Rida eller sitta i soffan- EXAKT samma sak, eller hur?

Orkar egentligen inte ens bli upprörd över dravel som detta – redan när man gick i grundskolan fick man ju försvara sitt val av fritidssysselsättning för vissa och förklara att ”jo, det är VISST jobbigt att rida” medan man möttes av klentrogna blickar.

Tänk att vuxna människor fortfarande orkar, vill och vågar yttra sig om saker de uppenbarligen inte har en aning om?

Sedan kan jag visst hålla med om att det finns sporter där man anstränger sig MER än när man rider men jag skulle vilja se den ryttare som kliver av sin häst efter en timmes ridning i trav och galopp utan en svettdroppe någonstans på kroppen och/ eller utan att ha höjt sin puls det minsta.

Men det är väl bara att inse; precis som en del tycker att det är jätteroligt att dra diverse ”hamburgar-skämt” om hästar så är det tydligen lika roligt att reta oss ryttare genom att påstå att det inte är vi utan ENBART HÄSTEN som utför något fysiskt ansträngande vid ridning.

Kanske ska man bara bemöta dylikt trams-prat med tystnad eller lönar det sig att slänga upp dessa människor på tex skump-Vicke, dra till honom rejält med en pisk i häcken och därefter se om det blir någon ansträngning att hålla sig kvar på honom eller ej 🙂 ?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Jag hade gärna velat se en sådan person sitta på Vicke när du drar till med pisken 😛

    Svara
  2. Bodil

    Det som är ännu tristare är att deras syn på kvinnor. Jag blir bara SÅ trött på dem och kan för litt liv inte begripa hur en endaste kvinna kan rösta på dem!

    Synen på hästar och att det inte är jobbigt är precis som du säger ganska uttjatat och det är väl bara vi som har ridit/rider som förstår hur jobbigt det faktiskt kan vara!

    Svara
  3. CeciliaL

    Förutom att bara sitta på en häst och ÅKA skulle jag bra gärna velat se en sådan människa genomföra vilken tävling som helst – med godkänt resultat och utan att linka runt med träningsvärk i flera dagar efteråt! Kortaste distanstävlingen är ca 3h av nästan enbart trav och galopp… Sitta på en dressyrhäst gör man inte utan träning… Stå i fältsits över en hel bana… Ok, jag vet, I’m leaning on an open door, men bara faktumet att han jämför ridning med bridge och darts gör det ju helt klart att han bara yrar i mössan!

    Svara
  4. Cristel

    Det märkliga är att folk röstar på idioterna! Det gör mig så arg att det stockar sig i halsen på mig! Att han inte begriper hur svårt och jobbigt det är att rida är ju bara korkat, men kvinnosynen? Den för oss tillbaka till medeltiden. Jösses.

    Svara
    • Birgitta

      Det finns väl mycket man kan ifrågasätta REJÄLT!

      Och alla anhängare som gör bort sig å det grövsta, gång på gång…hur kan man inte påverkas av detta om inte annat?

      Svara
  5. LenaB

    Det blir så väldigt tröttsamt när icke insatta (och bevisligen korkade) personer uttalar sig om sådant de inte förstår sig på… Det är väl konstaterat vid det här laget att ridning kräver; balans, koordination, styrka (naturligtvis inte jämförbart med tyngdlyftning men ändå…), kondition mm. Och då tycker jag nog att vi pratat sport som kräver fysisk insats? Trodde att vi var färdiga med de här diskussionerna sedan Anrell faktiskt satte sig på en häst?!
    Men det är klart att om man tror att ridning = ponnyridning på Skansen, vilket kanske är den erfarenheten som personen i fråga har, så är det ju inte så fysiskt jobbigt…

    Svara
  6. JohannaB

    Men vad jag tycker är tråkigt är hur ryttarna i sin tur försvarar sin sport?
    Dels med att det är FARLIGT??
    Tja, vad jag märkt är halka betydligt farligare och orsakar mycket fler skador per år? För att inte tala om bilkörning?
    Är det genom att prata om hur farligt det är vi vill marknadsföra vår sport?
    Därnäst kommer taskiga kommentarer om andra sporter och hobbys….
    Okej, dart kanske inte kräver större fysisk insats än ridning men säkerligen lika mycket träning och hängivenhet och det finns gott om andra sporter som kräver minst lika mycket fysisk, psykiskt, ekonomiskt och motivation som vår sport. Det gör inte vår insats mindre, men att dra ned andra för att själv klättra är en så trist attityd tycker jag.
    Så jag tycker vi ska fortsätta vara stolta, berätta om varför vi gillar vår sport men utan att klanka ned på andras hobbys, sporter eller intressen. 🙂

    Svara
    • Anonym

      Fast ridning är ju den farligaste sporten sett till antalet riktigt allvarliga olyckor enligt statistiken, tycker det är bra att man lyfter fram det så att folk kan förstå att det som ser så lätt ut kräver en extrem prestation, kännande av djuret och säkerhetstänk. Så ja, ridning och hästsport är faktiskt mycket farligt, speciellt om man tror att det är något man gör helt utan ansträngning. Men det är ju många sporter som blir farliga om man inte har respekt för dem. Tror att det är det de vill visa med den filmen, hur hårfin gränsen är mellan framgång och totalt kaos med dessa starka känsliga djur.

      Jag är allergisk mot folk som ständigt måste klanka ner på andra sporter, likadant med andras jobb. Sporter och jobb man inte har en aning om vad som krävs.

      Svara
      • JohannaB

        Och jag håller inte med, tycker det är en ypperlig barn- och handikappidrott och ogillar allt detta spridande av hur himla farligt det är…
        Vill man inte att föräldrar ska låta sin barn rida?
        Varför skulle de låta sina barn rida när det är farligt, låg status, uppmärksammas på fel sätt av media, är dyrt och det finns mängder av andra sporter som gör reklam för sin idrott med termer så som hur nyttig eller rolig den är istället?
        JAG är en säkerhetsmedveten person som inte gärna utsätter mig för onödiga risker men jag tycker inte att ridning eller hästar är farligt, skulle inte hålla på om jag trodde jag skulle komma dö pga min hobby.

        Svara
        • Minstral

          Var jag som skrev inlägget ovan också, bara glömde skriva i mitt namn:)

          Det är när man inte inser hur farligt det kan vara med hästar som det kan bli riktigt farligt. Att inte upplysa om riskerna med hästsporten är som att sticka huvudet i sanden.

          Genom rätt utförande, bemötande och hantering så kan det bli hur bra som helst, men jag tycker att det ska komma ifrån ett extremt säkerhetstänk.

          Det är väl inte en onödig risk att utsätta sig för ridning, man får ju så mycket tillbaka. Men du måste väl ändå förstå att det är en enorm risk att hantera ett 600 kg tungt flyktdjur? Du kan vända och vrida på det hur du vill, det är en av våra farligaste sporter, bara att googla på olycksstatistiken. Det kan tyvärr hända när som helst. Min arbetskamrats dotter hittades för två år sedan död i ridhuset med hästen springande lös, hon hade ramlat av och det gick så illa som det kan gå. Är du inte medveten om dessa risker alls? Man kan absolut dö av eller skada sig rejält av hästidrott. Så jo, ridning och hästar är farligt!

          Svara
          • Birgitta

            Ja, att ridning kan vara mycket farligt glömmer man lätt i vardagen.

            Jag känner till 2 olyckor med dödlig utgång bara de 2-3 senaste åren i Skåne, båda med ungdomar (och då var det inte fälttävlan som man nog mest förknippar med olycksrisken).

          • JohannaB

            Så du tycker att vi ska marknadsföra vårt sport med filmer som ovan?
            Att detta visar essensen av att hålla på med hästar?
            Jag tycker nog att Gunde Svans program hos Malin Baryard är en tusen gånger bättre förklaring av det vackra i vår sport och skulle gärna ha den filmen rullande som reklam för föräldrar som funderar på fritidssysselsättning till sina barn.
            Men jag förstår av ditt inlägg att du inte tycker som mig, likafullt måste du respektera att jag inte tycker som dig! 🙂

        • Minstral

          Nä man behöver ju inte marknadsföra ridning med en sådan film, men den filmen har ju ett annat syfte än att visas för barn som ska börja rida;)

          Jag bara menar att om man inte är medveten om att hantering med hästar är farligt, då kan det bli riktigt farligt.

          Om du är ensam i en idrottshall och kanske spelar lite basket är risken nog obefintlig att du skadar dig allvarligt eller t.o.m. dör. Men som jag berättade om min arbetskamrats dotter så satt denne och trimmade dressyr ensam i ridhuset, trillat av, troligtvis blivit trampad av hästen och dött. Är inte det en farlig sport så vet jag inte vad som ska betecknas som farligt? Kan tillägga att min arbetskamrat har fortsatt med hästar och ridning efter dotterns död.

          Så det handlar inte att hålla med eller inte, rent statistiskt är ridning är en farlig sport, det är fakta. Sen kan man informera om riskerna på olika sätt, filmen är kanske inget man börjar med att visa för det är ju situationer på proffsnivå. Men även ponnybarn och deras föräldrar ska ju informeras om vad hästen är för djur för att så långt som möjligt undvika att hamna i situationer som kan leda till en olycka.

          Svara
  7. Frida

    Tycker det är skitbra att SD skriver sådana här artiklar, de kan gott få uttala sig om allt möjligt ju mer desto bättre. De kliver ju i klaveret varje gång och ju mer de skriver desto fler blir förbannade! Trist bara att de också blir uppenbart hur många som håller med dem ( inte bara vad gäller ridsport). Det är väldigt konstigt att folk har svårt att kunna tänka sig in i hur svårt och jobbigt det ändå är att rida, ingen ifrågasätter svårigheterna i tex konståkning trots att de ser ”lätt” ut eftersom de är skickliga men när det gäller ridning så kan man inte tänka sig in i hur något som ser så lätt ut ändå kan vara svårt….

    Gillar Anrells kommentar på slutet sammanfattar det hela väldigt bra 🙂

    Svara
  8. Frida

    Ja för ett otränat öga så ser det lätt ut även när relativt ”dåliga” ryttare rider. Tänker på föräldrar som inte ridit själv och inte kan förstå att lilla Stina fortfarande inte kan rida lätt och hålla ordning på tyglarna efter en halv termin. Sen testar de själv och får en enorm respekt för lilla Stina som kunde både styra och rida lätt efter bara en termin 🙂 Det verkar så enkelt men är så svårt…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>