Mysteriet med den svettiga hästen är löst

I förra veckan noterade jag att varje gång jag kom till stallet efter jobbet och Vicke hade gått i sin gräshage (ibland går han i grushagen) så var han en aningens svettig.

Jag blev faktiskt ganska orolig och tänkte att det inte alls är bra om han springer så pass att han är svettig över 1 timme efter hagintag- det lär ju knappast främja vår igångsättning.

Samtidigt tyckte jag att det hela var så konstigt för jag har själv på helgerna tittat till honom hur många gånger som helst och aldrig sett honom springa annat än några meter vid enstaka tillfällen.

Jag bestämde mig för att kolla upp det hela ännu mer noga nu när jag skulle vara ledig fredag- söndag så jag har själv både släppt ut, tagit in och tittat till Vicke i hagen däremellan.

Och nej- inget hysteriskt springande så långt ögat kunde nå utan en lugn och snäll häst som stod stilla när det var dags att gå hem för dagen.

I lördags då jag skulle rida ca 45 minuter efter intaget noterade jag trots detta en antydan till svettig häst i boxen och samma sak på söndagen.

Min teori är därför att det inte är några maraton-löp som orsakar denna eftersvettning utan ”helt enkelt” det varma vädret i kombination med att Vicke är mörk och kanske ”äter sig varm”.

Det intressanta är att jag har kollat andra hästar i stallet som inte svettas men det kan säkert vara som med människor- att man fryser olika lätt, svettas olika mycket osv.

Och så länge Vicke svettas av att äta får han gärna fortsätta med det- börjar han däremot springa sig varm så får han säga adjöss till gräshagen. Bara så du vet Vicke….

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Flera av våra hästar svettas av värmen när dom kommit in från hagen. Så det är inget konstigt. Däremot är dom inte svettiga när dom kommer in utan det kommer en stund efter intag.
    Var Vicke svettig när du hämtade honom i hagen?

    Svara
  2. My

    Ja, på lösdrifter ger man ju extra mat så fort det kyler på, så mat hjälper dem verkligen att få upp kroppsvärmen och svettning hjälper dem att sänka den 🙂

    Svara
  3. Linda

    När jag tog in två av mina igår för hovslagaren upptäckte jag att båda blev/var svettiga och det var inte ens speciellt varmt igår så jag drog slutsatsen att det var att dom tryckt i sig så mycket gräs.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>