Tisdag- skjut mig!

Jag kan knappt tro att det är sant…eller så är jag egentligen inte ett dugg förvånad för det är så ursäkta…..DJÄVLA TYPISKT men: Vicke är halt igen!

Hältan yttrar sig exakt på samma vis som då jag upptäckte den förra måndagen, vänster framben, framför allt över kotan är varmt med puls.

Eftersom våra hästar står i leriga hagar kyler ju denna hovarna så det är svårt för mig att säga hur varm vänsterhoven egentligen är, när jag upptäckte hältan i eftermiddags tyckte jag att hoven var varm-ARE än den högra men inte jättevarm vilket antingen beror på att den kylts av leran eller att skadan inte sitter i hoven utan kanske i…tja…kotan kanske?

Det jag tycker är konstigt om det tex skulle handla om en vrickning är att Vicke verkligen varit 100 % ohalt de 3 dagarna jag red och tro mig- är det någon som är expert på att känna efter så är det jag och jag har inte känt ett enda konstigt steg.

Kan en vrickning först ge synlig hälta i någon dag, sedan vara borta i 5 dagar fast man ridit 3 av dom och sedan återkomma? Vad tror ni?

Nu blir det till att ringa veterinären first thing imorgon bitti. BLÄÄÄÄÄÄ!!!!!

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bibbi

    ”Hovhältor”, hovböld tex kan ju komma och gå så hästen är helt ohalt emellan. Lav’jas elakaste bölder har betett sig precis så… Håller tummar att det är något lättfixat!

    Svara
      • Bibbi

        Som vanliga bölder, de behöver öppnas upp och torka. Men är det stora bölder går det inte alltid att ta hela på en gång, utan kanske vid 2-3 tillfällen inom 1 vecka eller så. Det tar lite längre tid att bli bra, tror Lavja vilade ca 1 månad sist.Kan tillägga att även vid mindre bölder kan hälta komma och gå. Fördelen med just hovböld är ju att det brukar bli bra ganska fort :).

        Svara
  2. Maria

    Hade en häst som det var precis så med. Halt och varm i hoven. Ingen hovböld hittades. Sen var han ohalt några dagar för att sen bli halt igen. Åkte till vet och det visade sig vara en spricka i hovbensvingen och tydligen kunde hältan komma och gå när sprickan satt som den gjorde.

    Svara
  3. Linda Ferne

    Fabbe haltade inte men ville inte hoppa helt plötsligt.. Inte halt förutom att han ”knyckte” lite i av o igångsättningar..Svårt att avgöra på en travarkorsning vad som är hälta eller bara vanliga travarryck.. Vi åkte in o gjorde böjprov o vet hittade ju en knäledsinflammation i vänster bak! Blev 2 omg Pronaxen samt 2 månaders vila! Ska tilläggas att denna ponny har hög smärttröskel..inte alltid sådär jättebra för mig som ägare! Hoppas du hittar var felet sitter! mvh Linda

    Svara
  4. Anonym

    Är det inflamation i sulan så kan det behövas antiinflammatoriskt och sko med sula en period. Brukar rätta till sig ganska snabbt. Men skall ju såklart konstateras av hovslagare el veterinär.

    Svara
  5. Johanna

    Det här kanske är trist men en häst i vårt stall var lite öm, blockhalt en dag, ok, och lite halt igen. Detta var till och från i över en månad. Hovslagare och Vet hittade inget. Tillslut hittade veterinären en hovböld via vanlig röntgen och kunde öppna upp den och nu är allt bra. Ev försenades hela förloppet med en metacam kur mitt i allt. Hoppas nu att det inte är allvarligt och att Vicke blir frisk snabbt. Kan ju också vara sulöm pga lera…ifs heller inge kul när det inte finns några alternativa hagar. Blä för lera….

    Svara
      • Kristina

        ja om man har tur. Min häst fick en hovböld en gång och det både röntgades och karvades i hoven, utan framgång. Röntgen visade ingenting och jag blev tillsagd att avvakta. Efter några dagar kom bölden ut av sig självt – vid kronranden. Den hade suttit så högt upp, därav svårigheten att se den. Blev ju många veterinärkronor utan någon nytta – mer än en söndergröpt hov. I det fallet skulle jag ha haft is i magen och litat på min hovslagare (som förutspådde hela förloppet). Det hela läkte fint och fort.

        Svara
  6. rackemarie

    Tänker inte spekulera utan bara önska er lycka till. Förstår din frustration och oro till fullo. Hoppas du får en tid snabbt nu !

    Svara
  7. Kristina

    håller med övriga, hovbölder kan visa sig genom en hälta som kommer och går, så det låter inte konstigt det du skriver. Om man säkert vet att det är en hovböld men inte exakt var den sitter (och därmed inte kan öppna upp och tömma den) så kan man skynda på förloppet genom att låta hästen gå på hårt underlag. Det är förstås inget roligt att låta en halt häst stappla omkring på asfalt, men man får ju göra ett avvägande vad som är mest lämpligt i varje situation. När en hovböld är som värst är det ju direkt plågsamt för hästen och då är det ju bättre att få slut på eländet så fort som möjligt. Våtvarma omslag är heller inte dumt och lindrar för hästen (blöt barnblöja + silvertejp funkar finemang) Sprickor som någon nämnde är inte att leka med, men varför i all världen skulle det vara något sådant? Det är säkert något som läker fort och lätt men jag förstår din ångest. Säkrast är ju att ta pållen till veterinär för att visitera hoven och ev röntga den. Om inte annat för att du ska få ro i sinnet! Lycka till! 🙂

    Svara
  8. Prick

    Vilket skit! Men det hade kunnat varit värre – om du åkt in med en ohalt häst och sedan haft en halt häst när du kommit hem.

    Hoppas du får snabb tid och att ni hittar något enkelt!

    Svara
  9. G

    Säger samma som Rackemarie och lägger till ett bajskorvs-faan också. Hoppas det är något lättfixat och lycka till!

    Svara
  10. Linda

    Jag gissar också på hovböld alt sulöm. Har egen erfarenhet av häst som fick en massa bölder. Har just nu två hästar i stallet som fått ömma hovar i kombination med leriga/blöta hagar. Kunnig hovslagare tog emot båda och öppnade upp, la på sula med bomull/jodopax under och båda kunde ridas (försiktigt) inom en vecka.
    Betydligt vanligare med hovbölder som yttrar sig så här (hälta kommer och försvinner) än ledinflammationer som yttrar sig så. Sprickor i skelett är ju också betydligt ovanligare, därför sätter jag mina pengar på hovböld! // Linda

    Svara
  11. Serafim

    Låter som risk för att det kan vara hovböld. Jag hade lagt kollat med veterinären och om det var ok lagt ett jodopaxbandage för att se om det går att få ut hovbölden. Förra hästen jag red hade rätt så ofta hovböld och jodopaxbandage fungerade utmärkt på honom.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>