Måndag- veterinärrapport

Jaha…..dagens veterinärbesök lämnade mig verkligen med blandade känslor à la ”å ena sida….a andra sidan”.

För att ta det från början så visade longering på hårt underlag en tydlig hälta.

Jag såg samma sak igår på asfalt vilket gjorde att jag ville åka och kolla och inte avvakta eftersom jag misstänkte att det kanske var/ är något som behövde behandlas och inte bara vilas bort.

Hältan förstärktes inte av böjprov och när hoven bedövades så blev Vicke ohalt = hältan lokaliserades således dit, precis som många av oss spekulerat i dessa 14 dagar som hästen varit halt.

Flera röntgenbilder på hoven togs, med och utan sko och veterinären kunde inte se någon spricka vilket så klart var skönt.

Däremot tyckte han att Vicke var mer fylld i den vänstra än högra hovleden och vi bestämde att denna skulle sprutas, hellre än att ”vänta och se” vilket hade varit det andra alternativet.

Eftersom det kom ut en del ledvätska när veterinären skulle spruta leden så indikerade detta att den var påverkad så det känns som ett rätt beslut.

Huruvida Vicke bara har trampat på något som gjort en liten synlig blödning i hoven eller han även vrickat sig går inte att svara på i dagsläget- blir han inte bättre/ bra tills återbesöket om 3 veckor tyckte veterinären att man ska göra en magnet-röntgen (som inte finns på denna klinik) för att försöka hitta eventuella mjukdelsskador i så fall.

Men nu är det en veckas hagvistelse som gäller till att börja med, därefter ska Vicke skrittas en vecka och OM han är ohalt då ska jag trava rakt fram i kanske 10-15 minuter i en vecka tills återbesöket. Är Vicke inte ohalt efter 2 veckor ska jag bara skritta.

Det som känns skönt är att vi i alla fall vet att hältan kommer från hoven- mindre skönt är att inte säkert veta om det finns mjukdelsskador som kommer att ta tid att läka.

Det är bara att låta tiden ha sin gång- just nu finns det inte mer att göra än så.

8 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Jag hoppas verkligen att du har rätt Anna!

      I mina ”Birgitta 12 år”-stunder känns det som att det aldrig ska bli min tur….

      Och även om denna skada, som för övrigt även Kreons är ett rent ”olycksfall” och inget framridet (för det hade varit ÄNNU värre givetvis) så känns det ändå så himla orättvist (sa hon som är den första att hävda att livet är just detta).

      Det finns folk som rider över stock och sten utan att deras hästar blir halta medan jag tycker att jag är så noga som man kan bli….

      Svara
  1. Dagge

    Fy så tråkigt att läsa :-(. Du borde ha haft din beskärda del av otur tycker jag. Håller tummarna för snabbt tillfrisknande.

    Svara
  2. Eva i Lux

    ”Geduld” var ett ord jag snabbt fick lära i hästvärlden. Tyvärr är jag inte född med överflöd av denna vara. Men med åren har jag blivit nödsakad att anamma ordet, som betyder tålamod på tyska.

    Tycker du, trots allt du gått igenom, visar både klokhet och tålamod, trots att du ju, din egna utsaga, inte just alltid har det sistnämnda när det gäller dina djur 🙂 Hang in there, låt dagarna gå. Mina tummar håller jag fortfarande!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>