Ifrågasatt bedömning och med all rätt enligt mig!

Jag får väl börja med att säga att jag är mycket lite insatt i ponnyhoppning i allmänhet och de olika bedömningsformerna i synnerhet men när jag läste detta blev jag smått förstummad.

För mig känns det verkligen inte ok att man läser upp tävlande barns ”kritik” inför en publik och jag undrar hur många vuxna som hade tyckt att detta var klokt och bra?

När man tävlar dressyr är det verkligen inte kutym att man ens för sig själv går och läser ANDRAS kritik och att få kritiken uppläst högt….som sagt undrar jag hur många som hade tyckt att detta var bättre än nuvarande system?

Vad säger ni läsare om ovan?

Och som ett litet sidospår undrar jag:

– skulle ni vilja att man inom dressyren läste upp ryttarnas kritik högt?

– brukar ni försöka smygläsa andra ryttares protokoll på tävling?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Nä fy farao!! Tror att alla ryttare oavsett ålder faktiskt är väl medvetna om deras ridkundkap!! Bort med sånt här! Att ”knäcka” unga ryttare är ju ingen framtidsvision att se fram emot!

    Svara
  2. Dressyrtant

    Jag som rider dressyr är ju van att få en siffra. Jag kan tycka att domare dömer extremt olika och en del är inte lämpliga. Det finns olämpliga människor i alla yrken. Det som saknas är diskussionen om hur det ska bli bättre.
    Stilhoppning har ju varit en het potatis och har ju till syfte att hjälpa barnen bli bättre. Konstruktiv kritik skadar inte men så var det väl inte i det här fallet, kanske.
    Jag kan inte låta bli att ha en liiiiiten känsla av curling. Ibland behöver vi säga som det är. Hur vi säger det kan diskuteras. Vi har mammans ord och de behöver ju inte vara hela sanningen…

    Svara
    • Birgitta

      Det jag mer vänder mig emot var att det ”sades högt”. Skriftlig kritik- helt ok, att basunera ut den- inte ok tycker jag.

      Svara
  3. camilla

    Stilhoppningen i sig tycker jag är ett bra initiativ. Och konstruktiv kritik i hoppning eller dressyr ska ju vara för att ryttaren skall utvecklas. Men att läsa de högt tycker jag känns onödigt och kan lätt bli fel.
    När jag ridit en dålig ritt i dressyren skulle de kännas sådär att få det ut i högtalarna också!
    Tror de räcker för hoppföräldrarna och deras barn med mer stilhoppning och kritiken på papper.

    Svara
  4. silverbjälke

    Detta har jag skrivit om ett par gånger sedan i vintras och jag har även skrivit till de två trätande förbunden. en känd kvinna (ponnyhoppningsbekant namn) inom ridsporten blev sur på mig och ville inte besvara mitt förslag till kritikform eller föra dialog kring det eftersom jag inte tillhörde den kretsen och ponnysportens utbrytargrupp välkomnade dialogen.

    min ide var att: Kritiken bör riktas mot och till målsman och tränare och inte till barnet eller inför publik. det är inte det minderåriga barnets beslut att fatta om deltagande i högre klass man inte är redo för och det är inte barnet som ser till att barnet skall vara redo uppgiften utan att få ett undermånligt betyg. vi vuxna ansvarar för våra barns ridning varesig det är som förälder eller som tränare.

    enkelt enl mig, men som sagt…. jag ingick inte i rätt krets för att få komma till tals med ett förslag och 2 månader senare fattades det geniala beslutet som trätt ikraft nu.

    Svara
  5. Madeleine

    Offentlig kritik till barn är nog med inte så pedagoskigt vettigt Och i så fall måste den innehålla både positiv och negativ kritik.
    Men denna mamman största problem är nog över huvudtaget att stilbedömming har införts.
    Med tanke på att hon även tar upp kostnader och tid det tar för familjen att behöva åka på flera tävlingar.
    För övrigt förstår jag inte allt ramaskri över stilbedömming , det finns i England och Tyskland. Och barnen i dessa länder rider erkänt mkt bra.
    Jag har varit funktionär på ponnyhoppningar och blivit skräckslagen av vad jag sett. Vissa barn bara styr och hoppar som dom har eld i baken. Halvhalter, what!!

    Svara
  6. Malin

    Jag är lite allergisk mot föräldrar som håller brandtal om hur syyynd det är om deras barn och hur orättviiiist behandlade de har blivit, men i detta fall måste jag hålla med mamman, även om hennes ”paketering” (som jurist så vill jag dra fram skämskudden över såväl språk som referenser till internationella styrdokument) är fruktansvärd. Skriftliga omdömen är jättebra, särskilt som standarden på barns ridning i Sverige generellt är så låg, men att basunera ut kritik inför publik och andra tävlande är både onödigt och tidsödande.

    Svara
  7. LenaB

    Jag tycker det är jättebra med stilbedömning i hoppning! Men självklart ska den inte ges i muntligt i högtalare!
    Jag hade inte velat få mitt dressyrprotokoll uppläst inför publik o andra tävlande…
    Det händer att andra får lösa mitt protokoll o att jag läser ngn annans, men naturligtvis inte i smyg! Jag brukar verkligen försöka se mitt protokoll som konstruktiv kritik, som är till för att jag ska kunna prestera bättre nästa gång. Men ibland är det ju svårt, inte alla domare är duktiga på
    att ge just kontruktiv kritik o ibland får man helt enkelt bara strunta i det där som stod på
    pappret o gå vidare.

    Svara
  8. Serafim

    Jag tycker att stilhoppning i sig är en god ide men att läsa upp kritiken för alla är helt vansinnigt. Instämmer helt i Silverbjälkes resonemang.

    Svara
  9. Linda

    Som westernryttare kan jag berätta att när vi får våra bedömningar så är alla ritter samlade på ett protokoll, så om du kan kolla alla starters bedömning ( vi är dock bara nummer på banan och i protokoll så det står aldrig namn våra protokoll).
    Tycker inte det är konstigt att få se andras protokoll, tycker snarare att det är bra! Att läsa upp dem högt kanske inte är lika ok, speciellt när det gäller barn..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>