Dagens (sjukhage)fråga

Idag funderar jag, på förekommen anledning så att säga (eftersom Vicke står i en sjukhage just nu)  på detta med just SJUKHAGAR.

Jag tycker att det är suveränt att vi har 2 rejält konstruerade sjukhagar (tillverkade av järnrör) på vår anläggning- hur det än är så är det ofta som någon häst behöver nyttja dom av en eller annan anledning.

Alternativet skulle i vårt fall vara att den sjukhage-behövande hästen fick stå kvar i sin box medan alla andra hästar var ute vilket fungerar bra för vissa hästar och inte alls för andra.

Jag gissar att tex Kreon hade rivit hela stallbyggnaden och inte bara sin box om han inte hade kunnat stå i sjukhage när han hade sitt sår på benet- han var ju extremt flockbunden och blev jätteupprörd bara han inte blev intagen från hagen bland de första i normala fall.

Och visst kan man tycka att hästar ”får vänja sig” och det gör de flesta säkert också men att träna detta när hästen redan är sjuk och kanske i absolut behov av stillhet och utan stress- nej; ingen bra idé och frågan är hur mycket hästen hinner dra upp sin skada under tiden?

Något som jag först nu reflekterat över är att vi på den ridskola där jag stod i ca 20 års tid INTE hade någon konvalescent/sjuk-hage (det har kanske ändrats sedan jag flyttade för snart 5 år sedan).

Jag minns att jag fick ordna en egen sjukhage då Décima hade buköppnats och skulle stå ”trångt”  vilket jag löste genom att dra några elband genom hennes befintliga hage och på så vis begränsa den.

Absolut ingen optimal lösning egentligen men nu var just den hästen så otroligt snäll att jag vågade ta chansen att hon inte skulle trassla in sig i elbanden (det fanns ingen el i hagen och gick inte att ordna dit heller).

På ridskolan fanns dock fördelen att det alltid fanns hästar i stallet- jättetrist att inte kunna ha hästen utomhus men i alla fall bättre än att den skulle stå ensam.

Men hur är det i ert stall: har ni sjukhagar eller hur löser ni det när en häst ordineras vistelse däri?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    På förra gården hade vi en ”tarm” som satt ihop med en av de vanliga hagarna. Den hade trästaket och var ca 4-5 meter bred och 20 m lång. I änden fanns en grind av två till den hagen. Det gjorde att vi lätt kunde dela av en bit av den tarmen av önskad längd när vi behövde sjukhage, oftast ca 5 m på längden med. Då underlaget inte är hårdgjort där brukade vi halma när vi hade konvalescent under de blötare årstiderna. Här har vi ju inte fått upp så mycket hagar än, men vi kommer försöka ha möjlighet till sjukhagelösning på hårdgjord mark på ett eller annat sätt. Vi får se om det blir en permanent eller möjlighet att lösa det tillfälligt. På max fyra hästar är det ju inte så ofta det behövs, men det är bra att ha en plan så man inte behöver hitta nödlösningar när man står där med en skadad häst.

    Svara
  2. Corre

    Jag har fått låna polisens sjukhage när jag hade Searching :). I förra stallet i Trelleborg så hade jag världens snällaste ponny som stannade kvar i vår hemmabyggda sjukhage :).

    Svara
  3. silverbjälke

    Ja, Faktiskt t.o.m lite ”överkurs” två små med ganka grovkornig sand på markduk så inte ev bandagerad hov ska stå surt. sen har man ju alltid tillgång till plastpåse och silvertejp 🙂 Tidigare har vi gjort den klassiska och gränsat av befintlig. Vilket som går ju bra bara så de får frisk luft, se kompisar och inte kan springa runt. Alla hästar fixar ju inte boxvila rent mentalt och man vill ju inte orsaka onödig mental stress. Jag fixar inte att lämna stallet om stackarn står och är stressad eller orolig, Då mår man ju själv skit me.

    Svara
  4. silverbjälke

    Tips, De svarta sopsäckarna från bygghandeln, de som är för deponi med stark plast som klarar att man slänger glas,järn o kakel i. de brukar vi klippa sönder och göra stövel av.

    Svara
  5. Lena B

    Vi har tre stycken sjukhagar. De finns precis utanför stallet så att man enkelt kan ha lite koll på hästarna som står där.

    Svara
  6. Linda

    Har eget stall och har inte gjort nån sjukhage. Jag sätter lätt upp en om det skulle behövas.
    Det praktiska med att ha många egna hästar är också att dom kan turas om att hålla eventuell boxvilande kamrat sällskap så det blir lugnt och fridfullt.

    Svara
  7. Susanna

    Vi har inte mindre än fem grusade sjukhagar. Tre av dem är ”vägg i vägg” med stora valackhagen och har trästaket. De två andra har vanligt elstängsel och går att öppna emellan så att det blir en stor. Dessa angränsar en annan hage. Ingen behöver således någonsin stå ensam. Vi har dessutom två lite mindre gräshagar som används för konvalecenter som inte behöver stå i grushage. Vi är 15 hästar i stallet, så att sjukhagarna skulle ”ta slut” ser jag som osannolikt.

    Svara
  8. CeciliaL

    Jag skulle satta upp en ruta med hjalp av eltejp & stolp i den storre hagen dar de andra hastarna gar. Inget problem med mina snalla sma hastar som inte ar galna monster som Kreon! Annars har jag en liten inhagnad stallplan utanfor mina uteboxar (byggnaden ar L-formad med 3 boxar och en liten holada), som kan delas upp i 3 delar med hjalp av eltejp fran staketet (som ar rejalt och hogt) till stallvaggen mellan boxarna, sa man kan lamna boxdorren oppen om man vill. Fast det var langesedan jag hade nan hast som behovde sjukhage, sa har inte tankt sa noga pa det. En minihage i stora hagen skulle funka mindre bra pa vintern, da den skulle bli valdig lerig snabbt, sa da skulle det val bli box+gardsplan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>