Lördag- outstanding sist

rom

ÄNTLIGEN var det dags för Vickes och min årsdebut på dressyrbanan!

Vi har inte tävlat på 9 månader eller nåt och jag hade mina aningar om hur dagens start skulle gestalta sig.

Jag förväntade mig en spänd häst som ville ”glo” på domarbordet och kanske annat runtomkring- så var det ju de få starterna jag gjorde förra året.

Och egentligen behöver Vicke gå 2 klasser just därför- för att ”glo av sig” men jag valde trots detta att bara inrikta mig på en klass, MSV C:1.

Jag hade funderat fram och tillbaka på huruvida jag skulle rida på träns eller kandar eftersom jag har mycket bättre ”håll”  på Vicke på kandaret om han far iväg men bättre form på tränset.

Eftersom jag förväntade mig ett spänd häst idag valde jag kandaret och med facit i hand var det mycket korkat gjort!

Visst var han lite spänd men det fanns i princip inget att titta på runt banan och kandaret förstärkte väldigt mycket det som har varit en svaghet redan hemma- formen.

Vicke gick bakom hand i princip hela programmet igenom och när han släpper betten så blir han väldigt svår att påverka korrekt- framför allt inne på en tävlingsbana där man måste följa ett givet program.

Att han inte kan öka i trav visste jag redan när jag köpte honom men i övrigt gjorde han nog allt utan direkta missar (utom att han började galoppera efter den inledande halten)  men som sagt i en inte alls bra form vilket påverkade hur mycket som helst.

Så resultatet blev därefter, 56.5 % och hade jag dömt hade han inte ens fått det.

Nej, ingen bra känsla alls men nu vet jag vad som gäller till nästa tävling- inget kandar i alla fall.

Sedan måste jag öva på att förfina det mesta i programmet OCKSÅ men formen är absolut det mest avgörande i dagsläget och så här med huvudet mellan frambenen kan han inte gå det är en sak som är säker.

I övrigt vad mitt lilla djur lika behaglig som alltid att ha med sig på tävling så i DET avseendet ger jag honom högsta betyg.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Vad kul att ni är ute på tävlingsbanorna igen!!
    Men han var alltså inte tittig alls?
    Det är ju ett bra utgångsläge, bara att hänga bort kandaret och träna vidare till nästa start 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Nja…lite tittig var han men det känns nog mer än det syns. Exempelvis sladdar han i hörnen och tappar bjudning över lag.

      Jag ska ägna lite träning hemma också på att verkligen rida ut i hörnen för det vet jag med mig att jag slarvar med.

      Har aldrig fått det påpekat på tävling men känner det varje gång och det är ganska irriterande. Dessutom blir ingången till öppnorna ”fel” om hästen redan i hörnet liksom sladdar åt fel håll eller hur jag ska säga.

      Svara
      • JohannaB

        Härligt, jobba på! 🙂
        Jag sitter också med jobbet PRECISION just nu, för oss framförallt att jag bestämmer exakt hur långt vi rider rakt och då är det RAKT utan kroppsdelar som påbörjar svängar eller böjningar som gäller! 😉
        Kul och effektivt, hoppas det syns i programridningen också framöver tänkte jag 🙂

        Svara
  2. silverbjälke

    Att komma ut igen och tävla, att göra det med minimal tittighet och att fullfölja med rätt saker på rätt plats (oavsett form och takt) är ett stort framsteg och en bra utgångspunkt att jobba från. Jag tycker iaf att förutom kanske kandaret då så är det bara att nöta på hemma och ut igen. Efter vad ni haft för er i vår och tidig sommar så kan ingen, inte ens ni själva vara missnöjda.

    jag vänder på det, Jag tycker det var skitbra. Nu vet ni var ni står och att ni är på gång.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, huvudsyftet var absolut att ”se var vi står” eftersom denna häst behöver X antal klasser/ tävlingar för att ”glo av sig”.

      Inte för att han blir otäckt farlig, som Kreon kunde bli på tävling men han spänner sig ändå och blir svår att sitta på, tappar bjudning, kör in näsan osv. Detta visste jag men igår blev det ovanligt mycket pga kandaret även om det säkert hade visat sig på tränset också- bara inte lika påtagligt.

      Så nu blir det träns och åka ut och ”träningstävla” för ska jag vänta med att tävla tills hästen känns superbra hemma och sedan börja åka ut och tävla med en häst som ÄNDÅ kommer att behöva några/flera/ många (?) klasser innan han är avspänd så lär tävlingsåret hinna ta slut sedan länge.

      Svara
      • silverbjälke

        en detalj man kan jobba på för att öka tävlingsavspändheten är att ibland göra en ”större grej” av träningen hemma, lite extra göraiordning pyssel innan, extra noga-fin lindning och lite musik på tex. En grundregel för att övervinna spändhet varesig det ligger hos hästen eller ryttaren är att backa till basic och göra kringarbetet och träningen precis som tävlingen. tävlar du i sadeln ”X” så ska du rida i den med för annars tränar du hästen på en grej den som du byter ut när det väl gäller. (som exempel) ett tips alltså, gör hemmatränandet till en grej som har så få olikheter som möjligt från tävlingen. Det minskar spändhet, tittighet och känslan av nytt / allvar / annorlunda.

        Svara
        • Birgitta

          Just Vicke är nog världens bästa häst att ha med sig på tävling- från det att man flätar honom hemma tills man hoppar upp i sadeln på tävlingsplatsen. Fullständigt ISKALL, lugn, snäll, oberörd.

          Men; när man rider kan han titta till på allt möjligt höll jag på att säga men framför allt domarbordet och saker runt banan.

          Det är faktiskt så hemma också men där har jag längre tid på mig att visa honom att det inte är något farligt.

          Men jag ska ändå försöka att träna på att få bort tittandet SNABBARE redan hemma för det kommer säkert att hjälpa mig även på tävling.

          Svara
  3. Prick

    Asch, nån måste ju vara sist 😉
    Bra du har gjort en god analys och plan för framtida träning och tävling!

    Svara
  4. CeciliaL

    Härligt! Bara att komma ut är ju toppen, och jättebra att veta vad du behöver träna på. Heja!! 🙂

    Svara
  5. Dressyrtant

    Jag är så glad att vi över huvudtaget är ute och tävlar. Tänk hur vi hade det i april. Nu kan det bara bli bättre.

    Svara
  6. Emelie

    Nyfiken fråga bara, ta det inte som någon kritik.

    Om ni inte har tävlat på 9 månader, varför börja med en MSV C?

    Svara
    • Birgitta

      Av många olika skäl:

      – för att jag vill koncentrera mig på ett program och MSV C:1 är det jag planerar att rida framöver.

      – för att jag hellre rider på 56% i MSV C än LB. Och tro mig- när/om Vicke spänner sig OCH glor på olika saker (som han kan göra på tävling) så hade han mycket väl kunnat gå även LB/LA på lika kassa procent.

      – för att jag ville se ”var vi står” i just MSV C med skolor och enkla byten på tävling.

      – för att slippa svara på frågan ”varför rider du så låga klasser när du tränar på helt andra saker hemma”.

      Svara
  7. Madeleine

    För att trösta dig så blev jag utesluten sist jag tävlade.
    Men fan den som ger sig.
    Nästa helg är det dax igen.
    Vi ses nog där Birgitta

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>