Måndag- mycket galopp

Även denna måndagen inleddes med ett dressyrpass i ridhuset och idag valde jag ett lite annat upplägg än de senaste gångerna.

Tidigare har jag valt att ta galoppen sist och eftersom traven har känts så härlig och fin har jag kanske ridit i denna gångart längre tid än vad jag egentligen har behövt (bara för att njuta….) vilket lämnat lite mindre tid över till galoppen.

Idag värmde jag upp i trav som vanligt med red sedan bara skolorna under lättridning en stund för att inte trötta Vicke för mycket och sedan tog jag itu med galoppen direkt därefter.

Samlingen är helt klart mycket bättre än för bara några veckor sedan och vänstergaloppen känns i skrivande stund PÅ VÅR NIVÅ fantastisk.

Jag kan samla den bra, öka hur lätt som helst och med fin gest, göra försiktiga kvarts-vändningar i piruettförberedande syfte. Och det bästa av allt- hästen är ”linjal-rak” precis hela tiden.

Det jag måste arbeta med är att precis som med Zack tex tänka på att verkligen låta benen ”hänga rakt ner” även i samlingen- att inte vilja hjälpa till för mycket med varken ständigt drivande ben eller en dito sits utan sitta rakt och avslappnat i sadeln och vill hästen sedan bryta av till trav eller bara tappa stunsen i galoppen så är det bättre att ge EN skänkel och/eller en liten spö-påminnelse på baken.

Högergaloppen är inte lika bra- här vill baken komma innanför spåret även om det är mycket bättre än då jag köpte Vicke.

Då tyckte jag att detta med den otroligt girande högergaloppen var ett av mina största problem och då kunde jag inte heller bibehålla den alla gånger utan tog jag för mycket i vänster tygel i syfte att rakrikta så fick jag ett flott byte i stället.

Nu är galoppen som sagt bättre, jag har bra håll på yttertygeln utan att få några byten men rakriktningen är ännu inte 100 % där.

De enkla bytena var jättefina idag och när jag hade gjort några stycken valde jag att avsluta passet innan Vicke började kännas för trött.

Jag tycker ju att vi den senaste tiden har höjt oss ganska mycket på alla möjliga sätt och det gäller att kroppen rent fysiskt ska orka med denna ökade samling som vi nu rider långa stunder i.

Jag har i korta sekvenser känt att jag varit på väg över gränsen då tröttheten håller på att infalla och då gäller det att genast avsluta- att rida då kan inte medföra något positivt alls som jag ser det.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>