Slutar att äta?

Då var det dags igen- precis som de två föregående hästarna jag haft på nuvarande anläggning, Archie och Kreon, har Vicke börjat äta sämre sedan han fick smak på gräset.

Alla mina djur har varit matvrak som kunnat äta kopiösa mängder foder (undrar vem dom brås på *HARKEL*…..) men när gräset börjar spira i hagarna så är frukostensilaget inte alls så attraktivt som det brukar.

Jag har flera gånger noterat att mina hästar har kunnat sluta att äta så fort jag kommit till stallet på morgonen och liksom ställt sig i givakt och utstrålat ”kan vi gå till gräset NU NU NU tack?”.

Jag undrar om ni har gjort samma reflektioner med era hästar?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Japp! Inte många av våra lektionshästar som äter hösilaget när dom är inne. Dom går ju ute på nätterna så när dom kommer in så äter dom sin kraftfodert och sen ställer/lägger dom sig och sover 🙂

    Svara
  2. My

    Våra får inget frukosthösilage längre, bara eftermiddag och kväll/natt. Inte så mycket gräs i hagen men som du sett klarar sig min Luz bra, han är nere på 6 kg hösilage per dag och är rund och fin, så något får de i sig under dagen 😉

    Svara
  3. Jenny

    Tyvärr slutar min att äta både kraft- och grovfoder. Det tar flera timmar för honom att få i sig det. Han har dessutom fullt upp i hagen också (måste kolla in vad alla andra gör) så han brukar bli lite tunn så här års.

    Svara
  4. MandaS

    Vi har dragit ned på allt, de får två kakor hö på kvällen och de räcker och blir över då två blir feta som julgrisar annars och en hon lämnar bara maten. Dock pillar de i sig de lilla kraftfodret de får 🙂

    Svara
  5. Sandra

    Min går från att äta ca 18 kg till ca 11 kg under våren ( inte frivilligt från min sida).

    Svara
  6. Lena B

    Tror inte min skulle sluta äta höet, finns ingen botten på denna häst;-)
    Nu betar jag ju bara henne vid hand men har svårt att tänka mig att hon skulle rata ngt ätbart, vid ngt tillfälle.

    Svara
  7. Madeleine

    Har en kräsen häst beträffande hö. Han får 5-6 kg nu. Och jag lånar andra hästar som dammsugar boxen på hö innan jag mockar.
    Skulle han få bestämma själv så är det kraftfoder och gräs en häst ska leva på.

    Svara
  8. silverbjälke

    Japp, samma här. är nere på under halva den vanliga ransonen och ändå får man mocka ur massor som de inte äter upp. man blir lite orolig och håller ett öga på vikten men det är skitskönt samtidigt.

    Svara
    • Birgitta

      Du som har många hästar måste ju spara en del på att slippa fodra med full ranson. Finns ju ingen anledning av kasta pengarna i sjön.

      Själv är jag bara orolig att Vicke ska bli för fet- jag är av någon outgrundlig anledning en mästare på att göda upp djur och brukar skoja om att man, om man har en för mager häst ska skicka den till mig i några veckor så blir det ”andra bullar” :).

      Svara
  9. silverbjälke

    🙂 japp, höpåsar går i ett nafs att göra nu och foderkostnaden sjunker märkbart. Men det är ett fasligt gissel att välja hagar och beten och sommarhagar för de olika, brukar försöka minnas var det var raketnäring och var det var ganska magert… vill ju inte sätta fel häst på fel gräs och få hälften flygande tunnor och hälften att tappa varje muskel.

    föl viken timma som helst, fan blir lite nervös rent av. skitspännande. det är sagt onsdag om vi räknat rätt och hon har fyllt upp bra, vart lite svettig och visat alla tecken, håll tummarna!!

    Svara
    • Birgitta

      Spännande!

      Och det är ju så mysigt med föl!

      Jag hälsar på anläggningens föl varje morgon (åker ändå till stallet för att mocka mm), klappar lite på honom och blir på gott humör.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>