Fattig- generös, rik- snål?

Jag hör ibland resonemang som går ut på att det är de som själva har haft det snålt/ levt fattigt som är mest generösa- kanske för att de vet hur det är att ”inte ha” medan rika människor är snålare; ”det är så dom har sparat ihop sina pengar”.

Idag undrar jag om detta bara är en myt eller om era erfarenheter är att det faktiskt är på detta viset?

Så klart blir det väl att man generaliserar och om jag ”måste” göra det så skulle jag nog säga att det INTE är en myt.

Jag har mött fler på olika vis generösa personer bland de som har levt knapert än bland de som haft hur gott om pengar som helst men det är kanske bara SLUMPEN som har gjort att det har blivit så i mitt fall.

Vad är era erfarenheter?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Jag upplever att det mer handlar om hur man har blivit rik. Jag och många av mina vänner har utbildat oss till ”höginkomstyrken” men är av ”arbetarklassbakgrund” och vet hur det är att vara fattiga studenter utan uppbackning hemifrån, varför nästan alla ständigt har öppna hem (och plånböcker) för andra. De som har haft medel med sig hemifrån och sett pengar som något självklart och ständigt närvarande är mer (kanske tvärtemot myten) ”snåla” och har större uppfattning om vad som är deras och bara deras.

    Sedan kommer denna bild kanske att förändras, vi är mellan 25 och 30 allihop 🙂

    Svara
  2. CeciliaL

    Har jag aldrig lagt marke till, men sa tanker jag inte pa pengar hela tiden, och inte pa andra manniskors ekonomi speciellt mycket. Jag tycker folk ar individuella dvs har generosa eller snala personligheter och ofta reflekteras det i deras beteende allmant, man kan ju vara generos med sig sjalv och sin tid, likaval som med pengar och andra resurser – snarare an att fattiga ar snalla & generosa och rika ar taskiga & snala… Na, nu har du sparat ur litet, Birgitta, tycker jag!

    Nu vantar jag pa att alla skriver och vill overbevisa mig! 😀

    Svara
  3. Åsa T

    Jag brukar skämtsamt säga att de rika är klart rika för att de är snåla…. 🙂 de som är givmilda och generösa blir aldrig så rika, de delar ju med sig. Min erfarenhet av livet och de människor jag träffat som varit ”snuskigt” rika har tyvärr bekräftat mina fördomar…. Samtidigt känner jag rika människor som också känt sig utnyttjade just för att de är rika, som tex, du kan ju ta notan, det lär ju inte spela så stor roll för dig? Och DET kan ju inte vara kul att höra, oavsett hur mycket pengar man har…. Har ingen total analys, detta är bara mina erfarenheter som säger att påståendet inte är svart eller vitt, allt har nyanser…..

    Svara
  4. Madeleine

    Hm, har gått och funderat på din fråga idag. Kommit fram till att jag tror det betor på vilken personlighet man har.
    En givmild människa är alltid det oberoende på resurser och tvärtom.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>