Dagens (puts)fråga

Efter alla gårdagens svar på hur ni gör med era sadeltillbehör passar det kanske bra att spinna vidare på tvagnings-ämnet och fråga hur ofta ni putsar sadel, träns och stövlar?

Själv är jag noga med just dessa saker och hänger aldrig tillbaka dom oputsade faktiskt- jag skulle nog nästan må fysiskt dåligt om jag åkte hem och lämnade kvar smutsigt läder.

Sedan kanske jag bara ”drar över” grejerna med någon lädertvål i sprayform (sadeln har ett special-medel som jag använder dagligen) och jag står inte gnor och plockar isär tränset/ kandaret eller tar av stigläderna men jag kollar så att allt ser ok ut innan det hängs tillbaka.

Har sett att man i vissa ”finare” stall med anställd personal har mani på att fetta in allting så att det känns…tja…just fettigt och det är jag allergisk mot.

Jag föredrar en lite torrare känsla, givetvis ska inte grejerna kännas som om de kom från affären samma dag men man ska inte bli äcklig om händerna eller lukta sadelfett bara man har tränsat hästen.

HUR GÖR NI?

Och vad använder ni för produkter?

Till sadeln har jag alltså Equipes egna puts-produkter (Amerigos är exakt likadana men med deras egen etikett) och till övriga grejer lädertvål i sprayform av olika märken (Trikem tex). Oljar mycket sällan in sakerna eller använder läderbalsam.

Equipes produkter är jättebra men dyra så där är jag snål och använder dom bara på sadeln men egentligen hade jag velat använda dom till allt 🙂   .

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag drar nästan alltid av alla grejerna med en variant som jag sprejar på. Det är en allt i ett lösning som passar mig bra eftersom jag orkar plocka isär sakerna cirka en gång per år.
    Stövlarna är jag nojig med och de måste torkas av varje dag.

    Svara
  2. My

    Jag har billiga grejer och är lat – kör över sadlarna ordentligt typ två gånger per år, då tar jag hem dem och fixar jättenoga. Skulle de bli dammiga i ridhuset fixar jag det såklart direkt men tar inte av stigläder/stigbyglar eller så.

    Tränsen kör jag oftare, är allergisk mot tröga remmar som inte går att lossa enkelt. Öppnar dem helt kanske 1 av 3 ggr.

    Stövlarna hatar jag att använda, så de putsar jag de få gånger jag använder dem.

    Använder Effax läderbalsam.

    Svara
  3. Emelie

    Jag är så lycklig att jag valde att investera i en syntetsele! Att putsa en sele tar sån evinnerlig tid, nu behöver jag bara gå över den med en tvättsvamp. 🙂

    Svara
    • My

      Det hade jag också gjort om jag skulle ha sele! Kusken jag känner har sådan maratonsele och huvudlag till vardags. I dressyr och precision lädersele, osäker på vilket i maratonet.

      Svara
  4. Sofia M

    När jag har ridit lektionshäs så putsar jag inte det efteråt. Händer att jag putsar lektionshästarnas träns och sadlar på arbetstid om jag har tid över. Småtjejerna i stallet gillar att putsa och fixa med nya schabrak mm på helgerna. Jag tycker är en bra uppgift för dom att pyssla med så oftast behöver vi i personalen inte lägga för mycket tid på det.
    När jag har ridit någon av chefens hästar så putsar jag alltid av träna och sadel med tvål utan att ta isär delarna. Lite dyrare och finare saker så då vill man ha det snyggt. Fettar in gör jag någon gång om året, kanske var tjedje månad, och då plockar jag isär allt och rengör grundligt.

    Jag gillar inte heller när det blir för fettigt och kladdigt. Tycker att stöv och damm fastnar lättare då.

    Svara
  5. Prick

    Jag torkar alltid av huvudlag med såpa, sadelgjorden likaså. Använder vanlig gul såpa på flaska. Billigt och bra.

    Sadeln blir putsad ngn gång per år med någon enklare sadelputs. Stiglädren tar jag med såpan ganska ofta, kanske ett par gånger i månaden.

    Ridstövlarna används enbart på tävling så de blir putsade då. Använder Kiwi till stövlarna.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag vill inte heller ha grejerna fettiga. Jag putsar definitivt inte av efter varje användning, men använder då och då sprayputs utan att plocka isär. Däremot är vi noga med att faktiskt plocka isär och smörja allt noga några gånger om året – särskilt maken är jätteduktig och noga med detta. Så de saker vi använder regelbundet känner jag mig nöjd med skötseln av, men mitt dåliga samvete är allt läder som inte används regelbundet. Det skulle ju ta hur mycket tid som helst att smörja igenom det. Maratonselen får sig en genomgång då och då, men just nu används den väldigt lite. Lädertömmarna smörjs sparsamt för jag vill inte att de ska bli hala, men de får en översyn regelbundet också. Sen har vi två sadlar som inte passar någon häst just nu, och de har nog inte smorts i år iaf. Å andra sidan hänger de bra och i bra miljö. Sen har vi massor med träns, kandar, tyglar, hjälptyglar, stigläder och så vidare som inte används regelbundet. De blir ju inte smorda förrän vi plockar fram något för användning.

    Svara
  7. Titti

    Tidigare använde jag Stüben glycerintvål varje dag på träns, martingal och gjord innan. Jag har nu hittat Horseman´s One Step som helt klart blivit en favorit till allt! Inget vatten bara en torr svamp med krämen på, putsa och det får en mjuk, torr, blank yta som inte känn klibbig, älskar den. Helt suverän till sadeln och stövlarna (jag vet att man bara ska ha skokräm på stövlarna)!
    Om ni vill ha spraytvål så kan ni göra en billig själv genom att blanda ut tillräckligt med stüben glycerintvål i vatten och ha på en sprayfalska. Mycket billigare än att köpa färdig tvålspray!!/ Titti

    Svara
    • CeciliaL

      Tack för tipset, köpte just den där Horseman’s One Step, för den lät intressant och var inte så dyr på amazon. 🙂

      Svara
  8. Isabelle Johansson

    Jag vill bara säga att just du är en grym bloggare gissa om hur mycket jag läser din blogg jag hoppas du förstår hur mycket du ger energi till andra i mina ögon är du bäst♥

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>