Är du en ”förlåt-människa”?

exist

Bläää…igår stötte jag åter på en vad jag kallar ”förlåt-människa” och dessa kan verkligen irritera mig måste jag erkänna.

Vad är då en ”förlåt-människa” undrar ni kanske eftersom jag själv hittat på detta uttryck.

Jo, för mig är detta en person som väldigt ofta ”måste” (eller i alla fall BORDE) säga förlåt till sin omgivning- egentligen ganska onödigt om människan bara hade skärpt sig lite.

För ”förlåt-människan” lever ofta lite i sin egen värld, är vanligtvis ego-centrerad och tänker således sällan på annat än sig själv.

”Förlåt-människan” kännetecknas av att den i princip aldrig kommer i tid och ofta glömmer bort saker som involverar andra människor.

Och just för att den tex alltid kommer försent måste den be om ursäkt; ”förlåååååt…det var inte meningen…jag glömde…”

”Förlåt-människan” räddas ofta av att den är charmig och karismatisk vilket gör att den kommer undan med väldigt mycket.

Visst blir människor irriterade när de för hundratolfte gången måste stå och vänta på ”förlåt-människan” men när den dyker upp med all charm påkopplad KAN man liksom inte fortsätta att vara arg (eller…?).

Ett osympatiskt karaktärsdrag är det oavsett tycker jag för även om jag kan betrakat mig själv som tämligen egoistisk på många plan skulle jag inte drömma om att utsätta andra människor för att tex alltid behöva vänta på mig eller bli besvikna för att jag inte håller vad jag lovar.

Är det någon här som känner igen ”förlåt-människan” eller är du en sådan själv rent utav?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är lite så min yngre häst är. Gör saker utan att tänka och försöker charma sig ur det.

    Svara
  2. CeciliA

    Människor som behandlar andras tid som luft (typ, NEJ är ÄR inte ok att jag får vänta 2 timmar i stallet på att du skall dyka upp när skall filma dig när du rider) är det värsta jag vet. Känner igen det SÅÅ väl!

    Fler karaktärsdrag för dessa:

    * Förstår överhuvudtaget inte begreppet bråttom/skynda sig. Typ, nej det är inte ok att du helt plötsligt ”bara skall mocka hagen först” om vi kommit överens om att rida ut kl 16 så att vi kommer ut innan det blir mörkt.

    * Har ofta de mest osannolika förklaringar till att vara sena. Typ, ”min bil startade inte så jag fick ringa brorsans kompis som skulle komma och kolla på den och han kunde inte komma förrän om två timmar” Naturligtvis utan att höra av sig till den som väntar. Kanske för att ”batteriet på telefonen hade dött” eller något annat.

    Själv hade jag kanske mockat hagen efter ridturen eller när jag insett att bilen inte startade, ringt till vederbörande som väntat sagt att jag blir en halvtimma sen, skitit i bilen och slängt mig på bussen.
    Dock finns ovanstående oftast inte i ”förlåt-mig” människans värld.

    Svara
  3. CeciliaL

    Har en kompis som ALLTID kommer for sent. Liksom TIMTAL for sent. Minns nar jag tog min (da valdigt lilla) dotter och min (valdigt frusna, engelska, tunnkladda!) man till Sthlm i december och vi stod i kylan pa Djurgardsbron och vantade pa henne och hennes man. De kom typ tva TIMMAR for sent, utan att ens hora av sig. Och bad inte om ursakt eller ens sade nagonting, som om det hela inte hade hant. Vi var stelfrusna och skitsura och vid det laget var det dessutom for sent for oss att gora det vi hade planerat. Har aven vantat i hennes trappuppgang nar vi skulle bo dar, efter att ha rest fran England. Har vantat pa henne i London, da hon skulle komma, men inte kom, eller kom flera timmar for sent. Nu har jag slutat vanta och nar utsatt tid har passerat sa bestaller jag mat/borjar gora det vi planerat gora/etc. Jag RAKNAR med att hon antingen inte kommer eller att hon kommer for sent. Det hander ofta att jag tanker ’ah, jag kan fraga x om hon vill gora det har med mig’ och sen kommer jag pa att hon kommer nog att vara sen/inte komma, sa jag struntar i att fraga eller bjuda in henne. Hon har dessutom en extremt opalitlig ex-man som ofta skiter i att gora som han lovat, sa hon skulle t.ex. komma pa min mammas 60arsfest i Sthlm, men avbokade i sista stund da mannen som skulle passa barnen struntade i att komma till henne. Hon kanske tycker detta ar normalt, jag vet inte? Jag har aven sett det fran andra sidan s.a.s. dvs nar det paverkar andra och inte mig sjalv – t.ex. kan hon lata skoltaxin sta och vanta nere pa gatan medans hon TROTS att hon ar medveten om att den strax skulle komma, bara lat sonen fortsatta sitta och ata frukost tills det stod klart att han inte skulle vara fardig i tid tills taxin kom – hon liksom medvetet (??) saboterade tidspassningen? Och utan att egentligen (markbart iaf) reagera, som om hon bara tar for givet att taxin ska vanta (och det gor den val). Obegripligt. Hon ber aldrig om ursakt vad jag markt. Jag fortsatter att umgas med henne da hon ar min aldsta kompis och jag verkligen gillar henne, men jag valjer hur jag ska umgas och var/nar, vad jag bjuder in henne pa osv. Ser till att forsoka att inte forsatta mig i situationen dar jag maste sta och vanta (t.ex. for att hon har nyckeln sa jag kan itne komma in innan hon kommer eller nat ditat).
    Har en relativt ny kompis som just flyttat sina hastar till min by, och garna vill rida ut tillsammans. Men hon har visat sig ocksa vara helt opalitlig nar man bestamt nagot – hon kommer inte, eller hon avbokar, eller hon sager att hon ar forsenad osv. Jag har begransad tid till hastarna sa jag har nu insett att jag maste saga till henne: jag rider kl 15, kom garna med, men jag vantar inte pa dig. Sa kan hon gora som hon vill, utan att forstora for mig s.a.s.

    Irriterande till max, haller verkligen med dig, Birgitta!

    Svara
  4. Sandra

    Jag har en kompis som är lite åt det hållet fast inte på riktigt samma sätt som irriterar mig.
    Hon är väldigt ego och mest intresserad av sitt eget och vad hon ska göra.
    Får alla att göra saker åt henne, men gör sällan nåt åt nån annan åtminstone inte utan ock och men först. Men trevlig och charmig så alla älskar henne.
    Hon är ju min vän och utnyttjar mig på samma sätt men ställer samtidigt sällan upp på mig på samma sätt. Varför jag accepterar det vet jag inte, för just nu irriterar det ihjäl mig..

    Svara
    • Cecilia

      Håller med SÅ mycket! Märk väl att dessa personer helt oväntat kan göra en till synes oegoistisk handling, men som till syvene och sist visade sig vara något personen gjorde endast för att denne själv tjänade på det. Otroligt ocharmigt…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>