Madrasserade ben

Funderar på det här med att en del ryttare har sina hästars ben konstant madrasserade; i boxen, i hagen och när de rids.

Skälet är om jag har förstått saken rätt oftast inte att hästen tex har en gammal skada, gallor eller annat som man vill underhålla på olika vis utan mer en allmän säkerhetsaspekt, dvs att hästen aldrig ska kunna slå sig på benen.

Tanken är (väl?) i och för sig god men dels tar det ju en jäkla tid att hålla på att linda på och av hästen non-stop och dels funderar jag på hur bra det egentligen är?

Finns det en risk att hästen bara av själva madrasseringen så att säga bli mer oförsiktig eftersom den aldrig riskerar att slå sig?

Är det bra att stå lindad 24/7 och finns det risk för att man därmed vänjer hästens ben vid detta och får problem den dagen man av olika anledningar inte kan hålla på att linda på detta vis?

Är det verkligen bra att ha skydd på hästen när den går/ står i hagen många timmar om dagen och är det inte en större risk att skydden skaver, glider, att grus kommer mellan ben och skydd?

VAD ÄR ERA ERFARENHETER och hur gör ni?

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anngelica

    Inga lindor i boxen (om det inte rör sig om just gallor, skador etc!) och absolut inga skydd i hagen. Är till och med så ”oförsiktig” att jag inte har skydd när jag skrittar ut!!!
    Visst skulle man ha undvikit någon småskada i hagen om de haft skydd men jag har tyvärr sett värre skador i hage pga benlindor som lossnat och häst i panik över skydd som kasat ner och skydd som skapat brännande värme med svullna senor som följd….
    Får knotter över madrasserade hästben, men ännu mer på de som kränger på sina djur förtioelva täcken, liksom dubbla täcken nu? Det är för tusan plusgrader??
    Men smaken är som baken, delad! 🙂

    Svara
  2. Lena B

    Använder inga skydd i hagen. Transportskydd, men enbart för att denna häst inte alls står still i transporten – mina tidigare har alltid åkt utan. Tidigare hästar reds även helt utan skydd, iaf jag har i tidernas begynnelse (är man gammal så är man) fått lära mig att hästar blir mer ”okänsliga” och fumliga med skydd, sätt ett litet plåster på fingret och känn själv vilken skillnad det blir…

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Nej, det är inte vår grej. På de normala hästarna – skydd när vi rider eller jobbar bommar, minst fram men ofta runt om. På X som faktiskt har bekymmer – han har ett överben på bakkotan som sticker ut väldigt dumt – alltid skydd runt om när han arbetar. När det gäller honom har vi någon gång diskuterat skydd i hagen, just för att han har lätt att slå sig bak och blir överbenet större så kommer det bli problem. Men vi har ändå beslutat att han får gå utan – och det har funkat bra många år utan att han slagit på sig i hagen. Detta trots rätt livliga tag i vår hage emellanåt. Sen är det väl av någon anledning så att de flesta med skydd i hagen är hästar som går ensamma i en liten ruta och knappt rör sig? Eller är det bara en fördom från min sida?
    I boxen kan jag i undantagsfall ha på back on track-paddarna om någon häst behöver det – gamlingen hade dem ibland på vintern och Am under en period när hon var konvalescent från sin ligamentsskada.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha Anna-Kajsa- du har faktiskt helt rätt i din observation skulle i alla fall jag vilja påstå- tycker också att det är vanligare med skydd på ensamhästar.

      Känns ju nästan smått pinsamt att ha en så kallad ”dressyrhäst” (läs: en som BORDE ha verklig koll på sina ben) gående ensam i hagen med skydd på alla 4 benen och kanske till och med boots därtill (jodå, det förekommer).

      Svara
  4. Trasselkvast

    Jag har inte heller skydd om jag bara skrittar ut. Och ibland inte heller när jag rider. Hon slår sig ju inte, så ska jag bara jogga känns det onödigt. Alltid vid hoppning dock. Kör utan i transporten eller med tunna korta skydd. Har läst forskning som visar att börjar man linda eller padda i boxen måste man liksom fortsätta – hästen ben ”vänjer sig” och blir galligare utan.

    Svara
  5. Cristel

    Jag har så gott som aldrig skydd på min häst. Hon har inga problem med att slå i så hon behöver inte det. Senskydd när vi hoppar men det är det enda.
    Jag tror man gör mer skada än nytta när man klär på en massa onödiga grejer.

    Svara
  6. Titti

    Försöker att ha så lite skydd som möjligt. Jag har visserligen alltid skydd när jag rider men aldrig i hage eller box om det inte handlar om gallor, svullnad eller konvalecent då de står mycket stilla. Transportskydd har jag alltid och det behövs nog med tanke på hur dom ser ut!! Fast tanken har slagit mig att hästskrället kanske hade slutat trampa runt på sig själv om han åkt utan, då hade det ju gjort ont så då kanske han varit lite försiktigare! Men det vågar jag inte prova;)!!/ Titti

    Svara
  7. S

    Boots i hagen under broddperioden, detta pga tidigare vinter med många broddtramp. Skydd runt om vid ridning, alltid, min häst slår sig annars. Lindor vid dressyrträning och vanliga benskydd vid hemmaridning.
    Tycker inte heller man ska klä på onödiga grejer, förstår inte varför man slösar tid på att linda ben för skojs skull eller köpa onödig utrustning man inte behöver.

    Svara
  8. Eva i Lux

    Transportskydd – ja.

    Calvin har aldrig några skydd. Pga hans ”deformerade” högra framben, med permanent ”skorpa”, skulle man i så fall bara ha skydd på vänster fram .

    Prima strykkappor endast bak vid dressyr (alla 4 när hon ska se snygg ut, med tränare eller så– fåfäng som jag är, och vid hoppning).

    Aldrig någonting på i box eller hage.

    Svara
  9. Linda

    Har heller inte skydd i hage, dock skydd runt om när det är broddsäsong. Skrittar ut utan skydd. Vid vanlig ridning skydd fram.

    Upplever att det är många yngre tjejer som bandagering in sina hästar, samma kategori som byltar på 3st täcken o stänger in hästen själv på en grusruta 😉 // L

    Svara
  10. Birgitta

    Själv har jag vita lindor runt om när jag rider dressyr i ridhuset- till största delen för att jag fåfängt nog tycker att det är SNYGGT.

    Skulle absolut kunna rida helt utan skydd utan att få ångest- min häst är så pass balanserad.

    När jag hoppar vill jag ha skydd i alla fall på frambenen, vid uteritt kan jag ha skydd på frambenen som en försiktighetsåtgärd men är Vickes ben tex väldigt leriga vid intag och jag ska rida ut direkt därefter så får skydden stanna hemma.

    I boxen kan back-on-track snabb-bandage sättas på efter ett hårdare ridpass men jag kan lika gärna låta bli. Det beror lite på om jag själv har möjlighet att ta av dom innan utsläppet nästa dag- vill inte besvära stallägarna med sådant.

    I hagen har Vicke inga skydd och det har ingen av mina hästar haft då jag bedömer risken för tex skav som större än eventuell nytta.

    Av alla hästar jag ägt har faktiskt bara Heron verkligen behövt skydd, i alla fall när han var ung.
    Då slog han sig på benen vid nästan VARJE dressyrtävling- det var inte så kul….

    Svara
  11. Anna-Kajsa

    Transport ja. Vågar jag berätta att vi kör två hästar sadlade och med de skydd vi ska rida i flera gånger i veckan? (Vi har självklart bil, släp och körkort för att köra två.)

    Svara
    • Birgitta

      Men där handlar det väl om det jag skrev i en kommentar till ett annat inlägg igår: din erfarenhet gör dig så pass säker på att detta är OK i just ditt fall att du ”vågar”.

      Jag kör i princip också alltid utan transportskydd- någon gång kan jag sätta på dom för att vara lite ordentlig :). Och att köra sadlat kan jag också mycket väl göra- gjorde det tex alltid när Kreon skulle till X (en resa på ca 25 minuter).

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är ju sant, jag gör ju inte direkt så första gången jag kör en häst i släpet – utan jag är ju trygg med att det funkar med de här hästarna.

        Svara
  12. Jenny

    Lindor i boxen(frambenen) pga gammal skada som mår bra av värme och lindor(frambenen) vid ridning av samma anledning.
    Boots i hagen under den blötare årstiden för att få behålla skorna och benskydd i hagen om hästen är broddad.
    Thats it.
    Min häst går med sällskap i STOR hage 🙂

    En gång var jag dock tacksam över att den dåvarande stallägaren hade glömt ta av nattlindorna en morgon, samma dag rymde hästarna från hagen och levde loppan i ”friheten” ett par timmar. Tack vare lindorna hade jag en häst utan en skråma att fånga in! 😛

    Svara
  13. CeciliaL

    Satter sallan nagot pa benen, annat an pa tavling (och, forr i tiden, jakt da jag red det). Absolut aldrig nagot i hagen – jag vet med mig att det skulle bli problem med skav eller att det halkade pa sniskan. Det enda scenario jag skulle kunna tanka mig att ha benskydd i hage vore om hasten stod ensam i minihage – och da behovs det ju knappast, som du skriver. Inte heller nagot i boxen, annat an efter tavling da jag kan linda, kanske med kyllera (fast foredrar att slappa ut hasten efter tavling sa den kan ga runt, hellre an sta i box). Har definitivt aldrig nagot pa benen vid dressyr eller uteridning, behovs inte. Brukade ALLTID ha transportskydd, men nya hasten ar inte van vid nanting pa benen och jag har bestamt att bara ha strykkappor och kanske over reach boots (bell boots? vad heter det?) vid transport. Kanner pa mig att han kommer sta och sprattla med transportskydd. Linda honom ar inte latt, han har helt klart aldrig blivit lindad och ar INTE med pa noterna, haha… Inte for att jag ovat att gora det, da lindor ju liksom inte ar nagot jag pysslar med, sa han har inte blivit battre heller. Det jag tycker ar absolut fulast ar en vacker dressyrhast som ror sig som en gud och sa har den enorma tjocka lindor runt benen OCH bell boots (har t o m sett nan som har det baktill). Forstor hela intrycket. Matcha fargglada lindor med schabrak och/eller sina klader tycker jag ocksa ar barnsligt, lindorna maste vara neutral farg om man nu maste ha dem.

    Svara
  14. silverbjälke

    Min erfarenhet är att folk som inte varken kan eller fattar konstant lindar, skyddar och ”paddar” , Ironiskt nog är det även dessa hästar som ta mig tusan alltid ska kollas, behandlas, är halta osv.

    Våra hästar har skydd när de hoppar, punkt. Boots på vissa ibland under transport eftersom de haft en förmåga att trampa av en sko när man lastar ur på tävlingsplatsen, men inte ens skydd i transporten. Boots på en eller två av dem ibland direkt efter skoning if en kant är risky att trampa på.

    Fleecelinda med backontrack paddar på kvällen efter ett hårt pass, men aldrig efter en vanlig rid dag.

    tror helt enkelt inte på överbeskyddande, minns att vissa som lastade ur nere på bruksprovet hade hästar som såg ut som michelingubben och tänkte – va fan…. vi öppnade och utfrustandes kom en glad men trött helt ”oskyddad” 5års hingst. no big deal. Det är en häst, inte porslin.

    men man kan göra den till porslin om man verkligen vill eller inte vet bättre.

    Svara
  15. rackemarie

    Boots i både hage, box och vid ridningunder broddsäsong. Damasker eller skydd vid ridning. Lindar sällan då jag har blivit lite bekväm. Kan inte säga att han ännu har full koll på var han sätter fötterna alla gånger ännu, vilket hack i damasker och boots vittnar om 😉 Har annars inget på benen varken i hage eller box. Han kan bli lite tjock i bakbenen när han stått inne och skulle kanske må bra av att lindas, men det är inget han verkar ha ont av och det går ner när han rört på sig, men har funderat på BoT-bandage för att öka blodcirkulationen, men nja…

    Svara
  16. Madeleine

    Min förra häst som hade taskiga ben och gallor stod lindad över natten men BoT. Och benskydd när jag red.
    Min nuvarande häst har mkt bra ben. Aldrig lindor över natten.
    Men vita benskydd på alla fyra när jag tränar. För att det är snyggt, men syns knappt på en skimmeln!
    Annars behöver han det knappt.
    Och aldrig i hagen. Inte ens när han är broddad.

    Svara
  17. Madeleine

    Men ska tillägga att nuvarande häst har en ömtålig rygg. Så nu pjåskar jag med ryggen istället.
    Värmedyna, kiropraktiker, stretching.

    Svara
  18. Hedwiginnan

    Under den lerigare perioden har min häst equichaps på alla fyra benen i hagen. Väldigt skönt att slippa få in en häst som har lera upp till knäna. Hon har emellanåt haft problem med mugg och därför är jag noga med att hålla benen så torra som möjligt. När hon har chapsen på behöver jag aldrig spola leriga ben. (Bara leriga skydd 🙂 )och hon får ingen mugg. När det är snö eller torrt i hagen har hon inga skydd. Väldigt sällan i boxen, bara om hon har någon skada. Alltid skydd eller lindor när jag rider samt när hon åker transport.

    Svara
  19. Minstral

    Boots fram i hagen om jag har sulor, vill inte ha tappsko. På träning rider jag alltid med skydd fram och bak samt boots fram, bootsen för att undvika tappsko. Dessa skydd är de jag kör med till träningen och sadel på. Till tävling kör jag med bara sadel utan skydd.

    Lindar ibland på natten om jag t.ex. kör en tredagars liniment eller lera. Oftast när vi kanske har haft lite intensivare träning en period. Hemma rider jag sällan med skydd, är för lat och hon slår sig inte. Men det beror på hur hårt pass jag rider, blir hon väldigt trött tenderar hon att stryka sig lite mer.

    Svara
  20. Johanna

    Skydd efter behov. Hästen har en förmåga att kliva på sig själv så under vinterhalvåret är det boots och skydd runt om vid alla motionsaktiviteter. Hade förut boots i hagen när han hade en kamrat att leka med men nu när han är ensam så trampar han sig så sällan så det känns inte värt det med skav-risken! Stallbandage (som även fått följa med ut i hagen under en period) används vid eventuell skada eller dylikt som kräver detta. Slog på sig ordentligt en gång och fick då ha paddar och lindor på sig i box och hage under ungefär en vecka. Finns det inget behov av skydden eller lindorna så är det slöseri med utrustning som ska nötas på tycker jag 🙂 Hästen behöver ju även lära sig vart den har alla benen så den inte smäller på rejält med hovarna här och var när man är inne på tävlingsbanan, där man inte får ha skydd!

    Svara
  21. Paulina - Paulinas.se

    Min häst går alltid utan benskydd och har inte haft några skador alls. Han är sansad, harmonisk och går ute i hage mycket. Jag tycker att hästar ska vara hästar och ser ingen anledning att klä in mina hästar i bubbelplast.

    Svara
  22. Anonym

    Det värsta jag sett er en tjej vars häst har paddar, lindor och utanpå detta senskydd. Snacka om hängslen och livrem

    Svara
    • Birgitta

      Kanske tycker människan att detta är SNYGGT 🙂

      För jag ska villigt erkänna att jag MEST har vita lindor för att jag tycker att det är snyggt- Vicke är en välbalanserad dressyrhäst och skulle säkert kunna gå utan skydd vid i alla fall dressyrträningar.

      För som någon påpekade är det ju rätt intressanta att dressyrryttare oftare ”klemar” med sina hästar som i alla fall enligt mig BORDE veta var de sätter sina fötter än hoppryttare vars hästar riskerar att slå sig ganska rejält på tunga bommar och dylikt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>