Minns ni de vita håren?

Härom dagen slog det mig; jag kan inte minnas när jag senaste såg en häst med vita hår (läs: utläkt tryck/sår) i sadelläget.

När jag började rida på ridskola för lite mer än 30 år sedan var det snarare regel än undantag att lektionshästarna hade dessa vita öar på ryggen.

Så det är i alla fall ett område där utvecklingen har hjälpt våra hästar- kvalitén på sadlar är helt annorlunda nu liksom kanske framför allt MEDVETENHETEN.

Även om jag kan tycka att det idag ibland kan gå till lite överdrift åt andra hållet med folk som skyller för mycket på utrustningen och byter denna ständigt i stället för att TRÄNA så kan jag ändå minnas tillbaka på hur vi förr köpte sadlar till våra hästar- många gånger utan någon större eftertanke, kunskap eller vägledning.

”Jamen den här sadeln känns bekväm och är snygg…den tar jag” kunde man säkert säga, slänga på den nyinköpta sadeln på sin häst och sedan red man i den de kommande 15 åren. Lite förenklat men inte helt gripet ur fantasin gissar jag?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Samma sak med bogskaven tycker jag, nu är det knappt någon som ens använder bogskydd för de har i stället passande täcken 😀

    Svara
  2. Rie

    Så bra att du uppmärksammat det ! Känns skönt att höra.
    Jag har faktiskt sett några vita märken på en ridskolehäst för ett antal år sedan.
    Men jag vet att ridskolan i fråga numera har sadelmakare som kommer dit och kollar hästar/sadlar. Så det bör vara förbättrat.

    Svara
  3. jannike

    Hörde en rolig kommentar från en provridning en gång, hästägaren 60+ berömde den fina sadeln köpt på hubertus för 10 år sedan ” denna sadeln ligger så bra att vi aldrig behövt stoppa om den” Det var som att klämma på plast/trä de bossorna. Eller en annan ” jag provade ut den sadeln till hästen som 3 åring och har aldrig behövt byta ut eller stoppa om den sedan dess” hästen var 17 år och massören frågade lite försynt om hur sadeln låg eftersom att hästen hade spänningar från bogarna och bak.

    Svara
  4. Minstral

    Minns absolut de vita fläckarna, det var ju mer regel än undantag att alla ridskolehästarna var utrustade med dem. Sorgligt som f-n var det:(

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>