Ett eget litet ridläger?

En vän var nyligen på en sommarkurs med sin häst- inackorderade då både sig själv och hästen, red några pass, umgicks med likasinnade osv.

Inte annat än att man blev sugen för egen del kände jag- det lät hur trevligt som helst.

Dock brukar ju dylika kurser gå på flera/många tusenlappar och då slogs jag av tanken att man i vissa fall kanske hade kunnat göra ett eget litet ridläger eller i alla fall unna sig en rejäl träningsvecka- kanske när man har en längre semester eller så TAR man en semestervecka till detta?

Man behöver kanske inte göra det krångligare än att man frågar sin ”vardagstränare” eller någon som man tränat för tidigare och varit nöjd med om man kan ta en ”intensiv-vecka” där man kanske bokar träningar…tja säg tex måndag, tisdag, torsdag och lördag…eller vilket som nu skulle passa.

Förvisso blir det en del körning under veckan om man inte kan stalla upp hästen hos den man tränar för eller kan få tränaren att komma till ens anläggning men jag tror nog ändå att en eller två sådana veckor om året hade kunnat vara ett lyft och till inte alls samma kostnad som regelrätta kurser som man åker iväg på.

Är man två stallkompisar som gör detta kan man väl ändå göra det lite extra mysigt med medhavd lunch eller vad vet jag- man behöver ju inte ”bara” träna sina 45 minuter och sedan kasta sig i bilen och köra hem om man inte vill?

33 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Tycker det låter som en kul idé!
    Jag var iväg till Strömsholm på unghästkurser med Hedwig när hon var 4 och 5 år. Det var verkligen hur kul och trevligt som helst. 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi har ju i flera år anordnat ridläger hemma – våra kräftridläger. Ett gäng kompisar kommer fre-sön med sina hästar, och så har vi hyrt in en tränare och i något fall även en dressyrdomare på söndagen för programridning. Vi har även hållt i WE-träningar själva, så de flesta rider två pass per dag. Jag har handlat och så har alla delat på matkostnaden och matlagningen, så det har inte blivit så himla dyrt, ungefär en tusenlapp för hela helgen inkl träningar. Förutom träningarna får man ju ut mycket av att sitta och titta på de andra och diskutera varandras träningar.

    Svara
    • Birgitta

      Jättebra exempel på ett ”egenkomponerat” ridläger med många fördelar. Blir inte så dyrt, man kan äta gott och umgås med trevligt folk man känner sedan tidigare och får bra träning av någon man valt ut och vet ”passar”. Låter superkul!

      Svara
  3. Minstral

    Min tränare kommer i sommar att ha något liknande. 3 dagar där man betalar typ en tusenlapp, några hundralappar till om man vill ha hästen inkvarterad.

    Svara
  4. Prick

    Ja, så har jag också varit med att fixa, en anläggning som har både boxar och bäddar, ett kök och bra bana/ridhus. Viktigt att minst en av kursdeltagarna är bra på att laga mat :). Brukar vara supertrevligt. Enklast att ordna när tävlingssäsongen är slut eller strax innan start. Då är det extra roligt att ses också. Vi har provat att vara på lyxigare ställen med hotellstandard men då blir det för dyrt tycker de flesta. Dyrare men inte trevligare liksom.

    Svara
      • Prick

        Ja, det är bara att dra ihop ett gäng!
        Gärna dubbelt så många som det får plats, det blir alltid avhopp, halta hästar och ryttare som akut måste g.öra annat.

        Svara
        • Birgitta

          Jo, det ska man absolut tänka på.

          Min erfarenhet från ffa ridskolan är att folk är väldigt ”på” med att anmäla sig till allt möjligt men lika snabba när det gäller att hoppa av i sista minuten och utan egentligt giltigt förfall så att säga.

          Trist om det orsakar att hela grejen måste ställas in så många bokningar är nog att föredra + att kanske ta ut en anmälningsavgift som man inte får tillbaka hur som helst.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Vi har faktiskt inte haft några problem med avhopp, och det har varit stort intresse!

          • Birgitta

            Tror att risken för avhopp minskar ju bättre man känner folk och ffa om man räknar dom till sina VÄNNER.

  5. Linda

    Jag och en kompis ska ha lite ridläger i sommar. Hon kommer upp med sin häst, bor 12 mil från mig, och så ska vi rida lite för mina tränare samt ha härliga uteritter och bada med hästarna och bara ha skitkul.

    Svara
  6. Sandra

    Precis ett sådant ”läger” ska vi ha i vårat stall.
    Det blir lör-sön med vår ordinarie tränare och så har alla tänkt övernatta i stallet ( förutom jag som
    bor på gården då 🙂 ) och äta gott ihop!

    Sen har jag i bland åkt iväg på helgkurser hos en annan tränare, då blir det övernattning både för mig och hästen. Det är verkligen jättekul, alla brukar titta på varandras lektioner och tränaren uppskattar att vi som lyssnar är lite ”aktiva” och får ställa lite frågor, ibland blir det nästan som en clinic! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Låter jättekul! Det är ju på sommaren man kan passa på att göra de här lite ”extra” grejerna- allting blir så mycket lättare bara av att det är hyfsat väder och ljust mycket längre än på vintern.

      Svara
  7. Trasselkvast

    Enligt min erfarenhet ska man inte ha för långa anmälningstider till saker – då hinner det dyka upp andra saker, både måsten och roligare saker. Har man knappt om tid så vet man att de som anmäler med större sannolikhet inte kommer ”hinna” hitta på annat.

    Svara
  8. G

    Det ska vi göra med vår tränare nästa vecka, 3 träningar på 5 dagar. Ska bli skitkul och lär ge mycket än sporadiska träningar.

    Svara
      • G

        Ja det är smidigt då hon kommer ut till oss och så rider vi samtidigt så det blir inte så dyrt. Passar oss bra då ”min” häst ändå inte är stark nog att köra tufft dressyrpass 45 min. Har man ögonen bara på sig så vill man ju gärna nyttja tiden fullt ut 😀 . Eftersom vår tränare är ridlärare så funkar denna intensiv-träning bara på sommarsemestern, till vardags går vi om varann i arbetstider och på vintern är vi dessutom väderberoende då vi inte har ridhus.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Då jag tränade som intensivast red jag tre lektioner i veckan varannan vecka. Veckorna då jag inte red för tränaren använde jag för att befästa det vi jobbar med på tränarveckorna + att rida ut och galoppera på lite mer. Det var mycket effektivt.

          Svara
  9. CeciliaL

    Forsoker ordna ett litet 2dagars ridlager har, med upplagget: traning 1h, som blir videofilmad pa fm, lunch, sedan analys i grupp av video, samt teorilektion (som kan inkludera t.ex. balansboll och andra mer fysiska ovningar), sedan en till 30 min lektion – men man kan valja att rida 2st i en timme vilket blir battre anvandning av ens tid da man kan ova litet medans den andra far mer intensiv instr. Samma upplagg dagen darpa. Lunch antingen ordnad av arrangor eller medhavd egen. Askadare valkomna, och de andra ryttarna brukar titta pa andras traning. Oftast ater man middag tsms pa kvallen ocksa, antingen grilla vid stallet eller ga till puben i byn. Det blir langa dagar och man far valdigt mycket info/traning etc. Har varit pa tva sadana hemma hos min gamla tranare (som bor ett par timmar harifran) och hon ar alltsa villig att komma hit och ha clinic, men jag behover hitta 3-5 andra (forutom mig sjalv och Lussan) som vill vara med. Och som ar villiga att betala ca £60 om dagen for vad som i stort sett ar en hel dags traning – vilket de flesta verkar tycka ar for mycket pengar (men man kan latt lagga det dubbla pa ett nytt tacke… som inte far en att rida ett dugg battre… na, det resonemanget tycker jag ar bakvant). Sa jag vet inte om jag kommer fa ihop tillrackligt med folk, tyvarr.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, tyvärr har man ju lite olika syn på det här med kostnader/ ekonomi och inte alltid BARA beroende på vad man tjänar.

      Jag har betalat upp till 600:– för ett 45-minuterspass när en tränare jag ville träna för kunde komma men visst sved det i plånboken.

      Men allt det som du räknar upp hade i alla fall för mig absolut varit värt 60 pund.

      Svara
      • CeciliaL

        Ja, precis, man ser det olika. Men nog kan jag tycka att en HEL dags traning med tva lektioner, video (som man sedan far skickad till sig per email sa man kan kolla igen om man vill) analys, diskussion, teori, maste vara val vart £60 eller t o m mera. Far se om det ar nagon mer som tycker det! :O

        Svara
          • CeciliaL

            Tycker nog att det kanns billigt aven har, aven om jag inte vet vad clinics i allmanhet kostar da jag inte brukar aka pa sadana hos nagon annan. Men hos en namnkunnig dressyrtranare kostar det sakerligen mera, for denna tranare ar ju litet mer alternativ (hon ar en Ride With Your Mind tranare, en av Mary Wanless’ mest erfarna instruktorer, om du kanner till henne) och sa har hon inte direkt vett att ta betalt heller… Jag brukar fa pracka pa henne pengar nar hon har tagit hand om hastar at mig (t.ex. var Pushkin hos henne i 2 manader nar jag forst kopte honom). Ska se om jag kan ragga litet deltagare pa RWYM’s FB sida eller nat i den stilen.

        • Anna-Kajsa

          Jag hade anmält mig direkt 🙂 (vi har fö betalat runt tusenlappen för en enda lektion som mest…)

          Svara
  10. Cia

    Vi var ju på ridläger hos Anna-Kajsa för några år sedan.
    Det var jättekul, skulle gärna göra det igen.

    I år ordnar vi ridläger för våra barn. Axel ville på ridläger, jag känner dock att vår ekonomi inte tillåter att skicka iväg som och ponny på ridläger.
    Därför ordnar vi ett här hemma själva till självkostnadspris. Det bli 6 barn i åldrarna 10 -13 år, vi ställer upp vår husvagn och väninnans husvagn vid stallet för att övernatta där (vi bor ju 200 m från stallet, så det blir rätt enkelt ed allt praktiskt). Dessa barn är elever till mig och rider i min ungdomsgrupp som jag byggt upp kring Axel (sonen). Jag står för all undervisning och så fixar väninnan maten.yngste sonen som inte rider så regelbundet får låna en underbar liten shettis. Sen blir det mer seriös träning för de övriga barnen. På en kväll kommer en tjej som är duktig på körning och visar körning med sitt shettisekipage. Som avslutning bjuder vi in till clearrundhoppning där även andra som vill vara med får komma och hoppa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>