Dagens (härstamnings)fråga

Igår undrade jag om ni har koll på när era djur fyller år- i min värld finns det 2 kategorier av djurägare; de som har stenkoll och de som absolut inte har det och som verkligen inte bryr sig heller.

En annan sak som man kan ha stenkoll på eller inte är härstamningar- det finns ju folk som kan rabbla dessa som ett rinnande vatten och så finns det sådana som jag med nästan noll koll.

Dagens fråga är därför:

Har ni koll på er hästs härstamning mer än vem som är mamma, pappa och morfar? Utveckla gärna!

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Stenkoll 🙂 Men mycket är för att Luzen har för mig kända hästar i sin stamtavla, Bocelli – Master – Chirac. Chirran var ju efter Chirac, flera vänner har haft Masterhästar och Bocelli bor ju ”nästgårds” 😉

    Chirran hade jag extra bra koll på eftersom hon tillhörde en stofamilj som slutade på ”-vena” och så hingstens namn i början (Chirovena – Astrovena (Asterix) – Dackovena (Daktyl) – Rovena (Roteboldt) – Jovena (Jovial)). Tycker det är roligt med stamtavlor 😉 Det märks kanske. På welsharna forskade vi väldigt långt tillbaka, men det har slutat charma mig nuförtiden eftersom det inte säger någonting alls om hästen jag har. Primeur hade varit kul om han var ett sto, för att kunna få fram en svartskimmelavel 😉 Där är det morfar som gett konstantskimmelanlaget (El Rosso xx – passande namn på en rödskimmel). Vad gäller Primeur kan jag annars bara pappan, VDL Kalusha, sen har jag inte brytt mig om att läsa på mer.

    Vad är det för stam på Vicke förresten? *nyfiken*

    Svara
    • Birgitta

      Vicke är efter Camaro M, morfar är Quite Easy.

      Han har ärvt mycket mer av i alla fall utseendet från mamma och morfar, Camaro M är skimmel.

      Svara
      • My

        Just ja, det har jag faktiskt läst någonstans 🙂 Fast jag visste inte att han var skimmel – ”tur” att det inte slog igenom säger jag med två numera kritvita ponnyer (som bara är kritvita när de är nybadade).

        Svara
        • Birgitta

          Hade Vicke varit skimmel undrar jag om jag hade köpt honom….faktiskt. Fast jag vet att man inte rider på färgen.

          Svara
    • Madeleine

      Vad är skillnaden mellan svartskimmel och konstantskimmel.
      Alla skimmar föds ju mörka och bleknar med tiden.
      Min häst är flugskimmel

      Svara
    • Ingalill

      Det var min mammas morbror Erik Nilsson s munkarp som födde upp vena stammen. Han levde för sina hästar. Då de ägde två gårdar cyklade han varje kväll ner till stallet och sov hos hästarna. Han sov på en madrass av halm i en drängasoffa. De var tre bröder som bodde tillsammans och skötte även sitt jordbruk med hästar. Hästarna var allt för Erik och han valde dem framför kärleken och gifte sig aldrig.

      Svara
  2. Lena B

    Jag tycker det är intressant med härstamningar och brukar ha ganska god koll. Nuvarande hästen har dock hamnat mer av en slump hos mig och är inte alls införskaffad efter diverse undersökningar av härstamning mm. Hennes närmsta led (pappa-mamma-morfar-mormorsfar) har jag dock koll på…trodde jag… Häromveckan fick jag kommentar av en person som undrade ifall min häst var en Holsteiner med tanke på hennes exteriör, vilket jag nekade till. Döm om min förvåning när jag senare upptäcker att hennes pappa är just en sådan och förutom det finns det mkt Hannoveranare i henne, inte så mkt vanligt svenskt halvblod alltså… lite pinsamt…. Jag visste ju att morfar är tysk men just pappans härkomst hade tydligen gått förbi mig helt;-)

    Svara
  3. jannike

    Min har inget födelsedatum för korsningar registreras som okända i Norge, men han är född i maj 2006 men firar honom i årsskiftet. Stammen vet jag efter kontakt med uppfödare och köpte honom av hingsthållaren.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Stenkoll på stammarna i många led, (fast ärligt talat inte på lusitanon…) håller inte koll på djurens födelsedagar.

    Svara
  5. Cristel

    Jag har t.o.m koll på katternas födelsedag 🙂 men inte så värst bra koll på hästens stamtavla. Jag vet vem hennes farfars far är men inte stegen emellan. Hundarna har jag bättre koll på 🙂

    Svara
  6. Anonym

    När jag köper häst så väljer jag specifikt att titta enbart på araber med föräldrar som är eller har varit framgångsrika distanshästar, och helst producerat flera dylika också. Så visst har jag koll på stamtavlan, även om jag inte är intresserad av stamtavlor eller avel i sig (har bara avlat ett föl och då valde jag också en distanshingst, med mycket lyckat resultat). Köper förstås ingen häst bara på stammen, den måste även verka lämplig för ändamålet på andra sätt. Sen kan det så klart gå fel ändå, men så tänker jag.

    Svara
  7. silverbjälke

    på våra egna har vi örnkoll. har noga valt ut leden efter egenskaper man eftersträvar. det blir aldrig helt så men man ökar sina odds genom att veta mera om leden bakom.

    Svara
  8. Madeleine

    Hästen jag har idag väckte mitt intresse enbart av stammen De Niro – Tolstoy. Jag bad om en film och tyckte om vad jag såg.
    Det var en ganska tråkig annons utan bild.
    Jag tycker det är vansinnigt kul med härstamning, men har noll koll på födelsedagar.

    Svara
  9. Linda

    Förut hade jag alltid koll på både födelsedagar och stam men nu när det är så många djur att hålla reda på så minns jag bara min egen uppfödning och det är nog mest för att hon är född 1:a juni och inte har jag koll så långt bak på henne heller.
    Alla djurens föräldrar kan jag men inte mer.

    Svara
  10. Cia

    Hade koll på Romantique med sin svenska gedigna halvblods stam: Magnifique – Lansiär osv….
    Men med Winston som är e. Cabochon – Apollonios… Import från Holland och vallack. Googlade på dessa hingstar, för att se hur de såg ut. Så där har jag ingen koll….

    Svara
  11. Dressyrtant

    Är härstamningsnörd. Har bra koll tycker jag själv :). Min egen är efter Rubinrot ue. Fruehling. Skulle jag köpa en ny skulle jag ha Rubinrot i andra led med någon lite mindre grov i första led.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>