Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Din häst ska avlivas.

Vilket av nedanstående alternativ väljer du:

* Du ringer efter nödslakt som utför uppdraget i ditt stall till en kostnad av 5000 kronor.

* Du kör hästen till ett slakteri 1 timme hemifrån där kostnaden kvittas mot köttvärdet= 0 kronor i utgift för dig.

* Du låter din häst åka med i en transport till ett slakteri i Danmark dit din kompis ändå ska köra sin egen häst. En resa på 4 timmar och du får 4000 kronor i ersättning från slakteriet.

39 kommentarer Skriv kommentar

  1. Catrin

    Om jag har 5 000 kr eller om avlivningen inte är akut så det kan vänta tills jag har pengarna så alternativ ett, annars alternativ två. Då får du dessutom kroppen bränd om alternativ ett väljs.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Då jag inte har lust att registrera gården som foderanläggning och föra loggbok på fodret har vi inskrivet i passet på alla våra hästar att de inte är avsedda för livsmedel. Alltså finns bara alt 1. Annars hade jag inte varit helt främmande för alt 2 om jag vetat att det är ett slakteri där allt går sjysst till. Min första häst avlivades hemma av nödslakt, men gick ändå till kött. Så kan man ju inte göra längre. Det alternativ jag valt på senare tid är att lämna på djursjukhuset. Det känns tryggt och bra, fin behandling av sorgsen ägare och hästarna hemma slipper blodpölar.

    Svara
  3. Gabriella

    Djurambulansen och trotjänarslakt. Värdigt och odramatiskt i hagen eller annan känd plats. Lugnt och fint och ingen slaktmask.

    Svara
  4. Monica

    Senaste nödslakten hemma på gården för 5 år sedan kostade 10.000:- och inte 5000:- men är trots det enda alternativet för mej.

    Svara
      • Monica

        Vet inte, det bara var så med djurambulans till Lomma.
        inte direkt läge att börja pruta..man är ju inte på topp i dessa situationer

        Svara
        • Birgitta

          Det låter otroligt mycket för dyrt. Betalade själv runt 5000 i somras och en stallkamrat ännu lite mindre vid ungefär samma tidpunkt.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Då är det nog olika på olika ställen i landet – för mig kostade det ca 8000 för ett antal år sedan.

          • Birgitta

            Kreon togs bort på klinik men av en ”slaktare” som åker runt och stallkamraten som tog bort sin häst ungefär samtidigt ringde ut någon som kom och tog bort hästen på vår anläggning.

          • Anna-Kajsa

            Det var alltså för avlivning + destruktion hemma. Den senaste som jag körde till djursjukhuset betalade jag 5200 för, det var deras standardpris – som jag uppfattade som relativt billigt.

          • Anonym

            Skulle ringt Kjell utan tvekan. Känt honom i över 40 år. Någon med större empati finns inte. Nu har vi ju fördelen at ha nära till kliniken där jag skulle kunna ringa in honom så det känns tryggt o bra om och när den dagen kommer:(

          • Birgitta

            Har också haft Kjell till Heron och Kreon- ett superproffs. Dock måste han vara över 70 vid det här laget så han lär ju inte jobba så många år till?

  5. rackemarie

    Av de här alternativen hade jag valt alternativ 1, men den enda häst jag ännu så länge har fått ta bort, togs bort på kliniken där hon blev utdömd. Ett värdigt slut, med bra personal som jag litar på till 100%. Var inte med själv till slutet. Detta var en trygg häst som var van vid att vara iväg och hanteras av andra. Vår gamle arab kommer antagligen att tas bort med spruta på gården där han är nu, när den dagen kommer…

    Svara
  6. Frida

    Alternativ 1 är det bästa, 3 går bort direkt, aldrig i livet att jag utsätter min häst för det. Har också vid ett tillfälle kört en häst till Skånes djurpark, de avlivar hästen med bultpistol och var väldigt duktiga. Har för mig att det gick på runt tusenlappen, nu ville vi ha veterinär med och då blev det lite mer men inte alls så farligt. Hästen blev mat till djurparkens djur och avlivningen gick till på ett bra sätt. Ett prisvärt alternativ om man kan tänka sig att hästen blir mat.

    Svara
  7. Prick

    Alt 1 eller 2. Fast nu är det svårt att hitta ett slakteri som tar emot hästar. Många slutade efter köttskandalen. Ett alternativ är också ge bort kadavret till djurpark, då slipper man destruktionen.
    Jag betalade ca 6500 för avlivning inkl destruktion för ett år sedan. Djurparkerna är också noggranna, vill inte ha hästar med läkemedel i kroppen.

    Svara
    • CeciliaL

      Neej! Beratta! Agh. Jag maste ta detta hemska beslut valdigt snart och trodde att just spruta skulle vara mindre hemskt?? blir det inte blodpol med bultpistol, och ryckningar? trodde att spruta skulle vara mindre hemskt (for mig sjalv da, for djuret gissar jag att det ar ratt sa struntsamma)…

      Av dina alternativ, Birgitta, sa finns nog bara 1 for min del. Jag tanker inte pa vad det kostar, men skulle inte ha nagon lust att ta gamlingen som inte rest nagonstans pa flera ar, i trailern i en timme till frammande plats. Na, det kanns inte ratt. Aka till Danmark eller nan annanstans utgar av forklarliga skal for mig. Hastar till djurparks-mat har jag aldrig hort talas om faktiskt, och tror knappast det skulle ga hem har i djurvansfanatiska GB, det skulle nog bli ramaskri. Daremot var det ju vanligt atminstone forr att jaktsallskapets ’knackerman’ kom och hamtade hasten och att jakthundarna matades med den, men vet inte om det ar nagot som hander speciellt mycket langre. Min ar for ovrigt full av suxibuzone sa duger val inte till att matas med. Vad som hander hans kadaver nar han ar dod bryr jag mig inte speciellt om, bara jag slipper se det slapas ivag eller hanteras pa nagot vis. Debatterar som varst med mig sjalv om jag vagar vara med nar det gors. 🙁 Maste nog det, da vi ar valdigt fasta vid varandra och da vet jag att han ar nojd och glad in i det sista, men jag oroar mig hur jag sjalv ska kanna mig om jag maste bevittna nagot obehagligt sprattlande eller blod… 🙁

      Svara
      • Birgitta

        Skräckhistorier kring hur galet det kan gå vid avlivningar kan man nog få oavsett vilken metod man än väljer.

        Har hört om hästar som vid avlivning med spruta kämpat emot länge innan de ramlar ihop- det skulle jag inte vilja bevittna.

        Har bevittnat avlivning med bult 2 eller 3 gånger- det sköttes otroligt proffsigt och var över på sekunder.

        Ja, ”bensprattel” förekommer men DET behöver du ju inte titta på- vänd dig om och gå så fort hästen ”rasar ihop”.

        Svara
      • Trasselkvast

        Som Birgitta skriver här nedan var spruta alldeles för utdraget och plågsamt för hästen. Först en lugnande och sen en dödlig, men den dödliga tog tio eller tjugo sekunder på sig att verka, under vilka hästen fick panik, förmodligen för att den ju inte kunde andas. Fruktansvärt för mig som ägare att se. Oempatisk veterinär gjorde ju sitt till.

        Bultpistol SER ju hemskt ut, men hästen dör ju åtminstone omedelbart. Använder man rutinerat folk så är ju risken för att det ska gå fel minimal.

        Samma sak hände för övrigt när jag tog bort min hund med spruta. Fullständigt ohyggligt att vara med om som ägare, börjar gråta bara av att skriva det.

        Svara
        • CeciliaL

          Tack for tips, ska ha detta i atanke. Later hemskt, Trasselkvast. Mina enda erfarenheter av spruta ar hundar och de bara somnade in lugnt. :(((

          Svara
  8. Eva i Lux

    Nr. 1.

    Pengar (trots att jag sannerligen inte är en rik människa) kommer inte påverka mig när en av mina häst måste avlivas.

    Det ska ske ”hemma” (spruta) och jag ska vara med. Har fått vara ”stand in” vid några avlivningar, där ägarna inte orkat vara med – vilket jag har FULL förståelse för och inte kan klandra, det är ju en väldigt påfrestande situtation. Att transportera hästen någonstans med vetskapen om dess död, skulle jag aldrig någonsin klara av och att inte vara med, är mig också totalt främmande.

    Förresten apropå död, när Fleur dog 7 månader dräktig i hjärtslag och jag var frånvarande under tiden, gick mina stallkamrater ihop och betalade transporten av kroppen. Fick aldrig en enda räkning, DET är hästvänner!!!!

    Svara
    • Malin

      Ja eller bult då, som kommentatorerna ovan kallar det 🙂 Enda nackdelen är att de ska avblodas direkt, men när jag avlivade min senaste var killen schysst och gjorde det i containern istället för på stallbacken.

      Svara
  9. Agnes

    Är själv i den situationen just nu med min häst som har behandlats 6 gånger i knäleden. Han har mycket allvarlig artros i knäleden. Han har svarat väldigt bra på behandlingen men var fortfarande inte helt ren i traven vid senaste veterinärbesöket, så han kommer förmodligen få en sommar till och sedan tas bort. Just nu går han ensam i hagen och rids i skritt (dock utan några som helst krav) och jag är medveten om att hältan kommer komma tillbaka förr eller senare, det kan vara om ett halvår, ett år eller om två år. Men att bara ha honom i en hage har varken jag eller han glädje av och kanske är det bättre att ta bort honom innan han blir dålig igen, medan han fortfarande är ”full av liv” och lycklig. Jag vill inte se honom tyna bort igen, så som han gjorde när han blev halt i höstas. Det var hemskt att se min häst förvandlas på det viset. Han var så lugn och lätthanterlig under den perioden. Nu är han sig själv igen och kan till och med ”bralla” lite i hagen (trava iväg några steg och slänga med huvudet) när det är fint väder och hästarna i hagarna bredvid busar. Det är svårt det där, att planera sin ögonstens sista andetag. Jag hoppas att det kommer kännas som rätt beslut när den dagen kommer för det känns ohållbart att behålla honom om han inte kommer fungera som ridhäst, vilket jag förstår att han inte kommer göra med tanke på hans skador. Det enda jag vet är att han ska få avsluta sina dagar hos mig och det känns oerhört fint. Djurambulansens trotjänaravlivning har vi faktiskt kikat lite på för att förberera oss mentalt. Pengar spelar ingen roll, det viktigaste för mig är att det sker på en trygg plats, på ett bra sätt, av kunniga människor och att kroppen tas om hand och kremeras.

    Svara
    • CeciliaL

      Problemet jag har ar att min gamla gosse ar precis lika glad och busig som alltid, sa jag har liksom vantat pa att ljuset ska slockna i ogonen, men det gor det inte. Tankte att han far en sista vinter (vi har milda vintrar och han ar glad da, medans han hade det jobbigt forra sommaren med hard mark och insekter som fick honom att traska runt mera, kanslig for sol/regn/allting i huden osv) men det ar fortfarande svart att ta beslutet just for att han ar precis lika glad och busig som alltid – det ar liksom INGET fel pa honom fran knana uppat! Han har lekt med min nya unga hast hela vintern, de star och gnabbar och skojar med varandra, de pinnar runt (ok, gamlingen litet mer forsiktigt, men anda, han tjoar ratt bra och ar nojd med det nar marken ar mjuk – vi hade inte ens nagon frost nu denna vinter och ingen sno alls, sa marken har varit mjuk hela vintern). Sa jag tankte han far en sista rolig vinter med kompisen i hagen, men nu maste jag ta beslutet och det ar SA svart i och med att han ju liksom ar ratt OK. Men vill inte se honom bli dalig och SEN ta bort honom, och han ar definitivt betydligt mera halt nu, trots en daglig dos Danilon. Usch, det kanns svart, men det ar dax snart. :(((( *graaaat* (haft honom sedan han var fol och han ar 23 nu).

      Svara
  10. Madeleine

    Alt 1. Hade gärna gett kroppen till en djurpark, men då krävs transportering dit. Vilket inte är det sista jag vill ge min häst.
    Jag hade en häst som var mycket rädd om sitt huvud, speciellt för män. Där valde jag spruta, hon fick en lugnande spruta i boxen av veterinären som hon kände väl.
    Bara sjönk ihop och dog. Mycket odramatiskt.
    Hade även Kjell Feldt där som tog hand om kroppen.
    Andra hästar har Kjell tagit med bultpistol, stressigt ljud för mig. Men för hästen strunt samma.
    Och avblodningen har jag aldrig tittat närmare på. Men visst sprattlar det i benen.
    När jag sedan har gått fram för att säga tack och farväl har det varit en fullständigt tom blick i ögonen.

    Svara
  11. Madeleine

    Blev nog stressad av att beskriva händelseförloppet.
    Hon fick en lugnande spruta i boxen. Sedan blev hon utledd till gårdsplanen för att få sista sprutan.

    Svara
  12. Rie

    Har avlivat två hästar. När gammelpållans dotter skulle avlivas hade vi hästarna inhyrda på ett ställe där det inte var lämpligt att avliva. Hästen hade inga problem med att åka transport och tyckte att det var spännande med en utflykt. Hon dog utanför slakteriet gapandes över ett äpple jag höll i handen.
    Om jag blev skyldig pengar eller fick tillbaka har jag ingen aning om, det hade ingen betydelse.

    Gammelpållan dog hemma hos grannen 28 år gammal via trotjänaravlivning. Dels för att det var bästa alternativet för oss och henne att hon dog hemma, men även för att hon inte gick att lasta. Även om det skulle ha gått att köra iväg henne så skulle hon ha fått dö hemma. Hon ligger begraven på en hästkyrkogård.
    Jag skulle avliva hemma igen om det skulle behövas.

    Svara
  13. Prick

    Förtydligande om djurparker; man bultar och avblodar hästen ”hemma” sedan transporteras den direkt till djurparken. Där läggs den i kylrum. Poängen är att köttet kommer till användning och till en lägre kostnad. Destruktionen bör vara dyrare än frakten (beroende på hur långt man har till djurparken förstås).

    Svara
    • Frida

      Inte när jag gjorde det, transporterade hästen till djurparken och avlivade på plats. Bor 20 min ifrån och hästen var resvan så tyckte inte att det var särskilt dramatiskt…

      Svara
      • Prick

        Ja, då blir det ju ännu billigare! Det är nog olika mellan parkerna hur man har möjlighet till avlivningen.

        Svara
        • CeciliaL

          Kanske puckad fraga, men maste man avbloda hasten? Min ar full av butta s.a.s., sa lar val inte duga till mat at nagon anda.

          Svara
          • Malin

            När jag avlivade -08 var man tvungen för hästen anses inte stendöd förrän avblodningen (även om den ju är helt borta av bulten). Skulle anta att det gäller fortfarande.

  14. Madeleine

    Ja hästen måste avblodas för att hjärtat ska stanna.
    Bulten slår endast ut hjärnan.
    Det tar en viss tid annars för att hjärtat ska sluta slå.
    Ingen aning om hur länge hjärtat kan slå.
    Men gissar på en halvtimma.
    Det kanske någon annan vet?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>