Allt-i-ett-alternativ?

För ett tag sedan besökte jag en ridanläggning som hade en lite ovanligare form av byggnation- ridhuset och boxarna var liksom inom samma 4 väggar och tak.

På den ena ytter-långsidan hade man alltså runt 20 boxar och sedan skiljde det en stallgång till ridhusets långsidesarg om ni förstår hur jag menar. På den andra långsidan och kortsidorna fanns inga boxar.

Som sagt lite ovanligt, jag har nog bara sett det på ett annat ställe tidigare och jag kan se både för och nackdelar med detta arangemang.

Man lär ju aldrig behöva gå i varken orkan, snöstorm eller hällande ösregn till ridhuset i alla fall 🙂  .

Men liiite konstig känsla var det allt tyckte jag, eller så var det bara ovanan?

Men vad tänker ni: något ni skulle vilja ha på er anläggning? Hiss eller diss?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    Hade lätt kunnat stå på en sådan anläggning!, Men då gäller det att där nog inte är för många inackorderingar/ägare så att det inte är för mkt ljud och spring, t.ex om man skulle ha en träning osv

    Svara
  2. My

    Jag har ridit i ett sådant ridhus (kanske samma, ligger här i NV Skåne några mil från mig).

    Det jag tyckte var jobbigt var att även när jag hoppade upp och red en av anläggningens hästar, så kunde den reagera på liv och rörelse i boxarna.

    Svara
  3. Sofia M

    Till ridskola hade det varit perfekt. För det är alltid en riskfaktor när eleverna ska ta sig till och från ridhuset på egen hand. Så säkerheten för både elever och hästar hade ökat om man hade haft en anläggning där stall och ridhus var i samma anläggning.

    Svara
  4. Dagge

    Jag stod i tre år på en anläggning där man hade direktaccess till ett fantastiskt ridhus från stallet. Otroligt skönt och fantastiskt att slippa gå ut vid dåligt väder 🙂 . Flyttade dock för några månader sedan.

    Svara
    • My

      Men detta är väl en variant där det är öppet så att hästarna i boxarna står och tittar in i manegen och vice versa?

      Jag har stått i annat stall där det är ridhus och stall i samma byggnad, med läktaren på den sida som är mot stallet och en vägg bakom läktaren så att det är avdelat. Dörrar in i ridhuset så man kan gå direkt.

      Svara
  5. jeguo

    Läste i jordbruksverkets ”att bygga för häst” att denna variant inte var att föredra pga ljud, annars kan man ju tycka att man utnyttjar utrymmet när man ändå bygger.
    Men visst verkar det bra att inte behöva gå ut för att komma till ridhuset.
    På ridskolan här är stall och ridhus byggda bredvid varandra och har en tio meters gång som de får gå igenom, väggar och tak.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag får en känsla av att det är mycket svårt att hålla en bra stallmiljö för hästarna med en sån lösning. T ex är kraven på ventilation helt olika för ridhus och stall, och underlaget vill man hålla fuktigt, men luften i stallet ska hållas torr. Dessutom lär ju antalet partiklar i luften öka avsevärt på grund av ridhusunderlaget.

    Svara
    • CeciliaL

      Det var mest det jag tankte pa – blir det inte dammigt i stallet av ridhusunderlaget?

      Svara
    • Birgitta

      Instämmer. Det var just detta med luft/ ventilation som fick mig tveksam.

      Jag ser ju hur mycket vi behöver vattna i vårt ridhus varma sommardagar och också hur otroligt det kan ryka om vi inte gör det.

      Även om hästarna går ute hela dagarna är det ju oftast på kvällstid folk använder ett ridhus, i alla fall om man har ett inackorderingsstall.

      Svara
  7. Prick

    Men bara för att stall och ridhus sitter ihop behöver det ju inte betyda att ventilationen sitter ihop. Eller att man inte har isolerade väggar. Ridhus med cafeteria eller personalutrymmen är ju inget konstigt heller. Samma ”problematik” där med luften i så fall. Eller ickeproblem.

    Svara
    • Birgitta

      Fast i en cafeteria tex brukar det ju finnas ”egna väggar och tak”, dvs det är ett separat rum.

      Det jag talar om är när boxar och ridhus delar på samma yta utan väggar emellan.

      Svara
  8. silverbjälke

    i hade 6 boxar på kortsidan en gång, på exakt det sätt du beskriver. Praktiskt men korkat. De 6 i de boxarna fick inte den ro de behövde när man hade sena träningar och red man en av dem så låg fokus mycket på de 5 kompisarna som stod och glodde. Och det blev dammit i boxarna 🙁 snyggt och bekvämt men ofunktionellt.

    Svara
    • Birgitta

      Det är precis det jag misstänkte.

      Skulle inte vilja att min häst ständigt blev störd på kvällarna- det kan bli ett jäkla spring och hästar som far omkring i ridhuset på alla möjliga vis.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>