Dagens (hästtidnings)fråga

Jag har läst Ridpsort i väldigt många år nu och väldigt länge har jag också känt varje gång jag har bläddrat igenom ett nytt nummer ”varför fortsätter jag att prenumerera på den här”.

Men jag kommer mig liksom inte för att avsluta prenumerationen som dessutom bara kostar 78 kronor per månad så det är ju inga större summor att tala om som jag i så fall skulle spara.

Och så tänker jag förhoppningsfullt att ”nästa gång….” och att det då kanske ska stå något intressant vilket det ju också gör då och då men verkligen inte tillräckligt ofta för att jag ska lusläsa tidningen.

Jag har genom åren också erbjudit mina utlästa exemplar till folk i stallet (jag brukar läsa ut tidningen typ samma dag den kommer ut) men intresset har för det mest varit ganska svalt så jag är nog inte ensam om att känna så här inför tidningen.

Min prenumeration på Hippson avslutade jag faktiskt av ovan anledning plus det faktum att den faktiskt var ganska dyr per tidning.

Förresten minns jag tiden då jag typ räknade dagarna till nästa nummer av ”Min häst” skulle komma ut. Det var innan jag ens hade börjat rida (vilket jag gjorde när jag var nästan 15 år gammal).

Ja, tänk vilka enkla nöjen man hade på den tiden….att gå och längta efter en tidning hi hi….

Dagens fråga till er är om ni läser någon ”häst-tidning” och kan rekommendera denna?

32 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Mycket bra fråga som jag faktiskt inte kan svara på så här på rak arm. Och det kanske är mer att jag har läst tidningen i så många år som göra att jag tycker att den är tråkig- dvs att det känns som att jag redan har läst allting flera gånger om.

      Lite som med min blogg kanske :)? Det finns ju inte hur många olika ämnen/ infallsvinklar som helst att skriva om även om jag, om jag får säga det själv, verkligen har berört allt mellan himmel och jord vad gäller hästar. Men det händer då och då att jag tycker mig få en ”idé” för att sekunden efter tänka: ”men vänta…har jag inte redan skrivit om detta för x antal år sedan”.

      Och det kanske jag har, och det kanske inte spelar någon roll för nytillkomna bloggläsare medan de gamla kanske tänker ”men ska hon nu tjata om DET IGEN”?

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är lite intressant. Jag skriver ju i båda de tidningar du nämner, och ansvarar för foder i Ridsport. Ibland går jag via tidningen ut och frågar vad folk saknar och vad de vill läsa om, och då är min reaktion ofta LÄSER de tidningen öht? Mycket av det som önskas har vi skrivit om de senaste åren, och det kan komma mycket starka önskemål om ämnen som avhandlats ingående för bara något eller ett par nummer sedan. Just när det gäller foder försöker jag därför komma tillbaka med ämnen regelbundet, men med nya infallsvinklar – t ex om det kommit ny forskning på något område, eller så tittar man bara på ämnet utifrån en något annorlunda aspekt. Jag tycker att det händer en hel del, och att det faktiskt finns nytt att skriva om, även om det är tuffare med sånt som inte är rent nyhetsmaterial. Men tips och önskemål är alltid uppskattat :-). Jag och alla andra som skriver för dessa tidningar gör ju allt vi kan för att göra tidningar som folk faktiskt längtar efter.

        Svara
        • Birgitta

          Kanske har önskan om vad man vill läsa om en hel del att göra med var man befinner sig i sitt hästeri just nu?

          I dagsläget skulle jag tex vilja läsa om ledinflammationer och magnetröntgen och varför försäkringsbolagen ersätter det sistnämnda olika.

          När Vicke blir frisk kanske jag inte alls är så intresserad av ovan utan av hur man tränar en häst som vilat länge. Bara för att ta några exempel.

          Svara
          • My

            Ja, så är det nog tror jag – om man längtar efter barn ser man bara gravida och nyblivna föräldrar överallt, och det är ju så hjärnan fungerar. Det man har fokus på för stunden är det som man ser i tidningen.

            Jag prenumererar inte på någon tidning för kostnadens skull men har fått en hel del tidningar på sistone och blev glatt överraskad när jag läste dem (i mitt fall var det som gjorde mig allra gladast artiklarna om riktiga fungerande lösdriftsstall).

        • My

          Ett ämne jag också är intresserad av just nu Kajsa, om det nu inte redan är så att du skrivit om det (för jag prenumererar som sagt inte) är anatomiska träns och påverkan på ansiktsnerver – är det bluff eller inte? Och hur vet man vilka av de tränsen som verkligen tar hänsyn till nerverna eller bara är ”kopierade” av dyra varianter utan att verkligen ge den frihet som behövs? Jag kan tycka det är intressant med all NH som använder repgrimmor för att trycka på nerverna, det är inte så snällt som det ser ut. Som det här med att se till att hästen rör sig tills den ger efter för mina önskemål – det är väldigt logiskt, till slut ger även den mest egensinniga häst upp och gör som tränaren ber den om. Det betyder inte att den älskar sin tränare, även om det ser så ut när den ger upp, utan bara att den kommit fram till att det är bättre för överlevnaden att ge upp.

          Själv vill jag hellre att min häst av sig själv ska vilja det som jag också vill, och visst måste vi ibland diskutera kring det, för om hästen inte provat vad jag vill kan den heller inte veta om den tycker det är roligt, såklart 😉

          Svara
      • Trasselkvast

        Du kan ju mycket väl skriva om gamla ämnen igen. Dels som du skriver för nya läsare. Dels för att du förmodligen utvecklat din åsikt med åren. Dels för att du ändå skriver så läsvärt att det blir just läsvärt.

        Svara
  1. Madeleine

    Jag slukar det mesta som går att läsa, helst hästrelaterat.
    Har pren på Ridsport många år.
    Jag håller med dig Birgitta, det går numera väldigt fort att läsa att läsa den.
    Men jag har sten koll vilka tors den kommer. Är alltid lika förväntansfull.
    Jag tycker det är för mkt ingående tävlingsresultat artiklar.
    Jag vill ha mer att läsa om hur jag kan utvecklas som ryttare, nytt inom hästens väl och ve.
    Tycker Hippson och Equpage är väl värda sina pengar.
    Båda tidningarna känns som att jag vill spara för att det står så intessamta saker där.
    Och snygg layout.

    Svara
  2. sofia

    Jag som tänkte börja prenumerera på ridsport. :-/ Men då kan jag ju spara dom pengarna till nåt annat 😉

    Svara
  3. Frida

    Kan hålla med, prenumerar också mest för att det liksom hör till, hade känts tomt om inte ridsport dök upp i brevlådan varannan tors 🙂 Men det är ofta lite samma artiklar även om det då och då dyker upp några intressanta. Jag tror att iom att internet finns så har Ridsport tappat lite det som var grejen från början. Förr var det där man hade koll på hur det gått på tävlingar, nyheter osv nu finns allt det redan på nätet så när tidningen kommer är inte det så aktuellt längre. Men de har å andra sidan minskat lite på den delen och tagit med lite annat istället. Jag har alltid gillat specialen men de senaste åren har den känts tunn och tråkig, kommer ihåg ngt nr så var det helt uppslag om ngn (minns inte vem) som berättade att han gillade fisk och att det var nyttigt. En jättebild på denna person och en liten text om fisk kändes lite som att man ville fylla ut…. Men senaste var betydligt bättre 🙂

    Annars gillar jag Hippson och Equipage de har oftast intressant artiklar och det mesta känns genomtänkt. Jag ser alltid fram emot när tidningar kommer det blir liksom en anledning till att mysa lite, sätta sig i soffan med ngt att mumsa på och läsa…

    Svara
    • Birgitta

      Håller med angående Internet.

      Numera kommer ju många småartiklar från Ridsport redan på nätet så när man sedan ser dom i tidningen har man ju redan läst dom för länge sedan.

      Och tänk på alla hästannonser: förr kändes en annons i Ridsport som det mest seriösa sättet att annnonera som privatperson- numera är ju annonserna nästan helt borta- ersatta av tex Nästnet.

      Svara
      • My

        Ja men shit vad jag ogillar hästnet!!! Har kollat ibland för skojs skull och gillar inte alls upplägget (förlåt mig hästnet) – för mig skulle en annons i Ridsport fortfarande kännas mer seriös och själva annonsupplägget föredrar jag faktiskt om det ser ut som på blocket, inte alls så rörigt och svårgreppat.

        Svara
  4. Sara

    Jag håller också med. Betalar min prenumeration mest för att det hör till att höra en duns i brevlådan varannan torsdag.
    Jag tycker att det är för mycket av allt i Ridsport, det blir inget fördjupat. Tävlingsresultaten, som upptar en stor del av tidningen har jag redan läst på Equipe, de sidorna bläddrar jag bara över. Ponnytävlingar är jag inte intresserad av. Mycket av träningstipsen känns på lite för hög nivå. Jag gillar de mer fördjupade hästreportagen av ”vad hände med…”

    Min önsketidning hade haft mer reportage av stilen ”hemma hos” elitryttarna. Mera fördjupade hästreportage med verkligen ingående vad hästen gör och tycker om resp. inte tycker om. Mera tester av produkter, kläder och fodertillskott och skriv mer om testerna. Mer ”det snackas om”. Utvidga veterinärspalten och utveckla svaren. Spännande bloggare som Johan I, som vågar sticka ut hakan och att allt inte bara är så bra och fantastiskt hela tiden. Övningar för mer basridning, den som vi alla håller på med oavsett gren och nivå. Problemlösning för hästar som inte är exteriört eller psykiskt fulländade.

    Ja, om jultomten hade lysnat alltså…

    Svara
      • Lena Sellman

        Ja, det gör vi verkligen!
        Ni har skrivit flera tips här på sådant ni vill läsa om. Varför inte bara mejla oss på redaktionen och tala om det? Vi blir jätteglada för alla tips vi får, även om allt inte blir något i tidningen. Men mejla i så fall till rätt adress: redaktionen@tidningenridsport.se 😉
        Har du åsikter om tidningen får du också jättegärna kontakta mig på min e-postadress: lena.sellman@tidningenridsport.se
        Just nu kan jag tyvärr inte ta några telefonsamtal eftersom jag har tappat rösten, men om några dagar går det lika bra att ringa också! 🙂

        Svara
    • Anna-Kajsa

      Tävlingsresultat har inte funnits i tidningen på många år. Allt sånt publiceras på nätet. Vid större tävlingar, som t ex mästerskap publiceras fördjupande texter i tidningen, artiklar om hur det går ligger på nätet även då. Och det är faktiskt inte så många artiklar som publiceras både i tidningen och på nätet, de flesta är antingen eller.

      Svara
  5. Anna-Kajsa

    En fråga till er alla när jag ändå är igång – om det är ok Birgitta?
    Hur gör ni när ni läser tidningen? Vad får er att läsa en artikel? Rubrik? Bilder? Börjar ni läsa en artikel för att se om den kanske är intressant?

    Svara
    • Frida

      Jag väljer ofta att läsa en artikel om det är ett ämne som intresserar mig, det är väl det som är det svåra alla är inte intresserade av samma saker. För mig har ridsport alltid varit hästtidningarnas svar på morgontidningen. Jag läser inte allt i den heller utan läser om saker som intresserar just mig, kollar lokaldelen om det är ngn/ngt jag känner igen, kollar dödsannonnser (arbetsskada haha) och sen läser jag serierna (ja jag är vuxen men skit samma). Lite samma sak med Ridsport jag bläddrar förbi en del för att jag inte är så intresserad, skummar igenom vissa delar och läser de som jag finner intressant. Det jag gillar mest är när man hittar ett ämne som är väldigt aktuellt just nu och tar upp t ex när det var prat om kostnader inom veterinärvården så skrevs det om detta. Det var aktuellt och det berörde många.

      Jag kan sakna tiden då man fick all info, hästannonser osv från tidningen det blev liksom lite speciellt när tidningen kom och läste man inte så hade man inte koll. Nu är allt mkt mer tillgängligt men den där känslan när man kasta sig över tidningen saknas. Detta ställer nog andra och högre krav på innehåll för att behålla läsare tror jag….

      Svara
    • My

      Jag är en sådan person som lockas av bilder, så bilden fångar min blick först och sen läser jag bildtext och rubrik 🙂 Där är vi väl alla olika 🙂 Jag kan mycket väl läsa halva artiklar också, är inte en sån som har tålamod att fokusera för länge så om det inte är jätteintressant skumläser jag bara eller slutar halvvägs. Är väl lite därför jag inte prenumererar på något heller, för jag tycker att jag läser för lite av den totala mängden information 🙂

      Svara
  6. JohannaB

    Jag tycker Ridsport har tappat den journalistiska granskande sidan, de står ganska ofta tydligt på elitryttarnas sida i debatter (Helena L om Madick, Patrik i blåtunge-skandalen, Andreas i Epona-debatten).
    Kanske ett sätt att hålla sig väl med de viktiga personerna i svensk ridsport men vill jag ha feel-good-läsning och hemma hos reportage hos kändisar så kan jag för billigare penning läsa Allers faktiskt 😉
    Jag önskar att tidningar vågade skapa mer debatter, där kan jag tycka att Hippson med Petra (filosofie doktor) som haft debatter om homosexualitet, mobbing och hur ”hårdhänt” en häst får hanteras varit mer intressant än Ridsport.

    Svara
    • Birgitta

      Vad gäller eventuell okritisk granskning som du är inne på Johanna tänker jag att det kanske beror på just det jag ständigt tjatar om: att häst-Sverige är så himla litet.

      Och jag brukar också säga att det är på gott och ont för lika lätt som man knyter kontakter pga gemensamma bekanta osv lika lätt är det att bli ”körd” hos den stora massan om man gör sig ovän med någon på olika vis.

      Jag GISSAR att många som skriver för tex Ridsport själva har olika andra engagemang inom ridsporten; de är kanske ryttare, hästägare, uppfödare OCKSÅ och då vill man kanske inte stöta sig för mycket eftersom det kan påverka en själv på olika vis?

      Svara
  7. Minstral

    Jag tycker det är på tok för mycket tävlingssidor i Ridsport. Tråkigt som f-n. Jag vill ha mer artiklar om Ryttareliten, hästskötare m.m. Mer pryltips och sånt. Stall och inredning. Avel och utställning. Foder och veterinärt. Jag vet att det redan finns men jag vill ha mer av det och mindre av tävling. Hälften av allt tävlingstjafs måste nog bort för att jag ska börja prenumerera igen. Är inte ett dugg intresserad av en halv tidning tävling och resten av halvan ponnytävling, typ.

    Svara
  8. silverbjälke

    Jag läser ALLT men helt utan hänsyn till hur gamla utgåvorna är 🙂

    Jag är less på att det ligger så mycket fokus speciellt hos ridsport på avel och Tysklands reportage om hingstar. Det som intresserar mig är vad gör vi i Sverige inom de olika nischerna och varför skiljer sig ”vetskapen” om vilket som är bäst så ?

    Det var ju därför jag startade min opartiska blogg, för att rannsaka nischerna och hästföretagandet.

    Svara
  9. Madeleine

    I dagens Ridsport var det först den fina bilden av Patrik kittel som fångade mitt intresse, den artikeln började jag med.
    Sedan Anna hassös krönika, dom är alltid bra.
    Därefter stalltips.
    Detta nummer har tävlings rep från sidan 17-35 av
    64 sidor. För många enligt mig.

    Svara
  10. Pernilla

    Jag köper alla utom Equipage efter en bäldigt vinklad artikel av de som jag tyvkte var djupt orättvist, snudd på förtal.

    Jag bara älskar att läsa och det finns knte bra bloggar nog 🙂 jag vill läsa mer om hingstar, hade gärna läst mer om hingstarna hemma. MERbilder, gärna hemmahosreportage som hippson brukar köra.

    Och när det ska vara finurliga lösningar ska det verkligen vara bra lösningar, inte en höbjörn för femtontusen. Ridsports nya serie om det är intressant.

    Equipages gamla serie om läsarnas hästars exteriör var ju otroligt populär, kanske kunde nåt liknande funka med avelsston? Få tips om lämpliga hingstar.

    Tips och reportage om roliga tävlingsplatser där även amatörer kan delta.

    Djupare, nördigare, mer detaljerat vill jag ha 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>