Fredag- tjocka ben och premiärritt

När jag kom till stallet i morse var Vickes ben nästan så telefonstolpstjocka som jag hade förväntat mig.

Eftersom Vicke var feberfri och verkade som vanligt i övrigt gissar jag att han har ätit något olämpligt så svullnaderna lär väl ge sig om någon dag.

Intressant tyckte jag var att det skadade benet var påtagligt mindre svullet än övriga 3 ben- min lekmannagissning är att detta beror på att det benet ”innehåller kortison” sedan förra veckans injektion och att det är detta som håller svullnaden stången.

Annars var det ”nypremiär” vad gäller ”ridning” idag- vi skrittade ut i 20 minuter enligt tidigare ordination från veterinären.

Nu väntar minst 20 skrittpass till innan jag får börja trava och just idag (det pendlar från dag till dag) är jag så less så less så det finns inte ord.

Har också tänkt mycket på en hästägare som fick ta bort sin häst pga fång idag- DET är en ohyggligt lömsk sjukdom om ni frågar mig.

Dels kan hästen få ett återfall efter många friska år och dels vet man aldrig på förhand vilka hästar som kommer att klara sig.

Det är inte alltid de som är mest illa däran som får tas bort- de kan kvickna till medan en häst som inte har fullt så ont från början aldrig läker trots allt.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    20 pass är ju en hel evighet så jag förstår om du är trött på det! Det enda du kan göra är att räkna ner – nu är det bara 19 kvar!

    Ja, fång är läskigt 🙁 När Chirran fick fång bestämde jag mig direkt för att ta bort henne (15 år med spatt, lös benbit i en kota samt en sparkskada på höger bak som gjorde henne i princip oridbar för annat än promenadridning). Jag ville inte ens försöka behandla eftersom jag visste vilken skräck vi skulle leva i framöver och för hennes del vore det inget bra liv att leva som pensionär men inte få gå i stora hagar. Hon fick rejält med smärtstillande fram till avlivningen och var som en unghäst när dagen kom – det kändes bra att hon fick några dagar helt smärtfri och att hon var så glad när vi åkte i väg till krematoriet, hon tyckte att vi äntligen var ute på äventyr igen, hon och jag, så trots att det var den värsta dagen i hela mitt liv (det är sant) kunde det inte varit finare.

    Svara
      • My

        Suck, ibland dummar sig min dator och vill inte visa din blogg. Försökte posta ett; jaha, det kunde jag ju räknat ut att det var 21 gånger 😉 Det positiva är i alla fall att det inte är vinter och du behöver rida 21 skrittpass i ett kallt ridhus 😉

        Svara
        • Birgitta

          20-talet skrittpass är väl i sak inget att gnälla om heller. Det finns de som har det tusen gånger värre.
          Det är väl mer att jag inte är helt säker på att Vicke kommer att bli varaktigt 100 % ok som spökar. Han har fortfarande puls i benet någon stund varje dag vilket stör mig ohyggligt.
          Får nog höra av mig till veterinären och fråga hur länge detta egentligen kan pågå….

          Svara
  2. Prick

    Skönt ändå att få sitta på?

    Jag får också ofta fel när jag ska skicka kommentar. Tror det står serverfel och så försvinner allt man skrivit 🙁
    Har kommit senaste tiden.

    Svara
    • Birgitta

      Skönt om han håller sig så här snäll under hela igångsättningen.

      Kreon var ju inte så rolig- ojade sig vid varje uteritt i flera veckor och dels ska ju hästar helst inte gå i ridhus direkt efter en ledinflammation och dels VILL man ju inte skritta inomhus på sommaren.

      Svara
  3. silverbjälke

    om 20 gånger till är väl för hoppningsvis den irriterande pulsen i benet helt borta. Jag är helt övertygad om att svullnaden är gräset, iår hade vi en som helt plötsligt var svullen i alla 4när jag tog in!!??? fattade ingenting men det var gräset. han har ändå gått i gräshagar hela sitt liv och på lösdrift innan dess men nu helt plötsligt reagerade han!!? han fick fortsätta som vanligt i sin gräshage och han reds och knappa 2 veckor senare var det borta.

    = skit i svullnaden på alla 4, låtsas som det inte finns.
    = bit ihop för på måndag är det 18ggr.
    = bit ihop somfan för även 18ggr är sjukt frustrerande.

    Svara
  4. Dressyrtant

    Det är dags att för dig att uppleva något roligt på hästfronten. Det får vara nog nu! Tyvärr kan man ju inte ens shoppa sig lycklig med ett nytt täcke eller så eftersom alla pengar går till veterinären.
    Även om det är 20 ggr kvar så är det iallafall förhoppningsvis 20 lugna turer. Tänk på mig och känn dig lyckligt lottad ;).

    Svara
    • Birgitta

      Angående shopping så är jag så pass skrockfull att jag inte hade VÅGAT handla grejer till hästen även om jag hade haft pengar. Hade bara tänkt ”jaha…tänk om jag aldrig får användning för xx”.

      Än så länge (efter en dag ha ha ha) är jag absolut glad över att ha en snäll häst och tänker på både dig och de dagliga fighter jag utkämpade med Kreon vid denna tiden förra året.

      Svara
  5. Minstral

    Jag hoppas så att det kommer att gå bra med dina fina Vicke och att han snart är frisk och kry igen, du har väl haft nog med elände.

    Misstänker att det är mig du har tänkt på och det värmer med all omtanke från underbara internetvänner och irl-vänner.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, jag kan bara hålla med dig- tycker också att det kan var nog nu!

      Och visst är det dig jag har tänkt på; vet ju hur hemskt det är både med en så lömsk sjukdom som fång och när man väldigt abrupt måste ta bort sin häst.

      Som du kanske minns kunde jag liksom inte fullt ut förstå att Kreon var borta direkt- just för att allt gick så snabbt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>