktivitet i stallet på morgonen när hästarna varit utan mat länge ( beroende hur de hushåller med kvällsfodret) UTAN att morgonfodra tycker jag inte är helt hundra. Samtidigt måste man ju låta folk rida när de passar dem bäst … så lite tricky kan jag tycka att det är. Och det har ju absolut inget med avundsjuka/oginhet att göra (som du spekulerar om).

        Vilken tid kommer du och när fodras hästarna? Antar att din fodras efter du har ridit då?

        Svara
        • Birgitta

          Jag brukar komma vid 5.30-5.40 de morgnar jag rider och fodrar då alla 7 hästarna, dvs även min. Han får äta i ca 30 minuter medan jag mockar och fixar med annat. De dagar jag INTE rider får hästarna mat runt 6 så det är ingen större skillnad.

          Svara
          • Dagge

            Men fodrar du alla så kan väl ingen ha problem med att du är där tidigt?? Så himla konstiga folk är. Man upphör aldrig att förvånas …

          • Birgitta

            Det har aldrig varit några problem i nuvarande stallet! Det var när jag stod på ridskolan som en del hade problem med att jag STÖRDE hästarna (deras sömn?), inte att jag inte fodrade 50 hästar (vilket hade varit en omöjlighet).

          • Dagge

            Fast i enlighet med mitt tidigare resonemang så kan jag tycka att det inte är självklart att komma tidigare och skapa aktivitet innan morgonfodringarna när många hästar kanske är hungriga och inte har ätit på länge. Misstänker att det är mer det som folk haft åsikter om än att det är att dom inte får sova. Det skulle nog även jag ha. Så du red då på ridskolan utan att fodra din häst på morgonen? Eller fodrade du bara din egen häst??? 🙂

          • Birgitta

            Fodrade bara min och det var inte att inte hästarna fick mat som klagomålet gällde- det hade jag kunnat köpa.

          • Dagge

            Jag hade INTE gillat att någon kom till stallet och fodrade sin egen häst innan de andra hästarna får sitt morgonfoder. Jag hade skrivit på namninsamlingen då tror jag 😉

        • Anna

          Håller helt med dig. Hade inte jag fodrat alla hästar på morgonen när jag rider hade nog inte mina stallkamrater uppskattat det. För mig är det lika självklart att den som kommer så tidigt fodrar likaväl som den som väljer att rida sent även kvällsfodrar.

          Svara
      • Dagge

        Precis det jag skrivit ovan om att jag tycker det är tveksamt att starta aktiviteter i stallet innan morgonfodringen när många hästar förmodligen är hungriga. Hekt ok att ha tidiga vanor om man fodrar alla med iallafall grovfodret. Att däremot bara fodra sin egen, speciellt vid morgonfodringen, tycker jag inte bara är tveksamt utan taskigt mot resten av hästarna.

        Svara
        • Birgitta

          Jag undrar om du inte lägger in för mycket mänskliga aspekter/ känslor i ditt resonemang?

          För jag vill bestämt hävda att det enbart var häst-ÄGARNA som blev STÖRDA, inte HÄSTARNA.

          Och tro mig, efter att ha jobbat med stallsysslor i just detta stall i över 10 år så vet jag väl hur hästarna reagerar vid tex fodring och så reagerade de INTE när jag kom för att rida.

          Samtliga ca 50 hästar ”visste” att det inte var dags för fodring och stod lugnt och tyst i sina boxar, vilade, pillade i halmen, sov eller vad de nu gjorde.

          Det hade ”givetvis” inte fungerat att ha det på något annat sätt- jag hade blivit tokig av att lyssna på 50 bankande och stojande hästar men så var det alltså inte- någonsin. Så hästar är kanske inte så dumma som man tror :)?

          Svara
          • Minstral

            Jag hade aldrig gått med på det om inte den som kom och skulle rida morgonfodrade alla hästarna, annars hade det inte varit några problem för mig, bara skönt att hästarna får mat tidigt. Alt att alla hästar hade fri tillgång på grovfoder. Annars hade jag också skrivit på namninsamlingen faktiskt.

          • Birgitta

            Fast namninsamlingen handlade INTE om att hästarna inte fick mat- den handlade om att de blev STÖRDA- det var det som jag vände mig emot.

          • Dagge

            Fast det känns som att du kanske tolkat det här med ”störda” lite snävt? För en utomstående låter det troligt att ”störda” innefattar just det jag skrivit tidigare.

          • Birgitta

            Fast eftersom jag de facto var med i de diskussioner som fördes i samband med att namninsamlingen skedde så VET jag att det inte med ett ord nämndes något om fodring/ mat utan ENDAST att hästarna inte fick sova i fred. Så det är inte vad jag tolkar utan vad som sades/klagades på.

          • Dagge

            Jomen indirekt är det ju samma sak? Dvd de som skrivit på namninsamlingen tycker att det finns risk att deras hästar blir störda (och tex väljer att inte sova) pga att du är där och rider och ger din häst mat utan att de andra hästarna får något.

          • Birgitta

            Fast för mig är det stor skillnad på att inte få sova och inte få äta. Och oaktat vilket så upplevde i alla fall jag som SÅG hästarna inte att de blev störda. De som skrev på hade aldrig själva varit i stallet tidigt på morgnarna och visste enligt mitt sätt att se det egentligen inte vad som utspelades där- de hade bara obekräftade tankar och åsikter.

          • Minstral

            Nä, jag tror inte heller att hästarna blir störda, de är ju inte så att alla ligger och sover precis, så var det det som var skälet så kan jag hålla med om att det är trams.

  4. G

    Fast för den som bloggade om det kanske det var en världssensation :D. Skulle lätt rida tidigt på morgonen ibland om jag hade möjlighet men det skulle bli alldeles för stressigt som jag har det nu plus att det nog är roligare att göra i ett ridhus. Men vem vet, till våren kanske, när det börjar bli ljusa morgnar och man kommer ur den här dvalan. För ett par år sen sprang jag 7,5 km före jobbet några dar i veckan. Stack ut 5.15 och var sen pigg o glad resten av dan.

    Svara
  5. Birgitta

    Kan ju tillägga att ett KRAV från min sida för att flytta till nuvarande stall var just att ha möjlighet att rida mycket tidigt på morgonen även om jag inte gör det regelbundet just nu.

    Att denna möjlighet försvann på ridskolan gjorde mitt hästägande mycket svårt då jag alltid har jobbat heltid och dagtid och lektionsverksamheten satte igång runt 16-17-tiden = ridhusen upptagna och ingen annanstans att rida vissa delar av året pga mörker och/ eller dåligt underlag utomhus.

    I mitt nuvarande lilla stall är det tur att vi alla oftast rider på olika tider då stallet rent storleksmässigt är väldigt litet och vi bara kan ha 2 hästar på stallgången samtidigt. Så skulle alla 7 hästägarna komma samtidigt hade vi fått stå och vänta en bra stund på att ens få ut hästen på stallgången.

    Svara
    • CeciliaL

      Kan man inte göra i ordning hästen i boxen då? Har aldrig haft nån stallgång så jag binder upp ute eller i boxen, det är väl inget konstigt.

      Svara
      • Birgitta

        Jag gör bara i ordning hästen i boxen i nödfall- av flera olika anledningar:

        1. Det känns inte ”bekvämt” för mig- bara en känsla och förmodligen för att jag nästan aldrig gör det.
        2. Jag har mycket halm i boxen- svårt att linda ben tex utan att få halm mellan ben och linda.
        3. Jag kommer ändå inte ut ur stallet om det står hästar på gången eftersom stallgången är så smal.
        4. För mig är boxen hästens hem där den ska känna sig ”fredad”, liksom i hagen. Över allt annars bestämmer JAG och det gör jag förvisso i boxen också om det kommer till kritan men jag vill gärna att hästen ska känna att den har i alla fall 2 platser (box och hage) där den får vara helt i fred.

        Men visst; det handlar säkert mycket om vana och vilja och jag VILL i ärlighetens namn inte varken borsta, sadla eller tränsa i boxen annat än i undantag (och då är det inget problem och har aldrig varit).

        Svara
        • CeciliaL

          Nä, med halm är det bökigt, det håller jag med om, och du måste förstås kunna komma ut! 🙂

          Svara
  6. Cristel

    För mig skulle det vara en världssensation om jag red innan 8 på morgonen. Jag tror att mina vänner hade kört mig till akuten nästan 🙂 Däremot älskar jag att rida på kvällen, runt 20-21 är min bästa tid. Som nu ikväll, klart och fullmåne. Det tog emot att sitta i paddocken istället för att rida ut.

    Svara
    • Birgitta

      Som sagt är vi olika och för MIG hade det varit en världssensation om jag hade ridit klockan 20.00 (jag undrar om det NÅGONSIN har hänt….) men det är inte så att jag tycker att jag skulle liksom BEUNDRAS om jag skulle göra det.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Fast ibland känns det faktiskt som om du vill bli beundrad för att du rider tidigt – du pratar gärna om din fantastiska självdisciplin och att du inte alls är morgonpigg utan gör det på ren vilja. Jag tror det kan vara det folk retar sig på mer än det faktum ATT du rider tidigt. Jag har under perioder jobbat så att jag varit hemifrån 7-19 alla vardagar – och haft hästar hemma på egen gård. Ska man rida två hästar dessutom blir det ultratidigt eller sent. Jag har valt sent – och jag ser inte det som ett utslag av varken mer eller mindre självdisciplin än om jag ridit på morgnarna. Dessutom är det jäkligt självvalt…

        Svara
        • Birgitta

          Beundrad vill jag inte bli men jag anser att fler skulle kunna använda sig av lite mer självdisciplin ja.

          Folk skyller ofta, tycker jag, på att det inte HINNER med ditten eller datten.

          Enligt min erfarenhet är det mycket sällan det handlar om ren TID och mycket oftare om tex LUST/ork/engagemang.

          Det man VILL göra finner man oftast tid till; det är när man inte har någon större lust som man använder sig av diverse ”hinder”.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Fast på vilket sätt är det mer självdisciplin att rida på morgonen än på kvällen? Det är det jag inte förstår.

          • Birgitta

            Tja, det är väl förvisso en tolkningsfråga men de flesta människor är om inte annat FRIVILLIGT VAKNA klockan 18-22 medan det VERKAR vara långt ovanligare att folk med dagjobb stiger upp runt klockan 5.

    • G

      Rider också nästan alltid vid den tiden, annars skulle jag aldrig få se mina barn 🙂

      Svara
  7. Lena B

    Jag rider när jag kan komma ifrån hemma och när det är ledigt i ngt av våra ridhus. För det mesta blir det framåt kvällen, även om det hänt att det både varit innan jobbet på morgonen och rätt sent på kvällen, eller att jag tagit ut komptid och åkt till stallet mitt på dagen. En period hade jag en häst uppstallad i ett stall där man bara fick vara mellan 8-20, vilket komplicerade hästägandet en hel del, speciellt som jag samtidigt hade min andra häst uppstallad 1,5 mil därifrån…
    Men jag håller med Birgitta om att en del blir provocerade av ens stall/ridtid, för min del märker jag att flera faktiskt retar sig på att jag har häst OCH småbarn – den ekvationen ska tydligen inte gå ihop enligt flera ”förståsigpåare”. För min del löser jag det genom att vi i stort sett bor granne med stallet, och kan vara där flera ggr/dag, det blir faktiskt ibland en snabbvisit både före och efter jobbet och ett ridpass på kvällen. Däremot hör det till ovanligheterna att jag kan vara där 4-5 timmar i sträck. Jag har haft mina hästar uppstallade på olika vis genom åren; eget stall, kollektivstall och inackorderade på diverse villkor. Personligen tror jag att alla olika uppstallningar och jobbsituationer kräver sin speciella lösning, och det är bara att hitta det som passar en bäst, det borde inte finnas några rätt eller fel med det:-)

    Svara
  8. JohannaB

    Jag släpper ut mina hästar 6 på morgonen, föredrar att inte rida tidigare dels pga min dygnsrytm men också för att jag vill att hästen får komma ut och busa av sig/röra sig fritt innan den rids. Jobbar 8-18 fyra dagar per vecka (flexar den femte för att hinna till ridhuset) och är alltså hemma 19, tar in gör middag och äter innan ridning som ofta blir mellan 21 och 22 innan jag nattar först hästarna och därefter mig själv vid 23-tiden.
    Men visst, det är bara för att jag är lat som jag gör så här 😉
    (Inte… Om ironin inte framgick)

    Svara
      • JohannaB

        Japp, har en strålkastare 🙂
        Men det är mörkt även på morgonen förstås…
        Så i det fallet hade inte morgon ridning blivit ngt bättre.
        Jag åker ofta till ridhuset på morgonen när jag flexar (börjar vid lunch) och på helgerna, för att det är lättast att få plats i ridhuset då.

        Svara
  9. Minstral

    Jag vill inte rida på morgonen av den anledningen att jag vill rida en häst som har varit ute i hagen i flera timmar, jag har ingen lust att sitta och skritta i evigheter innan jag sätter igång. Skulle jag rida på morgonen innan jobb hade ridningen blivit ett stressmoment för mig iom att tiden är begränsad, jag vill inte känna så över min ridning.

    Svara
    • Birgitta

      Ja som sagt; man är olika.

      Jag kan i perioder känna mig mer stressad över att ha ridningen ”hängande över mig” efter jobbet- särskilt om jag misstänker att det kan finnas risk för att ridhuset är fullt av folk.

      Då kan det kännas värt att stiga upp lite tidigare och ha ridningen avklarad och då kan jag också känna att jag kan sitta kvar lite längre på jobbet om det behövs utan att stressas av att jag ska rida. Men så har jag som sagt aldrig varit någon kvällsryttare så för mig är det ju sent att rida efter 17.

      Svara
      • Minstral

        Fast jag ser inte ridningen som något jag vill ha ”avklarat” eller något jag har ”hängande över mig”. Det är det roligaste jag gör på hela dagen så det kvittar ju när jag gör det. Väntar jag till kvällen har jag ju det roliga kvar:)

        Svara
        • Birgitta

          Ha ha…ja på min formulering lät det som att jag kanske inte tycker att det är så kul att rida men som du vet så är det typ det roligaste under min dag också.

          Svara
  10. Dagge

    När jag red i hoppgruppen på Ryttis i Sthlm red vi mellan 21.30-22.30 varje torsdag 😀 var aldrig hemma förrän bärmare midnatt!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>