Dagens (hagmocknings)fråga

bild(102)

2 dagars produktion från Vicke

Idag vill jag veta hur ni förhåller er till hagmockning!

Mockar ni era hagar? Om ja, hur ofta ungefär och varför?

Om nej, varför?

Jag har ju förstått att det här med att mocka hagar är superviktigt för vissa och näst intill totalt ointressant för andra- därav mina frågor.

Jag minns att jag läste något inlägg på Bukefalos i vintras om hur man i en persons stall hade som krav att hagarna skulle mockas varje dag (läs: sen eftermiddag/ kväll då det var MÖRKT?!?!?!?), oavsett om marken var torr eller fullständigt ler-indränkt.

Sedan minns jag också hur det var de i alla fall 15 första åren jag hade häst på ridskolan; där mockades inte hagarna på FLERA ÅR (om någonsin) och det var ingen som tyckte att det var något konstigt (eller ÄCKLIGT) med att det ibland fanns små ”bajs-berg” i de små grushagarna.

De sista åren jag hade häst på ridskolan infördes mockning av hagarna en gång i veckan har jag för mig att det var.

På nuvarande anläggning har jag faktiskt dålig koll på hur ofta hagarna mockas- vi inackorderade gör det i alla fall i princip aldrig.

Jag har börjat mocka Vickes lilla gräshage på helgerna och när man inser hur mycket bajs det faktiskt blir av en enda häst så gör jag det gärna för att försöka hålla den lite ”snygg” om inte annat.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Mockar min hage minst en gång i veckan. Framförallt för att undvika parasiter.

    Svara
    • Birgitta

      Intressant och konstigt (?) nog hade min häst aldrig sådan maskförekomst att han behövde avmaskas enligt träckprov trots att han stod i de sedan flera år omockade hagarna på ridskolan.

      Svara
      • Anna

        Det sägs ju att det ska vara en effektiv parasitbekämpning att mocka regelbundet. Min häst nollar i princip alltid på träckprov så då tänker jag att det är värt att hålla efter hagen. Gör man det regelbundet så är det inte så betungande till en häst.

        Svara
  2. Dressyrtant

    Vi mockar grushagarna varje dag och de uppgrusade ingångarna till de större hagarna en gång i veckan.
    Vi har gemensamma rutiner kring avmaskning och då anser stallägaren att vi måste mocka varje dag. Vi har ingen egen hage utan cirkulerar.
    I november är det inte kul att stå med pannlampa och mocka kan jag säga.

    Svara
    • Birgitta

      Varje dag?!?? Det var ambitiöst! Att mocka i mörker och ffa rejäl gyttja som det ibland kan bli ifrågasätter jag lite faktiskt hur bra det blir.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Vi mockar vinterhagar då och då, men det är inget som står högt på prioritet hos oss. Skogshagen springer vi inte runt och letar bajs i. Sommarhagarna har vi tidigare bränt av på våren, jag vet dock inte om det kommer funka här på nya gården. Vi har haft ytterst lite mask på våra hästar genom åren.

    Svara
  4. Nina B

    Mocka hagen på vintern?!?!
    Alltså bor ni där det är frostfritt! 😉

    Står inackorderad med fjorton andra hästägare och vi mockar ur vinterhagen en gång per år.
    Sommarhagarna (beteshagar) mockas aldrig.
    Väldigt liten parasitförekomst.
    Bajsar hästen på stallplanen/gården/vägen till hagen tar man bort det direkt.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Vi har en hårdgjord del av vinterhagen vid grinden, ca 50-70 kvm. Hagen sluttar sedan ner därifrån. På vintern håller vi den delen ren helt och hållet, brukar inte vara så mycket där. Vi bor ju nästan så långt söderut som man kan komma i Sverige, så det fryser inte på så ofta. Till nästa vinter är planen att de ska gå i skogshagen så mycket som möjligt. Det är drygt 1 ha med rätt tät lövskog. Där mockar vin inte alls. På det hela taget har vi nog rätt mycket mer mark per häst än vad ett normalt inack-stall har.

      Svara
  5. CeciliaL

    Varje dag, året om, för parasitkontroll, eftersom jag har så pyttelitet mark att den skulle bli ”horse sick” (täckt med bajs och parasiter, ojämnt betad då de ju ej betar där de skitit) annars. Om jag hade tillräckligt med mark skulle jag inte mocka, utan rotera och bara harva så skiten sprids ut. Hagmockning är en tidsslukare och mycket jobbigt att hinna på vintern. Fysiskt är det inte ansträngande att mocka åt 2 araber och en ponny däremot. Tar bara tid jag hellre skulle lägga på annat.

    Svara
  6. Liv

    När jag hade hästarna hemma så mockades hagarna frekvent. Stora rejäla gräshagar som tog sin tid att gå över, men jösses så skönt det var när man var färdig! Heläckligt att inte mocka hagarna, tycker jag!

    Svara
  7. CeciliaL

    Jag ar forvanad att nagon overhuvudtaget kan tycka det ar ’ackligt’ att inte mocka hagarna! Det ar ju inte som om de ar tackta i hundbajs liksom – hastbajs bryts ju snabbt ner till ’ingenting’.

    En sak jag undrar ar: om man ska mocka for att fa bort parasiter, maste man inte mocka inom en viss tid isafall? Jag menar, kryper inte maskar eller larver av bajset och upp pa graset?? Hur funkar det? Jag kanner det som om jag maste mocka bort inom 24h, men jag kanske inbillar mig problem som inte finns?! Nu mockar jag pa morgonen innan jag rider, for om jag lamnar det sa sprider faglar och insekter ut det under dagen och da tar det mycket langre tid an att bara plocka upp valformade kottar. Hastarna ar inne dagtid pa sommaren for att halla vikten och for att komma undan insekterna, sa det ar bara typ 12 timmars mockning ute i hagen, resten ar i minihagen eller i boxen.

    Svara
    • CeciliaL

      PS kan inte forestalla mig hur plagsamt lang tid det skulle ta att mocka en hage efter EN VECKA (eller mer)!!! :-O Det tar mig 15-20 min att gora det varje morgon… (man maste ju trava runt litet i hagen aven om man gor det systematiskt och skottkarran blir full pa denna tid, sa mera skulle ju innebara flera turer till dynghogen ocksa). Jag borjar hogst upp och zigzaggar ner, och sen ar dynghogen langst ner.

      Svara
    • Birgitta

      Tja…”äckligt” kan det väl se ut rent ”estetiskt” så att säga- i alla fall om det finns massor av bajshögar i en tämligen liten hage eller det blir små berg med gödsel, som jag beskrev att det kunde bli på ridskolan.

      Men att maskar skulle frodas i en grushage har jag aldrig någonsin sett faktiskt och det är ju i sådana hagar jag har haft mina hästar merparten av mitt hästägarskap.

      Inte för att jag ser några maskar i gräshagen nu heller men jag står inte om studerar bajset alltför noga heller- det ska erkännas.

      Att bajshögarna däremot drar till sig flugor ser jag och vill ha bort dom om inte annat av den anledningen så att deras eventuella irriterande av Vicke inte riskerar att få honom att springa av sig skorna….

      Svara
      • CeciliaL

        Ja, en grushage (eller mini-hage som mina sma grashagar utanfor varje box – ser dem som del av boxen nastan), det ar klart att den maste mockas, det haller jag med om. Tankte val inte ens pa en liten grushage som en ’hage’, jag sag for mig en stor grashage. En overbetad hage med omraden fulla med hastskit och ogras (som det ju latt blir) kan ju se trist ut, och nog ser det vackrare ut nar det bara ar fint gront gras och inga skithogar, nar jag tanker efter.

        Men mockning en gang om aret – vad gor det for nytta? Kan man inte bara harva istallet da?

        Svara
  8. My

    Jag mockade på förra anläggningen, året runt. Ibland en gång i veckan, men ett tag gjorde jag det varje dag för att det var enklare. Inget kul alls på vintern 🙁 Men, liten ruta till hage och bara lera gjorde att jag höll efter så mycket jag orkade, kändes inte kul att veta att P klafsade runt i bajsblandad lera hela dagarna 🙁 Plus att man vill lägga höet på någorlunda bajsbefriad mark.

    Nu gör jag det inte, dels är det större hage, dels är de två hästar och dels är hagen jätteojämn då den är ganska blöt av sig, så det blir knöligt överallt och då är det svårt att mocka.

    Min mamma tog träckprov på alla utom P i år, han har alltid haft mask vid prov och numera är tydligen grupptestet enbart för fyra hästar… I alla fall hade de tre hästarna på 29, 22 och 15 år inga parasiter, medan 5-åringen hade stor mängd. Alla går i samma hage. Nu blev 5-åringen och P avmaskade och så får vi se vad resultaten blir i höst (då kanske vi kollar P och utesluter någon av de andra som var maskfria nu).

    Svara
  9. rackemarie

    Mockar aldrig hagarna, varken vinterhagarna eller sommarhagarna. Har stora hagar och enligt träckprov inga maskproblem. Sjukhage mockas däremot såklart. Skulle det bli mycket skit kör vi in med skopan (stallägaren).

    Svara
  10. Linda

    Vintertid mockas våra hagar dagligen, sommartid ansvarar man för sin egna gräshage och sommarbetet mockas inte. Vi har i princip noll parasiter så det verkar fungera fint.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>