Transportskydds-hysteri?

Efter att ha läst ett roligt inlägg i Silverbjälkes blogg som bland annat berör det här med transportskydd började jag fundera.

Jag har ju länge hävdat att många hästägare i Sverige lider av täckes-narkomani och kanske är det samma sak vad gäller transportskydden?

Hur ofta ser man inte hästar med benskydd som nästan når upp till magen?

Jag är ju inte dummare än att jag förstår att man täcker in hästens ben på detta vis i VÄLMENING, för att SKYDDA den (för det kan väl inte vara för att man tycker att det är SNYGGT med transportskydd) men precis som skydd i boxen och när man rider så undrar jag om man bara använder skydden av slentrian eller för att de verkligen behövs?

Jag har ägt 6 hästar själv och kört massvis av djur tillhörande andra och jag måste säga att 90 % av hästarna har stått BLICKSTILLA i transporten.

Mina egna hästar brukar jag, efter att ha konstaterat att de står just stilla när man kör, inte ha några transportskydd på över huvud taget- på sin höjd har de sina ordinarie benskydd/ lindor.

Jag brukar också köra hästarna broddade och till och med LÖSA (!) och har trots detta och på över 25 år aldrig haft en transportrelaterad skada.

Och om jag skulle välta med transporten eller på annat sätt hamna i en olycka med den inbillar jag mig att det är lättare för hästen att komma loss om den redan är lös än om ett grimskaft kanske till och med förvärrar situationen.

Ja, jag vet inte och så klart är det (väl?) inte FARLIGT att använda transportskydd, liksom det inte är farligt att använda skydd i boxen men min fråga är mer; behövs det verkligen, generellt?

Och jo, även jag äger ett par transportskydd, köpta för ”hundra” år sedan för typ 100 spänn och med utseende/ utförande därefter, dvs korta och väldigt ”klena”. Dom använder jag ibland- om jag inte vet att hästen står bra i transporten.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Misty står mycket sämre med transportskydd än utan. Hade i början såna höga och hon stod inte alls bra i transporten. När jag slutade med dem så stod hon bättre. Tror många hästar verkligen hatar de gigantiska skydden.

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Slutade med transportskydd när nuvarande häst blev svår att lasta, hon verkade bli osäker med skydden på då hon inte kunde känna kanten på step in. Innan jag började med skydd på henne gick hon på snällt. Blev ju bara klumpigt med transportskydd.

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag har som du korta tunna, men glömmer dem ibland och det går lika bra utan. De är ju mer som vanliga lindor, och mer en extra säkerhet.

    Svara
  4. Prick

    Kör utan skydd. Kan ha boots om det är ngn som trampar runt mkt och det är vinter (broddtider). Jag tycker inte att skydden verkar hjälpa ngt om det VERKLIGEN händer nåt. Ofta kasar de eller lossanr lite och gör det svårare för hästen att röra sig/ta sig ut transporten.

    Men var och en gör som den vill och jag ifrågasätter aldrig de som använder skydd.

    Svara
    • Birgitta

      Givetvis gör var och en som den vill och jag ifrågasätter inte heller de som använder skydd- inlägget handlar mer om att jag undrar om MAN SJÄLV ifrågasätter SITT EGNA användande och varför man använder skydd eller inte.

      I alla fall jag tycker att man liksom ska ha tagit någon form av ställning och inte bara göra saker utan att veta varför.

      Det finns ju massor av sätt att skydda sig själv och sin häst; hjälm, väst, benskydd, boots, broddar osv- vissa använder man och andra inte.

      Svara
  5. Angelica

    Har också erfarenhet av häst som står sämre med bökiga transportskydd. Men sen har jag en bekant vars häst från ingenstans fick panik i transporten och hade sparkat sigsjälv rätt så illa under kotan (hade brodd och transportskydd), så det kan ju helt klart hända saker. Den hästen hade i alla tider stått som ett ljus så det var ett mysterium vad som hände där, och hade han åkt oskyddad hade det troligtvis blivit än värre.

    Vet inte vart jag vill komma med detta… Kanske att när min nuvarande blir mer van att transporteras så kanske ett par skydd åker på, men om de blir mer oroliga av det så blir ju bara skaderisken högre och åkupplevelsen sämre. Jag tror varje hästägare gör så gott de kan med detta, men ibland är det ju svårt att veta vad som blir bäst, det finns ju inget facit.

    Svara
  6. My

    Jag gör som du. Har en billig variant som är höga bak, köpte dem åt Dacke när han var ung. Luzen har bara åkt släp barfota och har varit utan då, och han står som ett ljus. Kommer ändå ha första gångerna han åker med skor.

    Har inte haft några skador i transport trots att jag kört broddat – men då har jag oftast benskydd och boots på för säkerhets skull.

    Svara
  7. Stina

    Har alltid ”upp till magen”-höga skydd och har aldrig upplevt oroliga hästar pga det. Jag har alltid skydd på pga risken vid själva lastmomentet – haft många unghästar och läst mycket om skadorna som kan uppkomma just då, av ett enda litet felsteg.
    Har man rätt tillpassad utrustning, oavsett slag, så ska den inte märkas för hästen utom när den gör skillnaden mellan liv och död. (lite överdrivet, men sant)

    Helt orelaterat, men en intressant fråga:
    Transporterar ni alltid hästarna på samma sida? Min storfot har alltid stått till höger i transporten då jag har fronturlastning och han gillar att titta ut genom överluckan när vi är på tävling. Under senaste månaden trampar han runt väldigt mycket i vänstersvängarna, inte nånting i höger. En dag bytte jag till vänsterspiltan istället, och han står helt still, i båda svängarna. Samma bil, samma transport, samma förare. Hur kan detta komma sig?

    Svara
    • My

      (du skriver A och jag svarar B – det är jag bra på). Vet inte om det jag skrev kan vara något som påverkar komforten. Annars kanske det kan vara något med axeln/axlarna som gör att dämpningen försvunnit på ena sidan?

      Svara
  8. Prick

    > Stina.
    Lastar alltid vänster sida om en häst. Vikten blir då ngt förskjuten inåt vägen. Om det skulle vara dålig väg eller om man tvingas ut mot vägrenen av ngn anledning har man ngt bättre förutsättningar.

    Varför din häst föredrar ena sidan är svårt att säga. Kanske behöver den mer stöd åt vänster och tycker att väggen är bättre att luta sig mot än mellanväggen. Du kanske kör lite olika också, kanske svänger fortare åt något håll. Inte speciellt ovanligt att man är lite oliksidig även bakom ratten. Kanske behöver hästen bredda med bakbenen och kan stå stadigare på ena sidan (om du ha mjuk mellanvägg) för att den får plats bättre m höger bak för att du gör hastiga vänstersvängar.

    Haha – ja så här kan man spekulera i oändlighet. Eller så bara kör du på det sätt som hästen föredrar o:)ch grubblar över något mer lättlöst.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag lastar alltid på vänster sida om jag bara kör en, men oftast kör jag två. Då brukar jag variera vem som står på vilken sida, men jag har upptäckt att de står bättre i vänstersvängarna på det ena sättet än det andra. Jag tror det är hästen som står på vänstersidan när de står bäst som helst vill stå där. Därför blir det så de får stå kanske 80% av gångerna, särskilt om jag vet att vi ska svänga mycket.

      Svara
    • Stina

      Det jag tycker är så intressant är att han bara gjort så 2014. Har ändå kört 2012-2013 på högersidan utan problem!

      Kanske det är nånting med att han har blivit rakare i kroppen efter all vår träning? Han var väldigt snedriden av föregående ryttare. Isåfall är det ju en bra förändring, den bara uttrycker sig lite underligt.

      (Är såklart ingenting att förlora sömn över, bara en intressant inblick i våra komplicerade kompisars oförklarliga värld)

      Svara
  9. Ann

    Jag har bra transportskydd som inte stör hästarna. Men jag kör inte helt sällan i rejäla vanliga benskydd och dito boots. Skulle dock aldrig vilja köra helt oskyddat då en hastig inbromsning eller väjning kan göra att den lugnaste häst måste »trampa om« och råka banka på sig själv. Känns extremt onödigt att riskera.

    Svara
  10. G

    Skulle vara skönt att slippa bängla med skydden men blir lite vidskeplig samtidigt, tar jag inte på dom så trampar de sig säkert. De står still i själva åkningen men varit med om en gång att de trampat bredvid lemmen och skavt sig i själva lastningen (hände när vi lasttränade och inte hade på skydd…så klart) och i vintras blev ett broddhål i ett av skydden. Eftersom de inte verkar besvärade av dom i åkningen så kör vi vidare med skydd ändå.

    Svara
  11. jannike

    Använder för nuvarande bara boots på min vid lastning, dels för att behålla skorna och för lättare trampskador

    Svara
  12. Frida

    Använder skydd men inte för att hästen inte står still utan för att skydda det som skyddas kan vid ev. olycka. Visst händer det ngt riktigt allvarligt så gör de säkert marginell skillnad men ibland är det marginalen som avgör. Jag är en typisk fånig hästägare som har lindor/benskydd, nattlindor, BoT täcken, ländtäcken osv osv. Mkt gör säkert ingen skillnad och tillfredsställer väl mest min pyssel/beskyddar instinkt men skadar ju inte heller 🙂

    Svara
  13. Linda

    Transportskydden ligger hemma på vinden sedan många år tillbaka. Ska jag rida direkt när jag kommer fram åker hon i senskydd/damasker fram, men det är ju bara utav smidighetsprincip.

    Brukar fundera lite över alla dessa teddyfodrade åbäken folk använder mitt i sommaren. Måste bli otroligt varma och obehagliga..

    Svara
  14. Lena B

    Mina tidigare hästar har alla åkt utan skydd, och stått stilla. Min nuvarande har skydd på, hon står inte still i transporten alls o jag törs inte köra henne utan.
    Ngngång för längesedan har jag fått lära mig att hästar tappar stor del av sin känslighet i benen om de har skydd på, därför står de flesta hästar bättre utan. För några år sedan var jag i kontakt med ett transportföretag som kör hästar över hela Europa, och de bekräftade detta och berättade att de alltid kör hästarna utan skydd om de själva får bestämma.
    Man kan ju göra ett litet test själv; sätt ett plåster på ett av fingrarna och känn efter hur känslan är i detta i förhållande till de andra fingrarna…

    Svara
    • Birgitta

      Intressant det där med transportföretagen.

      Om jag inte minns helt fel kom Vicke utan skydd från Stockholm till Skåne via transportör.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>