Fredag- är mysteriet löst…eller inte?

Idag var det äntligen dags för hovslagaren att besöka Vicke, för andra gången ska sägas.

Han tittade ju på honom även förra fredagen då Vicke var ohalt men reagerade för tryck med visitertång och hade puls.

Dagens besök avslöjade en liten blödning i hoven vilket man ser ganska tydligt på bilderna nedan. Vicke var även öm för tryck just där medan den ”allmänna ömheten” från förra fredagen var bättre.

Att ge sig på att karva i hoven efter en böld bedömde hovslagaren som meningslöst då hornet blev vitare, inte rödare ju djupare han tog med kniven.

När skon var på plats igen longerade jag på mjukt underlag och kunde inte se någon hälta.

Efter att ha mailat en av nedanstående bilder till min veterinär har vi enats om att jag ska kolla Vicke över helgen innan jag eventuellt avbokar DEN tiden också.

Som ni säkert kan förstå önskar jag inget heller än att få lugn och ro efter mer än 10 dagars vånda men ni vet vad jag brukar säga; det återstår att se….

bild(49)

Ja, så här såg det ut när skon togs av.

bild(50)

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Så såg det ut för mig med, men tyvärr hittades inte orsaken eller plats för hältan. Halt på båda fram, men hältan flyttade sig hela tiden. Efter 7 timmar på klinik konstaterades att det är från knäet och neråt på båda fram, eller höger eller vänster fram… Skritt 60 min/dag i tre veckor och sedan tillbaka på återbesök. Är han ohalt då är det sulorna, om inte felsöker vi vidare.
    Håller tummarna att blödningen är orsaken till Vickes hälta!!!!

    Svara
    • Birgitta

      Men BLÄ! Har tänkt på dig och undrat hur det har gått.

      Efter 3 veckors skrittande har väl det mesta läkt ut, oavsett varifrån hältan kommer, höll jag på att säga?

      Såg det ut som att din häst också hade blödningar i hovarna menar du? Tog ni av skorna?

      Svara
  2. Dressyrtant

    Jo, det gjorde vi. Han har böjda sulor och skorna måste fasas ur för nu tryckte de tydligen.
    Det gick från fraktur, över till gaffelband till hovled, kotled och till slut kanske en hovböld. Pendlade mellan hopp och förtvivlan. Nu har han silikon och är sprutad i kotlederna och hovled samt får metacam. Men men det kan vara sulan och det tänker jag tro tills de har hittat vad det är.

    Svara
    • Birgitta

      Fast om han är sprutad i lederna så kan det ju vara något därifrån. Enligt min erfarenhet kan en sprutad häst mycket väl bli ohalt på 14-21 dagar efter sprutning så frågan är om du någonsin får veta vad som orsakade hältan EGENTLIGEN?

      Sedan har han kanske fått ledinflammationerna av att ha gått och haft ”allmänt ont” i hovarna- det kan jag bara spekulera i?

      Fraktur kan man tydligen utesluta om hästen inte reagerar när man trycker ihop hoven med visitertång om jag har förstått saken rätt?

      Såg ni tecken på blödningar?

      Svara
  3. Dressyrtant

    Jo det var blödning i båda fram i tårna och han reagerade på tången på båda fram i sulorna. Han har tydligen väldigt väldigt tunna och mjuka sulor och då är dämpningen dålig för hovbenet så att han har ont i hovled är ju inte konstigt. Han släcker inte hälta i varken hov eller kotled vilket är underligt.

    Svara
  4. Sofia M

    Så skönt att det inte va något mer allvarligt 🙂
    För ”min” häst del så var det en mellanstor hovböld. Tur det också 🙂

    Svara
  5. Cia

    Nu hoppas vi att det var hovrelaterat.
    tänk positivt!
    jag håller tummarna!

    Väntar även på fler GeKås bilder. Kul inspiration som brukar leda till att jag själv åker dit.
    var på Eurohorse i Gbg. Och köpte typ ett par saltstenar och några klisterlindor… Tycker att allt är så dyrt…. Man är väl bortskämd med Gekås priser.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, man blir bortskämd med Gekås-priser, helt klart.

      Och jag köper tex mycket hellre 3 snygga jackor på Gekås för totalt 1000:– än EN snygg Kingsland-jacka för 3 gånger så mycket pengar.

      Köpte ju en Schockemöhle täck-dunkappa för runt 1500:– förra året och har inte ens ”vågat” använda den i stallet då jag insåg att just dun inte är så smart att ha i ett stall = man måste tvätta kappan ofta och mina erfarenheter av att tvätta dun är inte de bästa. Nu använder jag ju kappan ändå, bara inte i stallet, men som sagt: till stallet har jag hellre billigare kläder som jag kan känna mig avslappnad i och inte vara livrädd ska gå sönder, fläckas, fastna i saker osv.

      Tycker man får en fantastisk kvalité för pengarna vad gäller det mesta så jag ser liksom ingen anledning att lägga många gånger mer pengar på andra märken/ köpa i andra affärer.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>