Det bästa hovmedlet?

Idag undrar jag om ni använder någon form av tillskott eller ”smörja” avsedd för hovarna och i så fall varför och vilken effekt ni tycker er ha uppnått?

Vicke har ju inte de bästa hovarna; låga trakter som vi har höjt upp genom kilsulor och dessutom trasade han sönder den ena hoven lite när han trampade av sig skon.

Med andra ord hade en ökad horntillväxt varit av godo och därav min fråga.

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Mycket utevistelse i stor kuperad hage där dom får gå mycket är mitt bästa tips. När jag flyttade upp Zara till Mikkel var det 2v sedan hon blev skodd, hon går normalt 7-8v men redan efter 6 veckor var min hovslagare tvungen att sko Zara. Hon hade vuxit så mycket att skorna släppte och hon såg nästan vanvårdad ut i hovarna. Helt otroligt var det. Så mitt bäst hov tips är inga medel, ut med dom i stor kuperad hage med några kompisar så växer dom och blir starkare. Vet förstås inte hur era hagar ser ut och det kan va svårt att hitta något sådant som jag beskrev i texten.

    Svara
    • Birgitta

      Våra hagar är varken stora eller kuperade och till råga på allt så skos Vicke just nu med sulor som gör att skorna trampas av mycket lättare.

      Därav följer att jag absolut inte vill ha honom gående i stor hage där han kan ”ta fatt” och springa hejdlöst utan att det tar stopp då jag tror att risken för avtrampad sko ökar ju större yta han kan springa på. I små hagar BRUKAR ”normala” hästar inte vara lika benägna att springa- det är min erfarenhet i alla fall.

      Och trampar han av sig en sko nu så blir det riktigt illa- det lär inte finnas mycket kvar att fästa den i 🙁 .

      Svara
    • Birgitta

      Spontant känns det som att det är Enzion jag kommer att prova även om det är ganska dyrt.

      Min hovslagare tycker i alla fall att han har sett effekt av det liksom vissa andra jag läst om på nätet. Andra påstår att effekten på deras hästar blev noll…

      Svara
      • Anna

        Jag har använt det på rekommendation av honom på två hästar och jag inbillar mig att det gett effekt.

        Svara
  2. Dressyrtant

    Jag har blivit ordinerad några mineraler som heter Farrier någonting. 1800kr för en liten påse… Djuret vägrade äta det.
    Har försökt med kiselgur och kalk. Jag har även något medel som ska masseras på ballarna och på sprickor. Jag har även något jag penslar i hoven. Jag tar kort och skickar till dig.
    Efter bölden kan man tydligt se hur hoven har mått. Inte kul.

    Svara
  3. My

    Åh, vi hade en smörja till vårt fullblod med urusla hovar – har inte kollat sen dess för har inte haft behovet och nu minns jag inte vad den hette 🙁 Den var lite silvrig och ganska lättflytande, man skulle ta den både i kronranden och på hornet för att öka elasticiteten. Den gjorde hovarna lite trevligare men annars är mitt stående tips steel-joint.se som är bra för både hovar, leder och skelett! Dackes röntgenförändringar i hasen blev röntgenmässigt förbättrade mer än väntat på ett halvår.

    Ska se om jag kan hitta salvan i butik så jag kommer ihåg namnet.

    Och som sagt, steel-joint kan du prova i en stor hink, du ger ju ändå redan mineraltillskott så varför inte prova? Det kostar två träningar men det varar rätt länge också. Läs gärna på deras hemsida http://www.steel-joint.se

    Svara
  4. Madeléne

    Kiselgur+biotin har fungerat bra. Vanlig matolja penslas på utsidan för att bevara fukten i hovarna sen är jag supernoga med rengöring och borstar rent både på in o utsida. Vid regn och leriga hagar (höst o vår) är det hovtjära på insida och över sömhål på utsidan, inte längre upp. Hovarna har blivit jättefina sen jag började med denna rutin!

    Svara
  5. JohannaB

    Sommartid växer hovarna som GRÄS, vilket borde innebära tycker jag att just GRÄS kanske är det just nu enklaste och billigaste hovtillskottet?!
    Dock hör jag ju om en del som får problem med torra hovar sommartid, troligen av en ”jordhage”?
    Så en gräshage hade jag helst av allt testat för tillfället, och om inte det är möjligt ersätta så mkt av grovfodergivan som möjligt med gräs (slå med lie?) och vårdat hovarna extra nu i sommar (spola av dem med vatten vid intag t ex).
    Jag gav vintertid Seaweed & Rosehip, som numera heter ngt annat, men som iaf består av alger och nypon.
    Nypon är väl sagt vara bra för lederna också så det kanske vore ngt?
    Men trots allt tror jag gräs sommartid är enklaste tillskottet faktiskt

    Svara
  6. Prick

    Som du redan fått tips om, en väl balanserad foderstat som täcker behovet. Och rörelse. Tillskott är förstås bra om något saknas, annars bara pengar i sjön. Att många upplever att hovarna växer mer på sommaren tror jag beror på att hästarna rör sig mer. Mer rörelse = mer blodgenomströmning = mer tillväxt. Ofta har man både större hagar och längre utevistelse på sommaren .

    Svara
  7. Anna-Kajsa

    Bra foderstat förstås, och bra hovslagare, det är grunden. Sen smörjer vi med fodertran på inrådan av hovslagaren. Men alla våra hästar har god hovkvalitet från början också.

    Svara
  8. Lina

    Jag har haft hemska problem med lizas hovar och nu börjar jag få ordning på dem efter ett år, så räkna med att det tar tid. Det är bara det nya hornet du kan påverka, de gamla kan du bara hjälpa tillfälligt. Jag smörjer kronranden med conucresin minst en gång i veckan, första halvåret varannan dag. Sen spolar jag hovarna och smörjer in dem med vanlig rapsolja. Har använt använt olika hovoljor men inte sett resultat.
    Sen kan extra biotin ha gett effekt oxå eftersom jag i samma period bytte foder till ett som innehållet mer biotin.

    Svara
    • My

      Cornucresine är det jag också fått veta ska vara superbra!

      Sen angående vatten, man kan ju ställa hovarna i ett vattenbad, men funkar ju bara på snällhästar 🙂

      Svara
  9. Johanna

    Jag säger som många andra bra grovfoder, gräs och rörelse. Min har fått jättefina hovar sedan vi flyttade till Sverige. Mycket tid på box och liten sandruta till hage var inte bra alls.

    En jag känner skruvar av och på de där skydden du länkade till så hennes häst kan gå i stor hage. Jobbigt men funkar.

    Hoppas du det blir bättre snart.

    Svara
  10. LenaB

    Jag brukar skrubba hovarna m vanlig grönsåpa, skölja o så på m rapsolja. Rosa har idag finfina hovar enl hovslagaren. Hon får en mineral som heter Biopromin o som bla är bra för hovarna.

    Svara
  11. Pia

    Jag ger min Hoof Builder och sett bra resultat med färre hovsprickor och ”hårdare hovar”. Cornucresine är helt oslagbart om man vill snabba på hovtillväxten. Hade inte handskar på början och mina naglar på högerhanden växte som bara den!

    Svara
  12. Nina B

    En stallkompis har en häst som haft hemska hovproblem, dålig tillväxt, sprickor och flisor hela tiden. Hon har provat alla möjliga tillskott och smörjor (utan resultat) och har hela tiden haft en välbalanserad, uträknad foderstat med extra kisel och magnesium osv.
    Det som hjälpte henne till slut blev Keratex Hoof Hardener.
    Lite meckigt med tanke på att hovarna ska ”skuras” och sedan torka lite innan det penslas på, men hon gör det så gärna med tanke på resultatet. 🙂
    Tidigare satt skorna aldrig någonsin mer än fyra veckor, men nu går hon minst sex utan problem! 😀

    Jag provade Enzion till mitt fullblod som hade noll och ingen horntillväxt (men inga problem med tappskor) men det gav inget som helst resultat.

    /Nina

    Svara
  13. Petra

    Jag har ju problem med Harwells hovar, de är mjuka och trasas sönder av sömmarna. Trode först det berodde på boxvila mm, men efter en vinter med lösdrift är det minst lika illa… Enzion hade noll effekt på hovarna, däremot så växte man och svans som ogräs. Biotin ingen effekt det heller, ger nu ”Bra Hov” men inte sett någon skillnad med det heller. Han får uträknade foderstat och har mycket utevistelse (oftast dygnet runt). Just nu lutar det åt att hans felställning i benen ger spänningar i hovarna och att det för att sömmen gnager sönder hovarna. Har ringskor på nu för att se om det ger mer stabilitet. Även testat Cornucresine samt att massera kronränderna med liniment men inget gör någon skillnad. 🙁

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>