Fix idé i stallet?

Idag undrar jag om du (eller någon du känner) har någon nästan tvångsmässig grej du måste göra i stallet och/ eller något som DU tycker är högst normalt men som andra inte alls begriper sig på.

Jag vet tex en hästägare som har olika borstar för olika delar av hästens kropp och jag kan bara gissa hur denna hade känt om hon sett någon borsta hennes häst på rumpan med borsten avsett för huvudet ha ha ha.

Jag vet andra som vill ha sina täcken vikta på ett visst sätt eller har speciella rutiner för sin utrustning (hur den ska hängas upp, rengöras, var den ska ligga osv).

Själv har jag en fixering vid HÄSTBAJS i allmänhet och bajs i hästens box i synnerhet.

Jag kan på heder och samvete intyga att jag aldrig någonsin har ställt in någon av mina hästar i en box som det ligger bajs i!!!

Jag tar alltså alltid och utan undantag ut allt bajs ur hästens box innan jag ställer in den där, oftast gör jag det direkt då hästen ställs ut på gången.

Jag mockar alltid innan jag åker iväg till träningar och tävlingar- oavsett hur tidigt dessa än äger rum.

Vad gäller bajs i hästens transport är jag nästan lika manisk.

Det är endast om det verkligen är mycket omständligt att sopa ut bajset var vi nu råkar befinna oss som jag kan sopa det åt sidan i släpet men helst inte.

Så långt som att jag mockar hagen varje dag har jag tack och lov inte kommit men ger jag det lite tid så…

Skämt å sido men vad har ni för knäppa grejer för er eller är ni helt frågande till dylika påhitt?

33 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Nääädu, JAG är helt normal! 🙂

    Gillar inte när grepen står lutad mot väggen åt fel håll….

    Svara
      • CeciliaL

        Haha, är inte det helt självklart vilket som är RÄTT håll?! 😀 Nä, men så att grepen står med böjen i själva pinnarna mot väggen, inte så att den inte liksom buktar ut! Om man ställer den på RÄTT sätt 😀 så står den mera stabilt också. Inte för att jag är petig eller nåt.

        Svara
  2. Jeguo

    Har haft en ramsa som förföljt mig sedan barnsben…
    Som barn blev jag itutad att man inte kunde gå från stallet på kvällen utan att natta dem
    Hejdå hästarna, godnatt då och sov gott.

    Helst skulle man säga så många gånger som möjligt. Nu över trettio år senare har jag lyckats göra mig fri från det och har inte fått återfall 🙂
    Har inte lärt mina barn samma sak

    Svara
  3. Prick

    Jag vill ha ordning och reda. Var sak har sin plats! Såå irriterande med inackorderingar som inte kan hänga tillbaka saker på ”rätt” ställe!
    Ordning och reda inkluderar att ha rent i boxarna, lite av praktiska skäl – att släppa in en varm häst i boxen brukar betyda att hästen vill rulla sig och då är det trevligt om det är mockat. Av den anledningen mockar jag alltid på morgonen. Kan plocka ut bajs vid behov alt kasta in högen i ett hörn, beror lite på hur sen jag är :).

    Svara
    • Birgitta

      Ja, att ha bajsmani har sina fördelar- mina hästar har alltid varit förhållandevis rena, liksom deras täcken.

      Rulla sig en en helt nerbajsad box- urk!

      Svara
  4. My

    Själv tycker jag väldigt illa om när folk inte tvättar av sin häst när den blivit svettig och fått sadelavtryck, tycker det ser så illa ut när man ser hästar som i hagen har sadelavtryck eller smuts från svettig sadelgjord kvar. Lika illa i boxen. Dessutom är det alltid minuspoäng men extra minuspoäng om man har skimmel som blir svart av svettsmuts och då är det lika illa med märken efter tränset (annars klarar jag av att hästen har lite svettrester av t ex pannband/nackstycke).

    En löjlig sak jag har för mig är att jag inte gillar att gå genom en mockad box för att fylla på vattenbaljan, då blir det fotspår i ströet… Kan dock hindra mig från att hämta grepen och rätta till när jag behövt göra så. Likaså blir jag trött när Luzen kommer in och direkt ser till att inte lyfta ordentligt på benen så att han gör stora gropar i ströet :S Får väl träna honom att enbart röra sig i passage i boxen?

    Sen ställer jag alltid min sopkvast upp och ner för att den inte ska bli sned i borsten, vilket folk i stallet nog inte förstått vitsen med och tycker är knasigt, och när de lånat min kvast står den med borsten i golvet – det är bara det att jag vill ha en symmetrisk kvast, inte en sned :/ Så mycket lättare att sopa med en rak kvast.

    Annars är jag inte någon pedant tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

      Svettmärken efter sadel är jag också allergisk mot- det tvättar jag alltid bort. Märken efter tränset kan jag slarva med- Vicke är inte så förtjust i att man kommer dragandes med en blöt svamp över hans fejs.

      Men om jag duschar hela honom får han finna sig i att få slangen upptryckt i huvudet 🙂 .

      Det där med borsten hade inte jag heller fattat- har aldrig sett någon ställa den upp och ner och tycker inte att våra borstar blir sneda. Det där får du nog förklara lite närmare 🙂 !

      Svara
      • CeciliaL

        Ja, fyyy, svettmärken efter sadel! Inte acceptabelt!

        Däremot har jag inget problem med att lägga sadel på blöt häst (som distansryttare skulle man aldrig komma nån vart om man måste ha en torr häst innan man kan sadla). Har aldrig förstått varför folk tycker det är ett problem.

        Svara
      • My

        Jag älskar ju de här sopkvastarna, och de blir sneda i borsten om man låter dem stå på ”rätt” håll när man inte använder dem. I vanliga fall har jag alltid upphängningskrokar till mina redskap men i stallet nu är det porösa putsade betongväggar som jag inte kan/får sätta krokar i, så sakerna får stå på golvet längs väggen. Det är väl annars också en sak jag gillar, att få ha redskapen hängande snyggt i rader.

        http://images.biltema.com/PAXToImageService.svc/article/large/26938

        Svara
        • My

          (jag gillar dem för att man kommer åt så bra i alla skrymslen och vrår med dem, och att de går snabbare att sopa med än vanliga kvastar).

          Svara
        • Jeguo

          Den kvasten klarar inte jag av får allergiska utslag, brrr!!
          Kanske just för att den blir sned om den står på golvet och sned i borsten

          Svara
          • Prick

            Ett hål högt upp i skaftet (brukar det finnas redan) och ett snöre, så hänger man den på väggen!

      • Anna-Kajsa

        Jag delade ett tag stall med en som hade flera nojor, bl a skulle kvasten alltid stå med borsten upp (vanlig kvast), vilket jag absolut kunde leva med. Värre var det väl då att man var tvungen att diska skottkärran varje gång man mockat.

        Svara
          • Prick

            Det vet jag personer som gör, kanske inte ”diska” men skölja ur med hjälp av vattenslangen. Tex om kärran används för att köra hö/silage med är det trevligt om den är ren.

  5. Birgitta

    Kom på fler saker som irriterar mig ganska mycket:

    * När folk låter hästbajs ligga på stallgången, både medan de gör i ordning hästen och ännu värre om det lämnas kvar medan de är iväg och rider.

    * Om man lämnar kvar halm och dylikt på spån och halmgrepar som man hängt upp. Det konstiga (?) är att jag aldrig ens reflekterade över detta medan jag stod på ridskolan där det fanns massor av redskap medan jag i vårt lilla stall inte skulle drömma om att hänga upp en grep med halm på.

    * Balband som folk inte slänger i soptunnan- som är bandens enda rätta plats. På ridskolan med typ 70 hästar som fick en halmbal per häst och många höbalar att dela på dagligen kunde ”man” hänga balband överallt. Det såg enligt mig såååå slarvigt ut och jag gick ofta och samlade ihop dessa bara för att det störde mig så.

    Svara
    • CeciliaL

      Folk som knyter ihop balsnorena pa olika satt – de ska hanga jamnt och rakt och at samma hall som alla andra snoren, pa den (enda) krok som ar avsedd for andamalet och nar den ar full ska snorena i soptunnan! Nu har jag en liten flicka som gillar att knyta snoren overallt… sa ofta ar hobalar hopknutna, eller det sitter snoren i takbjalkarna, eller med pinnar fastknutna osv… Stor mig oerhort! :O

      Bajs i gangen eller pa gardsplan, urk! Och bajs i boxen, sjalvklart maste det bort innan hasten ska in!! Har aldrig haft nagon som rullar sig i boxen speciellt, sa det har jag inte tankt pa, men jag gillar att ta bort bajset ur boxen sa ofta som mojligt, garna en extra finmockning innan laggdags. Ju renare badden ar, desto mindre arbete for mig.

      En grej till: verkligen AVSKYR nar folk inte satter fast bensnorena i tacket nar de tar av tacke. Sa nar jag ska slanga pa tacket flyger snorena med sina spannen och smaller till en sjalv eller hasten, alternativt att man rakar sta pa ett snore och nar man forsoker slanga upp tacket sa hamnar det halvvags pa. Na, de maste hakas fast i sina ringar, genast nar man knappt loss dem runt bakbenen.

      Svara
      • Birgitta

        Så roligt att läsa om våra olika egenheter.

        Jag tycker som sagt att balsnören ska slängas i soptunnan direkt.

        Sätter fast bensnörena gör jag ALDRIG och vet faktisk ingen annan som gör heller- inte vad jag noterat när jag sätter på andras hästar täcken i stallet. Men I SAK förstår jag dina argument för att göra det.

        Svara
        • Prick

          hih – jag sätter ALLTID fast bensnörena. Just det att man kan bli stående på ett snöre när täcket ska på är så himla irriterande. Och onödigt.

          Svara
  6. Adelina

    När jag mockar så är jag väldigt noga med att få upp varenda liten bit bajs, när jag sedan är klar ser jag till att spånet i boxen ligger fint, jämnt och noga i mitten, sedan sopar jag så att man ser vart linjen går haha!
    Lite sånna grejer är det väll 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag brukar säga att mocka spån är en syssla för LIVSTIDSDÖMDA- ska man göra det verkligt noga tar det aldrig slut. Kanske därför det gick åt massor av spånbalar i veckan på den tiden jag använde detta strömedel- jag ville alltid ha vitt i boxen 🙂 .

      Däremot har jag aldrig förstått den mockning som en hel del anammar med att liksom bara strö en stor fyrkant i mitten av boxen och lämna allt runtomkring utan strö- jag ser till att hela boxen är täckt.

      Svara
  7. Angelica

    jag har också väldigt svårt för halm, bajs, hö, spån osv som lämnas kvar på grepen när man hänger upp den. Det ser så smutsigt och slarvigt ut. Och den ska vara upphängd med ”piggarna” mot väggen, precis som någon annan skrev 😉

    Svara
  8. G

    I stallet har jag nog normalt renhets/säkerhets-tänk som ingen skulle tycka är over the top men hemma är det nog lite värre. Muggar med öronen åt rätt håll på hyllan, disken på rätt ställe i diskmaskinen för att kunna fyllas maximalt (ja jag ställer rätt efter min man) o s v. Inte pedant på något vis egentligen men med ett gäng nojor 😀

    Svara
  9. Sandra

    Jag hänger alltid upp mina träns på ett sätt. Har min sambo hängt tillbaks det går jag och rättar till det. Lite irriterande vana kanske… Hade en medryttare ett tag, och jag var väldigt noga med att tala om och visa hur jag ville ha tränsen hängandes samt påpekade att det var en ”grej” för mig så det var viktigt. Inte fasen hängde tränsen som jag ville ändå, det störde mig 😉

    Svara
  10. Anna-Kajsa

    Jag tror inte jag är särskilt nojig utan ganska tolerant, men grepar upphängda med halm i har jag problem med, och så ska de förstås hänga med spetsarna inåt. Nu har vi dem stående på golvet i ett hörn i foderrummet (dit förstås hästarna aldrig kommer), då ska de stå som Cecilia säger. Men jag kom på en sak jag inte fixar: När man låter grimman hänga kvar i ena uppbidningen!

    Svara
      • My

        Det gör jag alltid 🙂 Men hade det funnits krok i närheten av uppbindningen hade jag hängt den där, men det gör det inte.

        Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag ser det dessutom som en säkerhetsrisk – att en häst ska råka fastna i grimman. Jag har visserligen aldrig varit med om att det hänt, men av något skäl nojar jag för det.

        Svara
  11. Linda

    Ha ha vad roligt att läsa om allas ”grejer”
    Jag har 5 hästar och alla har sitt eget grimskaft, det går liksom inte att använda Leffes grimskaft till Mayan tex och det stör mig då medryttarna tar fel.

    Svara
  12. Emelie

    Haha, så roligt med alla små egenheter. Framförallt bajs på stallgången/gårdsplanen stör jag mig på, och tycker är en självklarhet att man plockar undan efter sig. Tycker tydligen inte min inackorderade, så vi fick ha ett ”allvarligt” snack förra veckan….

    Svara
  13. Minstral

    Hänga upp redskap med halm i får jag allergiska utslag mot. Något jag också blir knäpp på är när folk får för sig att mocka i den kärran vi har till att köra foder i!!!!??? Fräscht liksom? Jag är väldigt petig med att inget får stå i stallgången längs väggarna då kommer mössen som på beställning. Annars har jag nog inga direkta egenheter utan mer vanligt renhets- och säkerhetstänk 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>