Dagens (sadel)fråga

Jag har noterat att det i ett stall gärna blir så att man ”härmar” varandra- har ni gjort samma reflektion?

Om tex flera börjar rida med lindor kan andra ta efter, eller så köper man samma sorts grimmor eller vad det nu kan handla om för grejer.

Och kanske börjar man också GÖRA som ”alla andra” eller många gör?

På senare tid har jag tex märkt att många tar av sina schabrak och tar loss sadelgjorden från sadeln efter ALLA ridpass.

Så är inte jag ”uppfostrad”- det var nästan ingen som gjorde på detta viset när jag köpte häst och därför har jag inte fått in den vanan/ rutinen.

Inte heller var det många som använde sadelskydd då men detta har jag faktiskt börja göra- kanske helt enkelt för att jag fick med fina sadelskydd de sista gångerna jag köpte sadel 🙂 ?

Så min kanske lite konstiga fråga idag är:

Använder ni sadelskydd dagligen?

Tar ni av vojlock/ schabrak och gjord efter alla ridpass?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Tar bara av schabrak när de ska tvättas. Gjorden tar jag av på dressyrsadeln då den inte funkar under sadelskyddet. Sadelskydd har jag bara på dressyrsadeln då jag har sparat ett jättebra från min Isabell Werth-sadeln. Hoppsadeln har inget då de billiga jag köpt inte är bra.

    Svara
  2. CeciliaL

    Slarvar litet med sadelskyddet (som jag bara använder för att jag fick det när jag köpte sadeln för några månader sen), just för att jag inte tar av gjorden eller vojlocken och då går det inte riktigt att få på sadelskyddet ordentligt.

    Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ja jag är petig där tar av schabrak, vänder det på avigan så det får lufttorka hänger det ovanpå sadelskyddet som naturligtvis sitter på sadeln o ja gjorden åker av. Madde däremot….Tror det är en generationsfråga. Är ju uppvuxen med ryttmästare o gamla stammens hästkarlar o slarva m persedlar fick man ikke!

    Svara
    • Birgitta

      Nja…just generationsfråga tror jag inte att det är eftersom många på ridskolan (i min ålder) inte var så rädda om sin sadel som jag uppfattade det.

      Jag tror snarare att det handlar om att sadlar idag är betydligt dyrare och att det liksom är en helt annan ”vetenskap” att köpa sadel idag än för säg 20 år sedan.

      Och har man lagt 20-35.000 på en väl utprovad sadel och dessutom fått ett snyggt sadelskydd på köpet så är man nog mer benägen att försöka skydda den på alla vis 🙂 .

      Svara
  4. Sandra

    Jag tar alltid av schabrak och sadelgjord, samt använder sadelöverdrag och påsar till stigbyglarna. Min häst svettas så mycket att schabraket alltid är genomblött av svett, och det vill jag inte ha liggandes under sadeln när det torkar. Hade jag haft en häst som inte svettas så mycket som denna kanske jag låtit schabraket sitta kvar.

    Svara
  5. Lena B

    Tar av schabraket och gjorden efter varje ridpass, gjorden för att det är mest praktiskt och schabraket för att det oftast behöver tvättas efter ridning- speciellt nu på sommarhalvåret.
    Sadelskydd har jag faktiskt inget, tror jag inte iaf….
    Gissar också att det hänger ihop med att sadlarna är dyrare idag. Det finns en annan kunskap vad det gäller sadlar och de är ofta specialanpassade och inprovade efter konstens alla regler till hästarna. Hos vissa sadeltillverkare är det ju också så att garantin inte gäller om du tex har använt ngt annat putsmedel än ett specifikt märke… Tänker att det verkar vara en helt annan tradition med skötsel av prylar idag, förr tyckte jag mest att folk putsade grejerna inför tävling (eller träning) medan det idag ofta putsas efter varje ridpass.

    Svara
  6. Madeleine

    Jag försöker att lägga på sadelskyddet varje gång sadeln är använd. Lyckas komma i håg det ganska ofta. Anledningen är att skona den från repor när andra hänger upp sina sadlar.
    Jag har blivit mer nogrann nu, efter så mycket bekymmer att hitta rätt sadel.
    Tar av schabraket när jag tvättar det, oftast varann gång jag ridit.
    Men visst går det trender på grimmor, lindor

    Svara
  7. jannike

    Använder sadelskyddet för att hålla borta allt damm/smuts som yr. Gjorden åker av för att skydda stropparna och schabraket åker ofta av om det är svettigt för att skydda lädret på sadeln. Dyr investering och jag villa att den ska hålla många år.

    Svara
  8. Jennifer

    Jag använder alltid sadelskydd, sätter på det innan jag tar av sadeln från hästen till och med. Tar alltid av sadelgjord och schabrak, det är ju för sadelns skull och jag vill att den ska hålla länge! 🙂

    Svara
  9. Anna-Kajsa

    Min häst blir rätt svettig, så jag tar i princip alltid av schabrak och sadelgjord och lägger schabraket för sig själv så det torkar. Vi har sadelhängare av ”pinnmodell”, så om det inte är alltför svettigt händer det att det får vara kvar, men jag ser till att det hänger rakt ner och inte ligger mot sadeln. Sadelskydd använder jag inte så ofta, vi har en bra sadelkammare som har torr och dammfri luft. Däremot drar jag nästan alltid på sadelskydd om jag ska transportera sadeln.

    Svara
  10. Minstral

    Tar av gjorden och sköljer den (lädergjord) sen får den hänga och torka i spolhallen. Schabraket åker i tvätten för det mesta. Sadelskyddet slarvar jag däremot med.

    Svara
  11. Nina B

    Mjuka, långa gjordar får sitta kvar och läggs ovanpå sadelskyddet, men just nu har jag ingen sådan.
    Schabraket tar jag bara av om det är genomsvettigt och då åker det oftast direkt i tvättmaskinen.
    Dressyrsadelgjorden tas av för att det blir knöligt att sticka den genom stigbygeln under sadelskyddet.
    Har en polstrad, lång, svängd gjord till hoppsadeln och den tas av och hängs på egen pinne om den är fuktig, annars lägger jag den ovanpå sadelskyddet.

    Svara
  12. Prick

    Jag använder alltid sadelskyddet när sadeln hänger.

    Tar alltid av schabrak och gjord.
    Schabraket för att det ska tvättas (det blir svettigt och jag vill att det ska vara rent när jag sadlar). Gjorden tas av för att den ska göras ren (den blir ju också svettig).

    Svara
  13. Anna

    Alltid sadelskydd och tar alltid av sadelgjorden som rengörs efter varje ridpass.

    Svara
  14. Birgitta

    Om det inte framgick av mitt inlägg tar jag aldrig av gjorden (kort lädergjord), tar av schabraket om det är genomblött (händer sällan) och hänger det annars så att det inte kommer i kontakt med sadeln (ska visa bild i nästa inlägg). Sadelskydd har jag alltid på- skulle det regna får det följa med upp i ridhuset också.

    Svara
  15. silverbjälke

    eftersom allt används så extremt mycket plockas ALLT isär och rengörs-smörjs 2ggr om dagen. vi har idag exakt 10 hästar igång och oftast använder vi bara två sadlar, med det nyttjandet måste man ha nåt som verkligen är outstanding och en billig är dryga 20t medans en dyrare är runt 35t inget man vill slita eller sabba i onödan direkt.

    dessutom är det olika gjordar och magplattor på olika hästar ofta, ett par av dem får slag och skavmärken utan platta osv..

    svaret är JA, det finns en utrustningshitler i stallet och fan ta den som fuskar.

    Svara
  16. Anna-Karin Eng

    Jag tar av eller drar fram schabraket om hästen varit svettig. Gjorden tar jag inte loss men lägger den aldrig direkt på sadeln, har sadelskyddet emellan, för jag vill inte ha repor från ev grus på sitsen.

    Svara
  17. Cristel

    Jag torkar av sadelgjorden när det behövs. Annars hänger jag upp alltihop på sadelhängaren. Jag är alltså ganska slarvig verkar det som 🙂

    Svara
  18. Pia

    Har en häst som svettas rejält året runt så jag tar alltid av schabraket och hänger i torkrummet alt ovanpå sadeln samt putsar av gjorden och hänger den på en krok brevid sadeln. Putsar av tränset nästa varje dag men sadelskydd är jag dålig på att använda.

    Svara
  19. Mia

    Jag har allid sadelöverdraget på och tar lös sadelgjorden 🙂
    Schabraket tar jag bara löst om det är jätte jätte svettigt eller ska hem på tvätt.

    Svara
  20. Linda

    Av vana plockar jag alltid av schabraket. När jag jobbade i dressyrstall användes bara schabraken ett pass och sen skulle dom tvättas vilket gjorde att man alltid tog av dom, på med sadelskyddet och sen la den nyputsade gjorden ovanpå. Det fick heller aldrig finnas använda schabrak i sadelkammaren då svettfukten inte var välkommen 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>