Träna via nätet?

I senaste numret av Ridsport läser jag om en tränare som har börjat undervisa genom att sitta hemma uppkopplad på nätet medan hennes elev filmas av någon som sänder filmen direkt till tränaren- online-träning!

Att uppkopplingen måste fungera optimalt nämns som en förutsättning för att distans-tränandet ska fungera liksom att den som filmar gör detta på ett bra sätt och tillräckligt nära ekipaget.

En fördel för tränaren är att denne slipper resväg och kalla ridhus vintertid men det blir väldigt fokuserat på det talade ordet då ju tränaren inte kan VISA vad han/ hon menar med hjälp av kroppsspråk och gester.

För mig känns det som något som säkert kan utvecklas med dagens och framtidens teknik och det kan säkert underlätta för de som tex har väldigt långt till sin tränare.

Men vad tror nu läsare; är detta något ni hade kunnat tänka er att prova? Varför/ varför inte? Tycker ni att en online-lektion ska kosta mer/ mindre/ lika mycket som en IRL-dito?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rie

    Rent spontant kommer tanken att den lektionen ju bör bli dyrare då det innefattar två personer i undervisningen. Dels instruktören och dels den som ska filma på plats.
    Om det nu inte är någon som ställer upp gratis varje gång….
    Annars borde väl det där vara melodin för de som bor lite udda till, har en mycket svårlastad häst eller av annan orsak har svårt att ta sig till tränare.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag som hamnat 45 mil ifrån min tränare tycker att det låter lite intressant – men jag har svårt att tänka mig att ersätta ”vanlig” träning med online-träning faktiskt. Tränaren får ju bara se hästen tvådimensionellt och ur den vinkeln som filmaren väljer. Det behöver ju inte vara bara dåligt, men med tanke på hur mycket usla mobilfilmade ridpass jag sett där det t ex är motljus halva banan känns det inte helt optimalt. Men om min tränare hade erbjudit detta hade det kanske varit en övergångslösning iaf – men ta itu med att leta ”live-tränare” står nog ändå på att göra-listan… Pris? Ja, för tränaren går det ju lika mycket tid – men å andra sidan sliter man inte på hennes ridhus… men jag har svårt att se att det skulle vara mycket billigare än riktig träning? Fast jag vill nog påstå att värdet för ryttaren/ekipaget är mindre…

    Svara
  3. Birgitta

    Är man tekniskt bevandrad, har någon som kan (och vill) filma bra samt har långt till bra tränare kan det nog vara värt att överväga men inget av ovan stämmer på mig.
    Jag är nog inte tillräckligt openminded heller, tycker inte ens om att rida med head-set som ju en del tränare använder.

    Svara
  4. Rie

    Jag skulle gärna använda head-set på lektioner för jag hör aningen dåligt och missar ofta vad instruktören säger.

    Svara
    • Birgitta

      De gånger jag red med det i höstas (på Zack) bad jag alltid Hans att skruva upp volymen för fullt :). Men jag föredrar absolut en skrikande instruktör :)!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>