8 kommentarer Skriv kommentar

  1. AnnH

    De som är positiva säger väl bland annat »varför inte«. Jag säger typ tvärtom, »varför?«
    Varför krångla till det mer för domarna är väl mitt enda argument. Varför inte ha samma förutsättningar. »Bra för hästar som har ont i ryggen« säger artikeln. Men då kan jag tänka att hästar som har sådan problemrygg att de inte kan gå med vanlig sadel ett par dagar i veckan kanske inte ens bör tävla.

    Hur som helst känns det inte som nån stor grej och jag skulle egentligen inte bry mig det minsta om jag mötte tävlandes i damsadel i de klasser jag tävlar.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med.

      Och i ärlighetens namn undrar jag hur många som hade tävlat i damsadel om det var tillåtet? En promille möjligen…

      Minns ni när det blev tillåtet att ha med sig någon som fick lov att ropa programmet (linjerna) åt en under pågående ritt? Jag vet inte om det har tagits bort numera men jag har ALDRIG NÅGONSIN sett detta på tävling och då har jag ändå varit på måååånga tävlingar genom åren och på olika nivåer.

      Så för min del fick folk tävla i både damsadel, galoppsadel och westernsadel om de ville- jag skulle inte se det som någon otillbörlig fördel alls faktiskt.

      När jag hade mitt sto Décima som kunde fladdra med tungan utanför munnen i tid och otid hade jag gärna sett att man fick tävla på hackamoore då hon gick helt perfekt med denna betsling.

      Där faller det ju på att domarna måste kunna bedöma ”hästens accepterande av BETTET” men ärligt talat tror jag inte heller i det fallet att någon hade tyckt att jag hade någon fördel av hacket då de flesta hästar går sämre på detta än på träns/ kandar liksom jag tror att de flesta hästar trots allt går bäst med en dressyrsadel när man tävlar dressyr.

      Svara
  2. silverbjälke

    Håller med Annh i det.

    Hur och varför ska två helt olika stilar bedömmas rättvist inom samma tävling? Många voltigehästar har jättefina gångarter i fin samlad balans, ska man därför även få stå på hästen i ett dressyrprogram?

    Svara
  3. rackemarie

    Blir svårbedömt på sits och inverkan för domarna. Följden blir att man får tillåta alla typer av sadlar, eller ingen sadel alls kanske. Vill an ändå ha en bedömning kanske det skulle kunna finnas en möjlighet att starta utom tävlan med valfri utrustning eller ingen utrustning alls 😉 Före eller efter själva tävlingsklassen. Undrar vad domarna tycker i frågan?

    Svara
  4. Angelica

    Håller med alla föregående. Samt att damsadelsryttare rider med spö i ena handen, ska då spö vara tillåtet för några och inte för andra? Det skulle krångla till det tycker jag. Jag skulle dock inte direkt bli upprörd om det började tillåtas fritt vad av sadel, dressyrsadeln är ju utformad för att vara optimal för dressyr, så jag tror inte det skulle vara en fördel att börja trixa med annat 🙂

    Svara
  5. Frida

    Jag kan inte riktigt se poängen i att tävla i damsadel. Rid i den hemma och på uppvisningar men på tävling kan man väl lika gärna rida i en vanlig? Det är ju tävling och inte uppvisning. Det finns ju en anledning att det är så strikt med vad du får ha och inte får ha- det ska vara samma för alla helt enkelt. Det är viktigt inte minst vid bedömningssport. Visst att man kan tänka sig att man ska dömas på samma sätt men det finns nog en risk att domarna ändå påverkas på ngt sätt sen om det är positivt eller negativt kan nog variera. Har svårt att se poängen med det faktiskt. Å andra sidan har jag svårt att se hur det skulle påverka mig så skulle det bli tillåtet så jag skulle väl inte röra upp himmel och jord för att protestera heller….

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Och jag har jättesvårt att förstå resonemanget ”det skulle jag inte göra, så varför ska det vara tillåtet”? Jag kan förstå att om man seriöst tränar dressyr i damsadel att man vill få sina kunskaper testade i den konkurrens det är på en dressyrtävling – för att se att man är på rätt väg, för att se vad man behöver jobba med och för att man gillar tävlingsmomentet. Precis samma skäl som de flesta tävlar för alltså. Och inverkan ska väl vara densamma – dvs effekten av hjälperna? Det handlar inte heller om att få rida med spö, det tas öht inte upp här.

    Svara
    • Ann

      Alla här har väl iofs skrivit att de inte skulle bry sig speciellt mycket. Men som flera också sagt; det blir en svårighet för domarna som plötsligt med rättvisa jämföra något med helt olika förutsättning. Att dressyrekipagen till det yttre ser så lika ut är ju för att de yttre skillnaderna ska vara så små det någonsin går, för att bedömningen ska bli så rättvis som möjligt.

      Är man jätteintresserad av damsadelridning får man kanske arbeta för att vidga den sporten, så det kan bli egna tävlingar. Eller i allafall egna små klasser på vissa tävlingar.
      Eller så får man varva med ridning med benen på varsin sida hästen 😉 och på det viset få sina kunskaper testade i konkurrens.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>