Månadens kommentar?

Då och då händer det att någon, oftast nytillkommen bloggläsare, kommenterar ett inlägg som jag skrivit för väldigt länge sedan.

Idag fick jag en sådan kommentar- inlägget nedan skrevs i oktober 2011 och hade rubriken ”Upp-plockningstvång för hästar- nej tack”.

Ni ska först få läsa inlägget i sin helhet, därefter dagens kommentar och sedan MIN kommentar till skribenten:

Dags att provocera er lite tror jag :)…..

Jag brukar säga att det finns folk till allt men ändå upphör jag aldrig att förvånas över en del människors märkliga beteende och resonemang.

Hörde nyligen av en stallkamrat att denna blivit stoppad när hon hade varit ute och ridit på en väg här i våra stalltrakter- stoppad därför att hennes häst hade haft fräckheten att BAJSA på vägen!

”Givetvis” måste detta plockas upp ansåg ”stopparen”, en husägare utmed vägen och ännu otroligare än detta krav tyckte onda Birgitta var att min stallkamrat faktiskt gick tillbaka efter ritten och plockade upp bajset (hon blev lite skrämd av människan).

Det hade ju jag DEFINITIVT inte gjort kan jag säga och absolut inte efter en sådan fjantig tillsägelse.

a) Vårt stall ligger UTE PÅ LANDET, vi rider således inte inne i något samhälle.

b) Hästbajs försvinner jättesnabbt då det på landet finns något som heter FÅGLAR som snabbt håller sig framme och pickar i bajset.

c) Och nu till det mest provokativa av allt: JAG anser att om man bosätter sig på detta vis, på landsbygden, med en massa stall i krokarna och 2 ridhus med typ 500 meter emellan sig så får man banne mig acceptera att hästar kan avge en bajshög eller två (eller själv gå ut och sopa upp skiten om man nu är så störd).

Att hoppa av för att ta bort detta, som jag vet att en del anser på fullt allvar…..tja för mig är det så dumt så det finns inte.

Vem rider med skyffel och påse undrar jag? Och innan man hade hunnit tillbaka till ”brottsplatsen” efter avslutad ritt så kan jag garantera att högen antingen hade varit sönderpickad av fåglar och/ eller nerkörd i gruset/ asfalten av bilar/ lastbilar och andra fordon.

Nä…har man så ont av hästbajs så får man bosätta sig inne i stan eller banne mig ta bort skiten själv- så magstark åsikt vill JAG framföra.

För övrigt har vi ett polisrytteri i Malmö som gudbevars rider MITT I CENTRUM med sina hästar. Plockar de upp bajset tror ni?

Som svar har jag idag fått nedanstående kommentar från någon som kallar sig A.E:

Nej de klart ni inte ”behöver” plocka upp skiten efter er!
Det är lika kul varenda gång man lagt ner 8-9timmar o tvätta bilen o sen kör man rakt igenom o hela bilen är nerstänkt i skit!:)
Kom ner på jorden förfan!
Respekt ger respekt.

Mitt svar till dig A.E lyder som följer:

8-9 timmar för att tvätta en bil?!?!?! Inte ens en hjärnkirurg som ska utföra den mest avancerade operation skulle lägga denna tid på att skrubba sig så jag måste ifrågasätta varför du behöver så många timmar på dig för att tvätta en enkel bil?

Om din bil är så smutsig att det tar 8-9 timmar att rengöra den borde du kanske lägga mer tid på att tvätta den oftare än att skriva inlägg på folks bloggar?

Och om du kör över hästbajs så att ”hela bilen är nerstänkt i skit” (ditt citat) måste jag ännu mer ifrågasätta hur du KÖR?!?!?!

Jag undrar också över vad det är för monstruöst gigantiska bajshögar du har stött på som du inte har kunnat väja runt om du nu är så rädd om din bil?

Nej, min vän…din kommentar känns inte det minsta seriös om jag ska säga vad jag tycker.

Jag har i min kommentar gett dig minst 2 tips på hur ditt bilproblem ska bli lättare att leva med:

1. Tvätta bilen oftare så att det inte behöver ta dig 8-9 timmar när du väl gör det.

2. Kör runt bajshögarna du ser på vägen.

Nu kanske du vill ge MIG ett tips på hur du tycker att vi ryttare ska plocka upp efter våra hästar på vägarna?

Ska vi rida runt med skyfflar och plastpåsar tycker du?

Ska vi kanske förbjudas att över huvud taget rida på trafikerade vägar?

Vad tycker du?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    ett ord slog mig spontant ”surkuk” … Under de omständigheterna NEJ, jag hade lämnat skiten. Lite skit från djur får man räkna med på landet. Dessutom har de 8-9 timmarna en poäng – karln är inte klok. hästbajs iaf från häst frisk nog att ridas skvätter inte upp och inte ens jag som slarvat med biltvätten hela vintern behövde mer än 40 minuter på mig att högtryckstvätta av den så den såg ut som när jag köpte den.

    Svara
  2. Birgitta

    Ha ha ha…lite lustigt att du förutsätter att det är en MAN som har skrivit kommentaren 🙂 .

    Oavsett kön måste jag hålla med dig- hästbajs skvätter inte och det tar inte en normalt funtad och fullt frisk människa 8-9 timmar att tvätta en bil.

    OM det tar 8-9 timmar så har man antingen ett fysiskt handikapp som gör att man inte har den friska människans rörlighet eller så har man någon form av psykisk ”hang up” (tvångsmässigt tvättande kanske?) som gör att man tar denna tid på sig.

    Alternativt är bilen inte rengjord på några år och under tiden körd på en soptipp med alla fönsterna öppna så att allt möjligt har ramlat in i den.

    MIN TEORI.

    Svara
  3. Frida

    Haha dagens roligaste!!! Men skämt åsido bor man på landet får man ta hästskit. Jag bor långt ute på landet och plockar varken upp häst eller hundskit. Kanske skillnad om man bor i stan men inte så vanligt med hästar där och hundskit plockar man ju så klart upp. Och jag måste säga att jag också tog för givet att det är en man då det verkar finnas ngt inbyggt hat mot hästar som befinner sig på vägar hos väldigt många bilkörande män….

    Svara
  4. Sandra

    En dag när vi var ute och red på ridvägarna (anlagda grusvägar) mötte vi en man i bil som lite varstans stannade bilen för att gå ut och samlad upp hästbajs i en påse!
    Bajset skulle till rabatterna, vi tyckte dock han kunde bespara sig mödan och leta bajs på vägarna så honom skickade vi till vårat stall och gödselstad. 🙂

    Svara
  5. Madeleine

    Det var en rolig åsikt som biltvättaren har.
    Jag brukar ibland rida i villagator, och har fått tillsägelse att plocka upp lorten.
    Jag svarade håll till godo, världens bästa gödsel till trädgården och gratis dessutom.

    Svara
  6. Maria ellhult

    Tror att det är samma dam som skällt ut mig . Det finns ingen lag på att vi ska plocka upp efter hästarna. Allemansrätten gäller – så länge du inte förstör så får du rida. Damen som skäller på mig bor på en asfaltsväg – svårt att förstöra…. Pratat med kommunen där är hon känd.

    Svara
    • Birgitta

      Nu var det ju några år sedan min stallkamrat blev utskälld men om jag förstod saken rätt var det en man i det fallet.

      Oavsett vilket är det ju löjligt att skälla ut folk som rider för att hästen bajsar- tycker jag.

      Svara
      • Anonym

        Många på dragonvägen som gnäller. Fått utskällning av både gubbar o tanter. Har dock talat med kommunen o vi hör inget fel i som rider där, MED våra bajsande hästar

        Svara
        • Birgitta

          Intressant att så många gnäller.

          Jag tänker att gamla människor som kanske har bott där länge borde vara införstådda med vad LANDSBYGD innebär.

          Och är man nyinflyttad så borde man också, innan man köpte sitt hus, ha noterat hur det ser ut i närområdet med ganska många stall och 2 ridhus inom en radie på en kilometer.

          Det är som om jag hade bosatt mig bredvid ett dagis och sedan klagat på barnskrik under dagtid….

          Svara
  7. Linda

    Tycker det här till god ton och grannsämjan att åtminstone sopa undan skiten på mindre vägar. Även fast jag har häst själv så tycker jag ju inte det är trevligt att vare sig gå eller köra i skiten.

    Det är ju väldigt enkelt gjort att hoppa av och bara sparka undan skiten, alt dra av några grenar och sopa undan.

    På bredare/allmänna vägar där man rider på väggrepp etc, där hade jag låtit det vara.

    Att rida i villakvarter och låta skiten ligga och svara respektlöst på en tillsägelse, finns inte i min värd iallafall 😉 // Linda

    Svara
    • Birgitta

      Fast frågan är VAR man skulle sparka undan hästbajs om man rider på en väg omgiven av hus. Jag har svårt att tro att folk hellre vill ha bajset vid sin tomtgräns än mitt ute på vägen men jag kan ha fel?

      Du skriver: ”dra av några grenar” men det förutsätter ju att det finns träd i närheten som man kan sabotera- kanske inte heller så populärt?

      Det kan låta så enkelt att man ska ”sopa undan skiten” men som sagt: i praktiken är det kanske inte lika lätt beroende på många olika omständigheter.

      Visst kan man tycka att ALLA ska kunna hoppa av sina hästar var som helst och sedan lätt som en plätt svinga sig upp i sadeln igen men av erfarenhet vet jag att det i vissa lägen är lättare sagt än gjort för VISSA hästägare.

      Svara
  8. Marie

    Hade min häst innan i en liten by och bajsade hästarna på den lilla vägen som gick igenom byn var det bara och hoppa av och sparka ner det i diket. Kan säga att det fanns 4 stall i byn = många hästar men även en del gnälliga kärringar och gubbar som hade någon idiotisk kommentar som den som kommenterade ditt inlägg…

    Svara
  9. Nina

    Jag bor på den väg du troligtvis menar och dessutom har jag egna hästar. Jag kan faktiskt hålla med om att det på vår väg ligger enormt mycket hästbajs. Det är liksom inte en eller två hästar om dagen som passerar utan ibland är det uppemot 15 hästar per dag och det smutsar ner enormt mycket. Ibland är det en rätt tråkig syn när man kör in på vägen och det ligger typ 10 högar på 50 meter.
    Ingen (utom ovan nämnda tant som är vääääldigt känd hos kommunen) har något emot att vi som bor på vägen rider där med våra hästar och att de bajsar men så är vi också bara tre som har hästar på denna väg.

    Svara
    • Birgitta

      Nu rider jag inte själv på den vägen mer än max en gång varannan månad (om ens det) men jag kan absolut förstå att det ser ”tråkigt” ut med bajs på vägen.

      Samtidigt undrar jag som i en tidigare kommentar om ni som bor på vägen hellre hade velat få bajset insparkat mot era trädgårdar/ garageuppfarter (för där finns ju inget ”allmänt dike”) än att det får ligga på vägen?

      Visst kan man gå tillbaka efter avslutad ritt och ta med påse och skyffel men ärligt talat- där tror jag att ryttarnas gräns för hur samarbetsvillig man vill vara går?

      Svara
  10. G

    Tvättar man bilen 8-9h per gång så gör man det antagligen för att man gillar att tvätta bilen så då är det ju kanon om man får en anledning att göra det igen 😀
    Hästbajs som stänker upp? Är det ens fysiskt möjligt? Sen det där med att plocka upp, skulle jag rida i villakvarter så skulle jag hoppa av och skjuta det åt sidan intill vägkanten, finns ju alltid nån liten gräskant att lägga det mot så ingen behöver kliva rakt i det i a f. Sen kan man ju verkligen inte jämföra hästbajs med hundbajs. Hund- och kattbajs är bland det vidrigaste som finns att behöva ta bort medan hästbajs praktiskt taget bara är söndertuggat hö.

    Svara
  11. Minstral

    Jag är nog lite kluven faktiskt. På en landsväg hade jag inte brytt, hade det varit så att jättemånga hästar passerat och skitit ner dagligen då hade jag tyckt det var ett problem och då hade man fått gå ihop i de olika stallen och tagit olika pass där man körde runt och snyggade till. Rider man inne i ett villakvarter så tycker jag att man får rida tillbaka och snygga upp efter sig. Det är ju inte så att vi hästmänniskor är jättepopulära överallt och det är ju mycket det som gör att vi kanske inte kan rida överallt och att folk bråkar och sätter käppar i hjulet för oss. Då tycker jag det är bättre att vara ödmjuk och försöka hitta en lösning som passar båda sidor.

    Svara
    • Birgitta

      När jag körde till och från stallet i morse roade jag mig med att räkna ”hästbajshögarna” på den enligt mig tämligen häst-trafikerade vägen till vårt ridhus.

      På en sträcka på ca 1 kilometer såg jag EN bajshög och den var det faktiskt Vicke som gjorde igår.

      Det kan ju så klart variera hur mycket bajs det kommer på olika hästvägar och också hur lätt eller svårt det är att ta bort dessa som ryttare.

      Jag kan väl tycka att man i görligaste mån inte ska rida på ”villa-gator” eller liknande, inte om man absolut inte måste så att säga- för att komma till bättre uteridningsmöjligheter.

      Jag har lite svårt att förstå om man liksom rider på dessa gator/ vägar om det finns andra likvärdiga alternativ- dels för att man som sagt kan irritera de boende men också för att JAG tack vare Kreon blev väldigt medveten om hur mycket det faktiskt finns för hästar att glo på på dessa vägar.

      Och visst är det bra att ens häst vänjer sig vid häcksaxar, gräsklippare och annat som väsnas i diverse trädgårdar men som sagt; att sätta i system att rida där i stället för på ensliga grusvägar- nej, jag förstår det inte.

      Just kring vår anläggning finns båda delarna- både grusvägar utan bebyggelse och vägar/ gator med en mängd hus. Och även jag tycker nog att vissa ryttare borde försöka hålla sig mer på de förstnämna än bland husen.

      Svara
    • Frida

      Rider folk verkligen i villakvarter? Där kan jag köpa att man plockar upp eller puttar det åt sidan men på landsväg, grusväg, skogsväg osv så får man tåla hästskit. Men hos mig är det aldrig ngn som bryr sig. Enda gången jag plockar upp är när jag rider igenom någons gård vilket jag har avtalat med ägaren att jag får lov till om jag plockar upp efter mig….

      Svara
  12. jeguo

    Jag tror inte att folk utan djur/häst tänker på hur det ser ut i omgivningen, två rtidhus nära inpå, det är bara vi som har intresset som snabbt ser det.
    Vanligt folk kanske tycker att det ser pittoreskt ut med hästar i hagar, lite bullerbykänsla. Att det sedan finns de som tar ut de stora läskiga djuren på vägen ingick inte i den bilden.
    Själv retar jag mig just nu på ”duktig hund”-gropar, har en sandväg som vbi rider på. Igår fyllde jag igen några efter att ha kört ner med barnvagnen. Bebis klarade sig den här gången.
    För många år sedan när mitt sto var nydräktig gick vi omkull i ett liknande hål, inte kul.
    Så folk tänker inte att vi är flertal som ska samsas.

    Svara
  13. Trasselkvast

    Jag tycker faktiskt det hör till god ton att hoppa av och sparka/fösa undan bajset till sidan om man rider i tättbebyggt område. Om inte annat så för att INTE reta upp grannar så att det finns risk för otrevliga konfrontationer eller att man helt enkelt inte ”får” rida där mer. Visst ligger det där det ligger även om man föst det till kanten, men man har åtminstone ansträngt sig för att få undan det. Plocka upp det skulle jag dock aldrig…

    Sen, som någon skrev och jämförde med hundbajs – för OSS är det ju inte samma sak och inte äckligt med hästbajs, men för gemene man är bajs = bajs.

    Svara
  14. Cecilia

    Haha! Verklighetsfrånvänd kommentar – bra svar 🙂
    Skulle personligen inte sitta av och sparka ner i diket, enkom av den anledningen att min häst antagligen inte skulle släppa upp mig igen utan att jag vackert skulle få gå resten av ridturen. JA- jag jobbar på detta problem (för er som ev har åsikter på det) NEJ – jag kommer inte sluta att rida ut fram till att problemet i fråga är löst pga av den eventuella risk att någons estetiska sinne skulle störas av en hästbajs på en väg. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      När min fd häst Kreon var som mest hysterisk kunde han bajsa 7 ggr på en uteritt- det var väldigt lätt att följa våra rutter.

      Trots sin galenskap var han lätt att sitta upp på utomhus men att jag skulle göra det 7 ggr…. näää!

      Svara
  15. Lena B

    Jag har haft häst i stall där vi var tvungna att rida genom villakvarteren för att öht komma ut i skogen. Då åkte vi alltid tillbaka med hink och spade och plockade upp efter oss. Vi fick ofta skäll under tiden vi red av folk som på allvar tyckte att vi skulle ha påsar med oss!
    Kan själv tycka att det ser rätt tråkigt ut när det ligger massor med högar efter hästarna på en byväg, och helt ärligt tycker jag att det hade varit positivt om det åtminstone blivit utföst i vägkanten, men samtidigt så ska det naturligtvis fungera för ryttaren också.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>