Skriver du?

Idag undrar jag om ni brukar föra någon form av riddagbok där ni tex skriver in vad ni har gjort med hästen från dag till dag.

Hur ser denna i så fall ut: skriver ni tex bara: ”uteritt, 45 minuter” eller broderar ni ut texten lite mer à la ”red ut i 45 minuter. Kändes stel i början i traven men det släppte efter en stund. Galoppen bra, tränade på att öka och minska den”.

Ni som skriver dagbok; varför gör ni detta?

Går ni tillbaka och tittar vad ni gjorde för x antal dagar/veckor sedan?

Själv skriver jag ingen dagbok men däremot här på bloggen även om jag sällan och aldrig liksom går tillbaka och läser gamla inlägg.

När jag red Zack hade hans ägare en bok som vi skrev i och det tyckte jag var bra eftersom vi nästan aldrig träffades och jag tyckte det var bra att kunna följa vad hon hade gjort på sina riddagar så att jag kunde anpassa mina därefter.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Skriver väldigt kort och kommenterar enbart avvikelser. Tex ’hoppträning på xx för xx, lite loj’

    Svara
    • Birgitta

      Jag SKRIVER aldrig planering i förväg men har den alltid i huvudet. Och gör mycket sällan avsteg från densamma, i alla fall inte för att det tex regnar eller om jag skulle känna mig trött. Disciplin på hög nivå 🙂 !

      Svara
  2. Lena B

    Jag har alltid en plan, men den finns mer i mitt huvud, har ju bara en häst att hålla reda på så tycker inte det behövs skrivas ner. Skriver däremot i min kalender vad jag gjort varje dag, men ganska kort, typ skrittade ut 60 min eller träning för xx. Är det ngn ”avvikelse” så skriver jag in det, tex om hästen kändes stel i ngt varv eller kändes matt, och även i de fall jag kanske provar ett nytt bett så skriver jag in det o hur det fungerade. Skriver även in när tex hovslagaren varit här. Så ja, jag skriver ”dagbok” över hästen, och det händer att jag går tillbaka och kollar vad jag gjort.

    Svara
  3. Sarah

    Jag har en plan för kommande vecka i huvudet, och sen skriver jag varje dag vad vi gjort och hur det kändes, om det var ngt avvikande med ngt tex hur han ätit eller liknande. Detta för att ha lite ”statistik” och även för att ha lite koll på när jag ska lägga in vilor så att det passar oss båda.

    Svara
  4. Emelie

    Jag startade min blogg för att ha som träningsdagbok, sen har den blivit mycket mer. Men jag broderar ut väldigt mycket, är en analytisk människa, så skriver gärna ner i detalj. Går tillbaka och läser ibland också, ofta om det har gått lite sämre. Då känns det skönt att gå tillbaka och se vilken utveckling vi har gjort.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    När jag skaffade min första häst var jag jättenoga med träningsdagbok. Det var verkligen dagbok och inte anteckningar, särskilt när jag ridit för tränare skrev jag noga ner passen och de instruktioner jag fått, men även egna pass avhandlades rätt noga. Jag höll på i ca 3 år och nu, nästan 20 år senare, kan jag tycka att det är jätteroligt att ta upp och läsa dem.
    När både maken och jag är igång för fullt har vi ett gemensamt planeringsark i google drive. På så sätt kan vi synka våra hästars träning och få en linje i det vi gör. Med tre hästar och två personer och inte mycket tid pga heltidsjobb + och pendling (+egen gård) underlättar det att skapa en översikt. Även den andra personens träningar och tävlingar är ju bra att ha koll på. Nu har vi ju bara varsin häst igång och ingen egen ridbana, så det handlar mest om att vi kommer överens om det är ridhus, ridbana eller uteritt som gäller.

    Svara
  6. G

    Vi har en almanacka där vi skriver väldigt kort bara vad som gjorts. T ex 40 min dressyr eller 2,5h 19 km o s v. Sen skriver jag mer eller mindre utförligt på bloggen. Tror det kan var lite kul/intressant för mig själv att gå tillbaka för att se utveckling, man glömmer så lätt. Har aldrig skrivit dagbok i hela mitt liv förr men i o m bloggen så blir det lite bonus eftersom det kommer med lite vardagsliv med familjen också.

    Svara
  7. Jennifer

    Jag skriver kortfattat i en kalender, hur länge man rider, hur hårt och var man ridit. Sen skriver jag även in hovslagare mm i kalendern. Annars använder jag min blogg till att skriva mer utförligt om ridpassen, och jag tycker det är kul att kunna gå tillbaka och läsa ibland. 🙂

    Svara
  8. Dressyrtant

    Har alltid skrivit tidigare men tyckte jag hade hittat ett system som funkade bra och därför slutade jag skriva. Hästen hade varit ohalt och frisk i sju år. Nu ångrar jag mig för jag tror att jag kanske hade sett tecknen tidigare om jag skrivit. Nu med facit i hand och när jag står med en häst med dubbelsidig hovledsinflammation och dubbelsidig kotledsinlammation skriver jag varenda sak. Värme, storlek på hovar, temperatur, ja, allt kollas varje dag.

    Svara
  9. Lena

    Jag har faktiskt skrivit ”dagböcker” på lösa ark i 45 år nu,började redan på ponnytiden.Har även skrivit vad jag gjort med andras hästar.Skriver förkortningar som säkert ingen annan skulle förstå,skriver även om det varit något speciellt väder eller underlag.Hjälpte mej mycket för att göra bra upplägg inför dressyrstarter med mitt kluriga sto.Vill även kunna gå tillbaka för att s att jagvarierat mej tillräcklig,åtminstone jag kan lura mej själv,eftersom jag jobbar oregelbundet,så jag kan tex inte ta speciella dagar för särskilda aktiviteter.

    Svara
  10. Johanna

    Hos min medryttarhäst för vi dagbok över passen för att hålla koll på hur han gått tidigare dagar och planera efter det! Då vi är 2 medryttare plus hans matte är detta väldigt praktiskt! 🙂 Skriver mer eller mindre ingående, typ vart vi ridit, hur länge och om han levt rövare, vägrat gå eller flugit i luften vid en soptunna!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>