Hästar och Facebook

Jag har förstått att en del människor vägrar att bli medlemmar i Facebook liksom av någon slags princip men faktiskt tycker jag att man kan ha mycket nytta av detta forum även om man i sak inte är intresserad av att bli vän med varken ”riktiga” vänner eller ytliga bekantskaper och läsa om deras liv och leverne där.

Jag tänker på Facebooks väldigt lätta möjlighet att skapa en grupp som man själv kan välja ska handla om precis vad som helst och där man själv bestämmer vilka som ska vara medlemmarna.

Tex har jag skapat en grupp för oss som tränar dressyr på vår anläggning och sett till att så många som möjligt från anläggningen är medlemmar.

Vi har då möjlighet att boka träningstid på sidan liksom att avboka densamma samtidigt som stallkamraterna kan se detta om de känner att de vill vet hur dags vi ska träna för att eventuellt undvika att rida i ridhuset på just dessa tider.

Jag läste också på Bukefalos att det det är många stall som har egna Facebookgrupper där man informerar om och diskuterar sådant som rör de uppstallade och så länge sådana sidor inte ”spårar ur” och börja tex handla om allt möjligt annat eller utsätter någon för tråkiga personangrepp så tycker jag att det är ett ganska smart sätt att kommunicera.

Visst kan man både sms:a och maila varandra eller skriva på en stall-anslagstavla men jag tycker som sagt att Facebook erbjuder ett lätt alternativ där man kan sprida sitt budskap både snabbt, enkelt och gratis.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Jag har faktiskt inte varit ett dugg intresserad av Facebook, men har nu skaffat konto.
    Detta för att jag är mycket på dans och FB, har jag förstått på mina danskamrater, är ett bra sätt att få vetskap om vart det är lämpligast att åka, kunna samåka osv.
    Jag har dansvänner, hästvänner och några gamla kompisar som vänner i ett mindre antal på FB vilket jag tycker räcker i nuläget.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag tycker det där med att inte vara med på FB av princip är jättejobbigt, just för att det som du säger är ett jättebra sätt att sköta ”gruppinformation” på. Man behöver ju inte använda FB på ett visst sätt bara för att man är med, utan det är ju en kommunikationskanal som man kan använda precis som man själv vill. Jag är med i ett antal slutna grupper, som ju då fungerar som ett intranät för oss- ett jättesmidigt sätt att kommunicera. Om någon vägrar att vara med måste ju helt plötsligt alla andra skicka information på andra sätt. Vi är ett kompisgäng som är utspridda över hela Sverige, men som försöker träffas en gång om året. Där finns några FB-vägrare. Jag har ändå skapat en grupp för gänget, där vi kan lägga upp info om våra träffar, bilder osv, men just för att inte alla är med måste all viktig information även mailas. Det innebär att man måste försöka hålla något slags aktuellt e-postregister till alla också. Inte alls smidigt.

    Svara
    • CeciliaL

      Haller helt med! Sa mycket lattare nar folk kan halla koll sjalva an att man maste halla pa och skicka ut emailar etc.

      Svara
  3. Eva i Lux

    Jag har personligen startat 2 grupper i vårt stall. En för vintrarnas löshoppning, där folk anmäler sig och en för oss 6 pers som tar lektioner med samma tränare på lördagar. Funkar jättebra och som sagt, man behöver inte hålla på att skicka sms eller ringa runt.

    Ang. löshoppningen, där många fler deltar, används också ”mun-mot-mun” metoden, då alla inte har FB. Dvs. mina meddelanden om tider framförs ändå!

    Sen finns en 3:e stor allmän grupp, där diverse stall/tävlings/tränings-info skrivs, men den sköter gudskelov inte jag 🙂

    Svara
    • My

      Jag tycker också facebook är jättebra till det du beskriver, och det fungerar bra med träningar på klubben som sprids via facebook.

      Kan bara hålla med angående mail och facebookvägrare, man är så van att slippa bry sig om att uppdatera mailen (jag skriver oftast meddelanden privat på facebook i stället för att maila) att det bara är bökigt, plus att alla mailar fram och tillbaks och om varandra :S

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag tycker faktiskt att det är lite egoistiskt att vissa personer måste hjälpa till att hämta information åt andra bara för att de inte VILL ha facebook. Men det var iofs samma diskussion för 15-20 år sedan när jag på jobbet var tvungen att posta nyhetsbrev och liknande till folk som inte ville ha e-post…

      Svara
      • Birgitta

        Det som väl mest talar emot Facebook är att det kräver internet vilket man kanske saknar om man bor i ”obygden” eller inte vill ha det för att man tex anser sig för gammal för att vilja lära sig.

        Svara
  4. G

    Facebook är supersmidigt och man kan ju själv välja hur man vill använda det vilket är toppen. När min telefon pajade för ett par veckor sen så blev det rätt knepigt när vissa kontakter man har inte har facebook. Jag kunde ju nå dom för att säga att jag inte gick att nå. Borde vara tvång med facebook 😉 😀

    Svara
  5. silverbjälke

    på min egna sida som jag besöker någon gång i månaden har jag knappt 10 ”vänner” för där är familjen, far etc som bor med 8 timmars tidsskillnad från mig.

    på ”verksamhetens” sida, dvs hästeriets finns det nog ca 1000 ”vänner” i kontaktlistan och den sidan besöks säkert 10ggr om dagen.

    för träningar, tävlingar, kundrelationer, förfrågningar osv är det toppenbra och hästägarna blir jätteglada då de varje dag kan följa sin hästs träning, tävling, dräktighet osv och ha både bild & text i realtid = trygghet = nöjda kunder.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>