Svårläkta ”hovledsinflammationer”

Satt och läste en gammal tråd på Bukefalos som handlade om hovledsinflammationer och hur vissa hästar hade behandlats ganska många gånger innan de blev friska.

Jag funderar på hur många av dessa hästar som egentligen hade RÄTT DIAGNOS?

Det är ju fortfarande väldigt ovanligt att hästar magnetröntgas och utan detta hjälpmedel kan man lätt missa tex ligamentskador som OCKSÅ kan ha uppkommit i samband med tex en vrickning av hovleden.

Och har man en ligamentskada så tar ju den många månader att läka och man kan spruta hovleden aldrig så mycket- hästen kommer ju ändå att vara halt.

Ja, det var bara en tanke- kanske helt galen?

Själv är jag väldigt glad att jag gjorde en magnetröntgen på Vicke för annars hade just den frågan gnagt i min skalle- om hans hälta ”bara” berodde på hovleden eller om det även finns annat som spökar.

En kommentar

  1. Dressyrtant

    Min veterinär sa att hovleder är något av en slaskdiagnos när man inte riktigt vet och hältan sitter lågt(hoven). I ditt fall så vet du ju att det är hovleden och då är ju behandlingen också rätt. Hur det uppkom vet vi ju inte till 100% men det är ju inte helt otroligt att den lilla blödningen i tån (stengallan)var orsaken till att leden blev påverkad.
    Så ja, jag håller med dig. Hovleder är svårläkta eftersom man sällan vet vad i det området som är orsak och verkan. Det är inte många som åker iväg på magnetröntgen och går till botten med problemet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>