En bra eller dålig affärsidé?

Som ni kanske har förstått av tidigare blogginlägg var jag ganska driftig som yngre, både som fattig student och sedermera när jag förvisso fick jobb men skulle klara alla utgifter med tävlingar, träningar mm på min lön.

Jag hade alla möjliga extrajobb och tjänade pengar på att tex jobba med stalltjänst på ridskolan, köra hästar hit och dit, hyra ut min transport, klippa hästar osv.

Numera står jag inte och faller med eventuella extra-inkomster men kan fortfarande åta mig en del uppdrag som inte är så betungande, idag väger jag mer ansträngning mot förtjänst vilken jag inte alltid hade råd att göra i mina fattigaste stunder.

En affärsidé som slog mig nyligen- inte för egen del ska jag väl säga direkt, undrar jag vad ni tror om: skulle det finnas en marknad eller inte?

Jag tänker att ”man” kunde erbjuda sig att komma ut till kundens stall och filma dennas träning eller för all del något annat som kunden vill ha på film.

För en viss summa åtar man sig alltså att filma i säg max 1 timme, klippa ihop detta till önskvärd längd (inget avancerat)  och sedan leverera filmen upplagd på Youtube  tex.

Frågan är vad den som filmar skulle vilja ha betalt för detta jobb och hur mycket en kund skulle vara villiga att betala?

Jag har ju tex sällan och aldrig möjlighet att få någon att filma mig när jag tränar och hade absolut tyckt att det hade varit trevligt att få en vettigt ihopklippt film (där allt ”dåligt” har raderats ha ha ha) men samtidigt hade jag inte velat betala hur mycket som helst för tjänsten.

Men vad tänker ni läsare: är detta en affärsidé för tex en student och vad hade NI varit villiga att betala?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Grejen är att det ju inte kommer bli särskilt billigt. Om fotografen är billig kanske den kan tänka sig att ta 400+ moms / timme. Filmning + redigering= minst två timmar. Där är vi uppe i 1000 kr, och då är inte resan medräknad. Av detta blir det ca 400 kr i förtjänst till fotografen, som inkl resor troligtvis har lagt minst tre timmar på detta. Dessutom måste ju fotografen hålla sig med utrustning, kamera och dator allra minst. Ska det bli bra film i ett ridhus krävs ett ljusstarkt objektiv dessutom. Affärsidé – nä, inget att leva på iaf.

    Svara
    • Birgitta

      Förtydligande:

      Min tanke med denna affärsidé var inte att man skulle starta ett företag och skicka ut fakturor där man lägger på moms utan att man som tex student kunde tjäna lite skattefria pengar.

      Man får ju tjäna runt 18.000 utan att betala skatt så lite hade man ju kunnat jobba helt lagligt.

      Min tanke var också att man redan ägde både kamera och dator- inget ovanligt idag och inte att man behövde göra investeringar för att kunna jobba så att säga.

      Frågan är väl delvis hur mycket man som filmare behöver pengarna, hur mycket jobb man är villig att lägga ner och hur snabb man är.

      Att åka runt och klippa hästar för 400-500 kronor är ju ingen större förtjänst heller sett till arbetstid, ansträngning (och risk) mm men ändå finns det ju ganska många som erbjuder denna tjänst- bara för att ta ett jämförande exempel.

      Svara
      • G

        Ja då är jag med, låter som ett schysst extraknäck. Vi skaffade filmkamera för ett tag sen och det är ju skitkul att filma när vi varit och ridit och sen klippa ihop. Jag har redigeringsprogrammet och klipper ihop även min kompis träning och lägger på youtube, sen får hon så klart hela filmmaterialet till sin dator via sticka men godbitarna blir en kort film som vi kan visa offentligt på bloggen. Redigeringen tar sina timmar dock.

        Svara
      • Anna-Kajsa

        Fast det handlar ju om att du får tjäna de pengarna som anställd, på A-skattsedel- och på den lönen är det ju redan betalat t ex arbetsgivaravgifter. Du kan ju inte fakturera tjänster hur som helst utan att t ex lägga på moms.

        Svara
  2. G

    Låter som ett jobb för en snäll kompis som man kan sticka till lite pengar eller gentjänst för som Anna-Kajsa säger så skulle det rent företagsmässigt bli väldigt dyrt. Är nog inte många som tycker det är värt pengarna. Är man flera i stallet så borde det kunna lösas genom att man filmar varann, för det är nog flera som önskar bli filmade oftare.

    Svara
  3. Prick

    Kanske om man är på tävling (hopp). Då får man tillräcklig mängd. Det finns ju fotografer som extraknäcker och de bilderna är ofta skitbra.

    Svara
    • Birgitta

      Att filma på tävling tror jag absolut hade lönat sig- konstigt att ingen gör det mot betalning redan?

      Att man kan få fotografier har jag varit med om sedan över 10 år tillbaka och det är väldigt roligt att ha tycker jag.

      Svara
  4. Cia

    Tror att den tjänsten skulle vara mer rimlig om det var tävling. Att filma en hopprunda eller ett program…
    Att filma en hel timma.och klippa ihop. Få gäller det att beta VAD den ryttaren vill ha på film. Sen är det rätt så tidsödande…
    mvh Cia

    Svara
  5. Blablabla

    Med tanke på den tid det ändå tar att ta sig till och från ridhus, tid att spela in ett träningspass plus redigeringstid så tror jag att det antinge blir dyrare än vad ryttare kan tänka sig betala eller för lite för vad filmande-student ska tycka det är värt all den tiden det tar att få fram ”produkten”.

    Svara
  6. rackemarie

    Jag har faktiskt uppmanat min dotter att hon ska börja ta betalt för film/foto.Tyvärr många ”vänner” som tar för givet stt hon kan göra det gratis Redigering av bilder/film tar mycket tid, vilket en del tydligen inte förstår. Schysstaste bytet var en fotosession som byttes mot en helklippning av hennes häst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>