Förbjuda spö?

Såg på Facebook att ”kändis-bloggerskan (?) Tyra tydligen har gjort någon form av upprop mot spöanvändning vilket man kan läsa om här (om man orkar, inlägget är långt och inte så jättebra skrivet tycker jag).

Men hur det än må vara med just Tyras åsikter så undrar jag vad NI tycker?

Skulle tex ett ”allmänt spöförbud”, dvs att man aldrig någonsin fick rida med spö någonstans påverka er mycket, lite eller inte alls?

Och om det blev förbjudet på tävling- vad skulle ni tycka om det?

Själv hade jag inte påverkats särskilt mycket även om jag nästan alltid rider med spö.

För även om jag skulle VILJA så kan jag inte mer än bara precis ”dutta” Vicke på baken med spöt (och då som en förstärkt hjälp) – använt hårdare skulle det nog resultera i en Birgitta som låg i marken.

Så spö kan jag leva utan- sporrarna är jag i så fall mer tveksam till då jag tycker att de är en utmärkt hjälp.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Ja, det var ett väldigt rörigt inlägg. Jag känner inte att jag generellt kan ha en åsikt egentligen – på dressyrtävlingar, som är de enda jag besöker, är det ju en ickefråga men däremot på hopptävlingar har jag hört av stallkolleger och andra att det rappas rejält ibland, och det måste förstås beivras. Jag vet dock inte om Tyra är rätt person att leda kampen, det verkar vara väldigt växlande där (tänker på att hon först hade namninsamling för totalförbud och sedan ändrade sig efter kritik och skrev detta icke verklighetsförankrade inlägg om hårdare regler).

    Svara
  2. Linda

    Ett spöförbud skulle inte påverka mig alls. Använder det ibland när jag rider den ena bara för att kunna peta lite och ibland när jag kör.
    Jag tycker att Tyras tanke är god men inte speciellt genomtänkt vilket inga av hennes tankar verkar vara. Samt att hon nog skriver som hon tänker, extremt rörigt. Och med erfarenhet kommer det inte bli nånting av det.
    Men det är bra att en så pass känd bloggare lyfter frågan.

    Svara
  3. Emma L

    Som med alla hjälpmedel är ju ett spö bra om det används korrekt, tex för att dutta till bakbenen eller som en förlängd arm vid arbete från marken. Men hoppspön får de gärna förbjuda för min del. Jag blir riktigt arg när jag läste i bloggarens kommentarsfält att vissa måste ha spö för att kunna tävla. Då tycker jag man ska fråga sig om det verkligen är rätt mot hästen att tävla i hoppning. Ska man använda djur i tävlingar ska djuret tycka det är roligt, och det gör den uppenbarligen inte om man behöver spö för att kunna hoppa en bana.

    Svara
  4. Minstral

    Men så himla korkad hon är alltså. Dra in trav- och galoppsporten där hon inte har en aning om hur det går till eller hur reglerna är. Lägga upp bilder på galopphästar från utlandet och inte veta hur reglerna är i Sverige och hur hårt de efterföljs både inom trav och galopp. Skulle tro att trav och galopp har ögonen på sig mycket mer eftersom det inte bara är ”hästmänniskor” som är involverade och intresserade.
    Spöanvändandet inom hoppsporten har hon säkert rätt om men det är inget jag vet något om.
    Inom dressyren skulle jag tyckt det var mycket svårt att inte rida med spö då jag använder det till att peta på bakbenen. Har ibland även ett kort hoppspö så jag kan peta på bogen. Tycker i vissa läge det är bättre att visa vägen med spö ist för att tjata med skänklarna i onödan, vill spara skänklarna till det verkligen behövs.
    Men ffa kan jag inte fatta att hon är en ”kändisbloggare”, första inlägget jag läst av henne och förmodligen också det sista. Rörigt och ser ut som att ett litet barn formulerat det.

    Svara
  5. Sandra AW

    Jag vill ha spö.
    Jag har deg som en förlängd skänkel när jag rider. Rider ofta utan för att checka av att jag kan.
    Vi rider in och utbildar unghästar och ibland är spöt en säkerhet. Vissa unga fattar inte skänkel alls men ett duttande med spö på bogen då går de fram.

    Svara
  6. Sarah

    Hellre använder jag ett spö för att förstärka hjälperna lite då och då än att sitta och banka med hälarna på stackars hasten hela tiden. Men tycker absolut att man kan rida utan om man kan. Men jag rider o tävlar dressyr och har dålig koll på spöanvändandet på hoppbanorna.
    Spöet är som Sandra säger också en säkerhet. Vet att det talats om totalt spöförbud och jag kan iaf tänka mig situationer då det kan vara rent farligt att inte ha med sig ett spö om man rider ut. Bara för att man har det med sig behöver man inte använda det men man KAn hamna I en situation då hasten verkligen MÅSTE flytta sig undan något och det kanske inte räcker med skänkeln. Man ska absolut få ha spö men självklart ska det brukas med förnuft och inte för att skada.

    Svara
  7. Trasselkvast

    Jag ser gärna ett spöförbud PÅ TÄVLING. Särskilt på ponnytävling. Behöver man ha det där har man inte utbildat hästen nog/rider inte tillräckligt väl. I träning, och på uteritt är det väl ett utmärkt komplement, men kanske främst i dressyr då. I hoppning tycker jag egentligen inte det hör hemma.

    Tyra har skrivit i affekt, och är inte den mest välformulerade bloggaren i övrigt heller, men det förändrar inte budskapet. Och att påstå att hon är korkad för att hon upprörs av (hemska!) bilder från galoppen är ju att själv vara lika närsynt.

    Svara
    • Minstral

      Fast jag tycker inte bara hon verkar korkad för att hon har sett några hemska bilder, jag tycker faktiskt hon verkar korkad över lag, har man en blogg som läses av så många tycker jag nog att man ska tänka först och skriva sen, inte tvärtom. Det handlade ju inte bara om att hon var upprörd över några bilder, hon tog sig friheten att skriva om hur det fungerade inom trav och galopp utan att ha en aning. Så för mig är hon typ i samma genre som blondin-Bella.

      Svara
  8. Mia

    Det är rätt bra som det är nu, missbrukar man spöt på tävling blir man informerad om det. I övrigt är hjälm och spö lika självklart för mig som säkerhetsbälte när jag kör bil. Ska jag rida ut i trafik och min häst får för sig att stanna när jag exempelvis korsar en väg så använder jag spöt hellre än att bli mosad av en bil. Men Tyra kanske inte rider ut så ofta på sina hästar så att hon kan förstå en sådan ”situation” 😉

    Svara
  9. Madeleine

    Jag anväder spö mest när jag rider ut. Just för att undvika farliga situationer.
    Om jag anväder spö när jag rider dressyr är det för att förstärka en hjälp som nonchaleras.
    Men det visst finns det dom som missbrukar ett spö. Och även bett och sporrar, ska vi förbjuda dessa oxå?
    Kanske rentav är bäst att släppa ut våra vänner på fälten, och låta dom bli vilda igen!?

    Svara
    • Emma L

      Men du, man måste få ifrågasätta hur hästar behandlas utan att någon genast ska komma med kommentaren ”ska vi inte släppa hästarna i det fria igen?!”. Visst, Tyras inlägg är inte bra skrivet, men budskapet är bra. Sen kanske det egentligen borde handla om att fler borde öppna käften och säga till när de ser någon missbruka spö eller sporrar, än att förbjuda det helt och hållet.

      Svara
  10. MandaS

    I travet blir du avstängd när du driver för hårt och norge har förbjudit körspö. Men de finns andra sätt att driva på som ser illa ut. Var inte länge sedan en kille blev avstängd i sverige under ganska långtid för ful drivning i lopp. Jag använder spö som säkerhet på uteritter.

    Svara
  11. Malin

    Hej
    Har inte skrivit kommentarer tidigare på någon blogg men kände att jag måste säga en sak.
    Alla pratar om spö men inte många nämner sporrar. Oavsett om man använder sporrar eller spö ska det användas som en hjälp inte som bestraffning anser jag. Tycker lika illa om att se någon slå till sin häst med spöet olämpligt som någon som sparkar in förlånga sporrar i sida på hästen. Och detta oavsett om det är i hoppning eller dressyr!
    Jag rider skälv både dressyr och hoppning då jag satsar mest på fälttävlan själv!!!!
    Tack för mig

    Svara
  12. silverbjälke

    Kluven, Egentligen handlar det om en kunskapsklyfta hos ryttare och hästutbildare när det kommer till spö. Hästen är ett flyktdjur och en rutinerad ryttare med en välutbildad häst behöver aldrig röra hästen med spöet. Hästen har ”fösts” framåt, sidledes eller manats på med spöet sen den börjades ridas in och markutbildas. Ett flyktdjur som ser en ”pinne” nära sin sida flyttar sidan, ser den pinnen bakom sig går den framåt. Rätt använt manar den, visar och fungerar som en passiv hjälpa. Tyvärr används den i aggretion av frustrerade eller oduktiga ryttare, och man måste även för djurets, ryttarens, omgivningen, andra djurs säkerhet ha den i reserv vid ritt av tex hingst.

    Kort sagt, jag är kluven och anser det vara en fråga om kunskapsnivå.

    egentligen samma sak med sporrar fast de är ”aktiva” i förhållande till den passivitet man skall ha med spöet bara som ett komplement till övriga hjälper. Där tycker jag det handlar om typen av sporre mer än om sporrens existens.

    Det som vore bra för ridsporten är om domaren lade ribban än lägre än idag gällande nyttjandets teknik och intensitet. Många domare är jätteduktiga och snabba på att reagera gällande spö men få tittar på hälarnas kickande med sporrarna för att reglementet är luddigare där.

    blev ett långt svar.. sorry, men tänker ungefär så

    Svara
  13. Malin1

    Nu måste jag ställa en fråga som inte är relaterad till inlägget i sig. Jag skrev kommentaren kl. 12.35 idag, men nu när jag läser övriga kommentarer står det att ”Din kommentar inväntar granskning” på en kommentar skriven av en annan Malin kl. 21.26. Har bloggen(s plattform) läst in oss som samma person för att vi har samna namn, tro? Eller har min mobil fått en knäpp? Eller finns det någon annan Malin som använder samma wi-fi som jag (på mitt jobb) och kommenterar här (inte så troligt men suggestivt ändå)? Detta är ett mindre mysterium! 🙂

    Svara
  14. rackemarie

    Spö för mig är ingen bestraffning utan ett förtydligande av skänkeln. Ibland rider jag till och med med ett spö i varje hand så att jag slipper hålla på att byta. Kan tillägga att jag har lite svaga ben, är liten och klen i förhållande till min häst, så kanske jag är mer handikappad än normalt 😉 Har dessutom sporrar! Hemska mig, kanske… 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>