Tråkigt (men nödvändigt?) beslut

Igår berättade jag för er om hur lika jag tycker att Kreon och Vicke är på många sätt och tyvärr har jag upptäckt ännu en likhet som egentligen inte förvånar mig men som inte känns desto mindre tråkig ändå: det ibland ”elektriska” beteendet i hagen.

Kreon hade i perioder jättesvårt att verkligen slappna av i hagen- så fort någon häst togs ut för att ridas så blev han liksom på sin vakt, kunde komma fram till grinden ”är det min tur sen” osv.

I de små grushagarna märktes det inte alls lika mycket som när han gick i våra större gräshagar och denna oförmåga att slappna av, som också ibland resulterade i rejäla ruscher, gjorde att jag förra hösten/ vintern fattade beslut om att han inte skulle få gå i gräshagarna så länge de var leriga (extremt stor risk för att halka som jag såg det).

Nu har jag fattat samma beslut gällande Vicke och efter att ha sett honom ”flyga” omkring i en gräshage medan leran sprutade högt upp på mage och ben på honom.

Jag VÅGAR helt enkelt inte riskera att han halkar, fläker sig, vrickar ett ben- för tro mig: han kan springa! Ingen liten strutt-trav där inte eller en försiktig galopp- det hade väl gått an.

Och eftersom vi har så ont om gräshagar och använder dom endast i nödfall höst och vintertid så blir det så sällan han skulle få gå där att varje gång skulle bli för mycket ”nyhetens behag” och risk för ruscher.

Så tyvärr; det får bli liten grushage tills hagarna torkar upp och gräset distraherar, dvs till våren.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Jag tog samma beslut igår efter att Hedwig hade skenat som en vettvilling fram och tillbaka i sin leriga gräshage bara för att två andra hästar togs in före (!) henne…Vill inte ha någon skada igen om jag kan undvika det.

    Svara
  2. Dagge

    Jag har oxo begränsat längden på hagen en bit så att han inte skall få upp sådan fart när /om han springer.

    Svara
  3. Dagge

    Förresten, är nyfiken 🙂 … Hur stor är gräshagen resp grushagen? När kommer han ut resp in i/från hagen?

    Svara
    • Birgitta

      Ut mellan 7.30 och 8, in mellan 14 och 14.30.

      Jag har jättesvårt att uppskatta måtten och flera hagar har helt olika mått men säg ett snitt på 15×40 vad gäller gräshagarna och typ hälften vad gäller de små grushagarna.

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har precis släppt våra i den nygjorda skogshagen. Jag trodde inte den skulle inbjuda till så mycket spring, men oj så fel jag hade… Tack och lov lugnade de ner sig efter en stund, och nu går de nöjt och mumsar på gräs och grenar. Annars går de i en liten (för liten) grusad hage, tillsammans alla tre. De har en rundbal halm att roa sig med, men jag är glad att jag nu har skogshagen som variation.

    Svara
    • Birgitta

      Problemet med våra ”gräshagar” är att det inte alls finns något gräs i dom just nu och då finns det inget att distrahera hästen med heller.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Nej, då är de ju bara hala och tråkiga – och inte tusan rör sig hästen mer i en sån hage än i en liten grusad – om det då inte är så att den börjar springa för att den är upprörd, och det är ju knappast BRA motion. Jag skulle absolut tagit samma beslut under de förutsättningarna.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>