13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag håller med om att man måste kunna ändra ett betyg om domaren gjort fel!

    Svara
  2. Frida

    När det som i detta fallet är ett ngt som är självklart att det är rätt eller fel och inte handlar om en bedömning så visst borde det kunna ändras i efterhand. Frågan är hur tycker jag, nu hade denna ryttare filmat hur skulle man annars bevisat det? Är det tre domare så kan man ju anta att om 2 har sett en sak och den 3de sett ngt annat så har den 3de fel men när det bara är 1 domare? Blir ju tokigt om det ska hänga på om man filmat eller inte? Det är i mina ögon i alla fall en rätt svår fråga och inte alls självklar. Domare är ju mänskliga och även de gör misstag. Men det är en intressant fråga och absolut ngt som behöver diksuteras….

    Svara
    • G

      En fråga från en icketävlande kommer här: jobbar domarna enskilt och får inte diskutera sin bedömning med varann? För om 2 inte sett räknefel men den tredje så borde majoriteten vinna kan jag tycka. Apropå om ritten filmats eller ej.

      Svara
    • Birgitta

      Håller med om att det kan bli svåra avgöranden om det inte är så solklart som i fallet ovan där ritten dels fanns på film och ryttaren dels hade vunnit klassen oavsett poängändring eller ej.

      Jag skulle för övrigt som ryttare inte vilja vinna/ placera mig om det berodde på ett fel som detta, dvs att jag fick pris bara för att man inte får ändra poängen i efterhand hur uppenbart misstaget än är.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag tycker frågan är komplex och inte alls självklar. Vi har ju domare som är människor som dömer, och de kan göra fel. I det här fallet var det uppenbarligen så, men jag tycker ändå inte det känns självklart att bedömningen ska kunna ändras i efterhand. Det innebär ju att den som filmar faktiskt har en fördel framför dem som inte filmar – och det kan inte vara rimligt. Jag har för mig att det var ett uppmärksammat fall i ishockey för ett par år sedan. Domaren dömde inte mål och en film (som alltså arrangören filmat, inte någon anhörig till någon av spelarna) visade att det var mål – eller om det var tvärt om. Om jag minns rätt ändrades inte domslutet trots filmen. Naturligtvis känns detta inte rättvist av den som döms fel, och troligtvis inte heller av andra tävlande. Men jag ser inte heller något självklart alternativ. Det ÄR en bedömningssport och vi är i händerna på domare – som är människor.

    Svara
  4. Emma

    Tycker i ovanstående exempel att det borde vara möjligt att ändra i efterhand. Å andra sidan, om man tänker sig att domaren hade dömt säg en 8a och det uppenbarligen inte var värt mer än 4a pga av räknefel som domaren inte såg/missade. Vad gör man då? Gissar att inte många skulle klaga om man fått för mkt poäng även om det ”drabbade” någon annan (tex en missad placering för en annan ryttare). Och tänk om andra uppmärksammar felet och vet att det finns film som bevisar felbedömningen? Kan andra då kräva att domaren ska få se filmen så betyget kan ändras? Och vad är ”uppenbara” felbedömningar? Finns inte helt enkla eller självklara svar tycker jag.

    Svara
  5. Birgitta

    Även om domare ”bara är människor” tycker jag att vi gör det för lätt för oss om vi bara accepterar detta som ett faktum utan att använda oss av den teknik som faktiskt finns idag.

    Om en domarens ”misstag” medför att en ryttare blir 5:a i stället för 3:a i en LB må det väl vara hänt, förvisso KAN detta göra den drabbade ryttaren ledsen osv men till syvende och sist är det ingen större skada skedd än att ”äran” i placeringen felaktigt har tillfallit någon annan.

    Men om samma misstag i en världscup-final innebär en förlust på säg 100.000 i prispengar och kanske ett förlorat sponsoravtal värt mycket mer…tja då talar vi inte längre bara om äran.

    Och OM ritter filmas (vilket de väl nästan alltid gör på de allra högsta nivåerna) ser jag inte varför man inte skulle kunna använda sig av detta för att i efterhand ändra ett beslut.

    Finns det inga ”bevis”…tja då finns det inga bevis. Men om det finns så tycker jag alltså att man ska använda sig av dom.

    Svara
    • Anonym

      På mästerskap och Världscupfinaler har de väl en judging committee som kan gå in och ändra felaktiga bedömningar? Det har jag hört av en tidigare mästerskapsryttare

      Svara
  6. Madeleine

    Jag tycker det är självklart att filmer kan användas för att ändra betyg.
    I galopp och travsport används det vid målgång.
    Tom i rättegångar kan det påverka domslut.

    Svara
  7. Ann

    Det är ju som jag ser det helt omöjligt att privat filmade filmer ska få påverka ett beslut. En ryttare med »förmånen« att få sin ritt filmad ska ju inte ha fördelar gentemot ryttaren som inte hade med sig filmare och filmkamera. I så fall så får man ju arrangera filming av ALLA ritter. Därtill är det svårt att ge betyg i efterhand oavsett. Okey, serien var rätt räknad. Men var den värd en sexa? Eller en 8:a? betyget 6 gör att ryttaren kommer trea i stället för fyra. Men betyget 8 (kanske med koeff) gör att ryttaren vinner. Ja ni hör ju, omöjligt.
    Lika bra att inse att tävlar man mycket har man ibland otur; en domare ser fel i negativ bemärkelse, men oftare gör man fel som domare missar. Att ha kamera på alla tävlingar med t ex nationell status är ju en variant. Skulle göra det ännu dyrare att tävla. Och därtill svårigheten att man rör sig över en 60-meters-bana. Var skulle kameran placeras? Det handlar ju inte om målfoto precis…

    Självklart är det bedrövligt om någon går miste om en SM-seger (eller placering) pga en så påtaglig domarmiss, men jag tror att just så konkreta missar är betydligt ovanligare än att en domare bara dömer generellt lite för lågt (eller högt) och att samstämmigheten överlag egentligen är ett större problem.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Jag minns för många år sedan ett JSM (eller om det var YRSM) på Strömsholm då en av ryttarna fick hästen skrämd av några åskådare som smög i buskarna utanför banan mot galoppbanan. Lite samma sak där – bedrövligt tråkigt, men det finns inget rättvist alternativ heller.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>