Hage till varje pris?

Idag undrar jag hur er inställning till hagvistelse ser ut; dvs tycker ni att hästarna ska gå ute i alla väder, oavsett?

Finns det väder som ni inte släpper ut i och/ eller tar ni in hästarna tidigare vid en viss väderlek?

Hur mycket jag än värderar den begränsade hagvistelse vi har på anläggningen (runt 6-7 timmar/ dag) så finns det tveklöst väder som jag inte vill ha Vicke stående utomhus i men då handlar det om ”extrema” varianter som mycket hårda vindar, hällregn, snöstorm och rejäl hetta parat med högt insektstryck.

Nu inträffar ju väder som ovan väldigt sällan tack och lov men jag är alltså inte främmande för att varken hålla Vicke inne hela dagen eller ta in honom i förtid- hellre än att riskera något vid tex storm eller att liksom tycka att han ska stå ute bara för sakens skull så att säga.

Just Vicke har jag vid något tillfälle själv hämtat in från hagen under pågående hällregn och jag är tämligen säker på att han bara har varit GLAD över att få komma in (han har stått och sett helt världsfrånvänd ut med huvudet nere i marken) medan jag vet att det finns hästägare som liksom tycker att hästarna är ute så lite ändå så att de gott kan stå ute oavsett väder.

Sedan tycker jag att det är skillnad om man tydligt SER att hästarna inte bryr sig om det väder som råder- om de ser ut att njuta, om de småäter, står och sover osv eller om de står ihopkurade vid ingången och verkar vilja gå in så fort de ser en människa.

I det sistnämnda fallet har jag faktiskt svårt att förstå ”hage till varje pris” men om ni kan och vill får ni gärna förklara det för mig.

Men hur resonerar ni?

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Renee

    Det tycker jag handlar helt o hållet om vad för hage det handlar om. De hagar där du står håller jag helt med, men en hage som är stor som en liten skog och där hästarna har skydd (ligghall) att gå in under (både för stark sol och ilsket regn) tror jag absolut att hästarna mår bra av att gå ute året o dygnet runt!!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, finns det bra SKYDD håller jag absolut med. Men många hagar är ju helt ”öppna” utan skog, enstaka träd eller vindskydd.

      Svara
  2. Cia

    Våra hästar går ute mycket.
    Våra hagar är riktigt STORA det finns gott om skydd, i form av skogsdungar. Vi har alltid friskt vatten (isfritt – thermobar ) finns det inte gräs har vi fri tillgång på hösilage i höhäckar med slowfeedingnät.
    Har jag möjlighet tar jag in vid rejäl åska. Naturligtvis även vid stormar, då kan vi besluta att hästarna inte får gå ut, risk för fallande träd osv.
    Tack och lov så är inte insektstrycket speciellt stort hos oss. Märkte stor skillnad när jag var hos en bekant som sa att de hade besvär med insekter – och det hade de. Alla hästar där hade flugtäcken.

    Svara
  3. Frida

    Våra går ute från ca 7-20 året runt. Är det storm eller åska tar vi in dem, nu när det har varit så varmt har de kommit in några timmar mitt på dagen och sen gått ut senare på kvällen istället. Vintertid är det tillgång på grovfoder och bra täcken som gäller. Ibland kan jag ta in dem tidigare om det är tråkigt väder, de brukar vara duktiga på att tala om att de vill in. Men vill ha dem ute så mkt det bara går.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Nej – inte hage till varje pris. Men hagvistelse är ändå högt prioriterat hos oss. Det är sällan hästarna går ute mindre än 10 timmar/dygn – för det krävs extremt dåligt väder, oftast storm av något slag. Våra hagar är relativt stora, och det är sällan hästarna står vid grinden och hänger. Men vid riktigt extremväder har jag absolut hellre hästarna inne, eller om det är möjligt så får de gå i vår lilla, hårdgjorda hage nära stallet några timmar. Sen är det ju olika på de olika hästarna. Makens valack kan gå ute i alla väder, han trivs oavsett. Mitt sto skulle kunna stå inne dygnet runt utan att det besvärade henne nämnvärt, men min valack blir totalt odräglig om han inte får vara ute och röra på sig.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, även jag prioriterar hagvistelse- ibland mer än mina hästar känns det som. Tror tex att både Archie, Kreon och Vicke hade kunnat klara sig med typ 2 timmars hagvistelse utan att bry sig- men JAG hade brytt mig.

      En bidragande orsak (även om det egentligen bara var en liten detalj) till att jag köpte Vicke var att jag visste att han var van vid korta hagvistelser, ”Stockholmare” som han var 🙂 .

      Det finns ju hästar som verkligen blir odrägliga om de inte får vara ute i princip hela dagarna och en sådan häst hade jag varken velat eller KUNNAT ha utan att byta stall.

      Svara
      • Monica

        Det där att hästarna inte skulle vilja vara ute längre än 2h, kan det ha att göra med hagens utformning (tex liten utan gräs) o brist på sällskap?
        De är ju även vanedjur o vänjer sig väldigt fort att det serveras mat vidvissa tider, vilket såklart gör att de står o hänger vid grinden o väntar. Samma sak om de tas in o serveras mat inne…. // Linda

        Svara
        • Birgitta

          Det tror jag absolut påverkar otroligt mycket.

          Dock som i Kreons fall hade hans inte enorma lust att gå i hagen mest med hans mycket märkliga ”flockbeteende” att göra.

          Även när han gick i gräshage så kunde han inte slappna av till 100 % utan så fort någon tog in sin häst för att rida så var han framme vid grinden och liksom frågade ”ska jag också gå in”.

          Och han kom alltid som ett skott vid intag och hade aldrig klarat av att lämnas bland de sista utan att bli extremt orolig.

          Det var faktisk även stressande för MIG (att ha en sådan häst).

          Svara
      • LenaLu

        Vad intressant att du tycker att stockholmare har sinna hästar kortare tid ute. För mig är det skåningar släpper inte ut sina hästar alla dagar i veckan. Det här kan bli en intressant sak att ta upp, vad har vi för fördomar om andra ang hästhållning/ridning i vårt avlånga land (eller i hela Europa, världen?)

        Svara
        • Birgitta

          Vicke har en tid stått på Ryttarstadion så det är ingen fördom utan fakta i hans fall. Och det finns ett fåtal stall kring Stockholms innerstad där det verkligen är begränsad hagvistelse pga avsaknad av tillräckliga hagar.

          Sedan finns det så klart massor av stall i hela Sverige som begränsar hagvistelsen FAST de HAR hagar- vet flera proffsstall som gör så tex.

          I det stall Vicke stod innan jag köpte honom var hästarna INTE ute hela dagarna trots hagtillgång.

          Svara
          • LenaL

            Och så finns det massor med stall i Stockholm som har låååånga utevistelse. Men det var inte en förklaring jag tänkt mig, men tack ändå. Utan det skulle vara roligt och höra vad man har för fördomar om tex Stockholmare, skåningar, norrlänningar osv. Som att i Sthlm rider alla utan hjälm (jag bara hittar på nu).

      • Anonym

        Det är ju också så att om man rider en häst regelbundet som du så behöver de ju inte så långa hagvistelser el stora hagar men om man inte har den möjligheten el om man ex promenadrider 2-3 gr i veckan – då är det ju bra med STORA hagar och lång utevistelse./Renée

        Svara
        • Birgitta

          Trots att jag rider varje dag skulle jag ändå hellre vilja ha större hage och länge hagvistelse men anser att det går bra som det är.

          Men som du skriver så tycker jag absolut att det är ännu viktigare i de fall man rider väldigt lite och sällan.

          Svara
  5. jannike

    Min måste vara ute varje dag, för bådas välbefinnande. Han blir otroligt rastlös och hittar på skit(uppvuxen med 20-30 hästar på lösdrift i norska fjällen) om han inte får komma ut, sen vill jag att de rör sig något fritt varje dag för ledernas skull. Det är ytterst sällan vi har någon häst i stallet som inte rör sig ur fläcken under hela hagvistelsen.

    Det enda som kan hindra mig från att släppa ut är nog orkan/storm. Snöstorm kan de vara ute ett par timmar i alla fall. Om inte alla linor och staket är gömda under snödrivor såklart

    Svara
  6. Anna-Karin Eng

    Det som jag upplever att mina hästar lider värst av är insekterna som terroriserar dem just nu. Då går de in i lösdriften. Annars är de ute i alla andra väder. Hade en häst här som faktiskt gick in när det regnade men det är ingen annan som velat det. Har de inte möjlighet att komma in när det är pintjockt med blinningar ute så springer de som tokar.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, just hästar som springer för att undkomma insekter är nog något av det värsta ”hagscenario” jag kan tänka mig.

      Jag vill att hagen ska vara en viloplats- inte ett stressmoment för hästen (eller mig själv ha ha).

      Svara
  7. JohannaB

    Jag har utestall så mina kan gå in och ta skydd själva om de vill, men det gör de endast för värme och insekter (aldrig för regn, åska eller blåst hittills iaf?).
    Hästar blir ju ”vana” vid att ha det på visst sätt, min är van vid att röra sig mycket och självmant dagtid och kan visst stå på box men hon blir hiskeligt vild och pigg av det så jag slipper helst! 😀
    Det märks främst på meeting, då rids hon ju ändå 1,5 timme och ganska intensivt, står i en rörig miljö så huvudet blir utsatt för intryck och så leder jag henne 1-2 timmar per dag men hon blir fruktansvärt pigg dag två på meetinget ändå! 🙂
    Men hon är väldigt tålig också, fryser aldrig och verkar tåla att det regnar småspik utan att påverkas. Fullblodet jag hade innan var betydligt mindre tålig, säkerligen också för att hon inte var van vid det på samma sätt?

    Svara
    • Birgitta

      Det låter härligt med en så energisk häst och för dig med eget stall där du kan göra som du vill spelar det ju heller ingen roll att hästen blir så laddad utan hagvistelse.

      Mig hade det stressat enormt och att vara ute och promenera med en häst på meeting hade jag tyckt var hur tråkigt som helst.

      Svara
      • JohannaB

        Men vad skulle du göra hela dagarna på meeting annars? 😀
        Jag är nog för energisk själv också, kan inte sitta och titta på tävlingarna 14 timmar per dygn förutom de två jag rider ju 😉
        Det är absolut en vanesak, hon är VAN vid att röra sig så mycket i hagen och blir därför pigg av att stå stilla. En häst som är van vid att stå i mindre hage eller box och inte vara ute så många timmar kommer tvärtom vilja gå in om den hamnar i en stor hage alldeles för många timmar.. Tror jag?
        Men jag funderar kring om de går att vänja om och hur lång tid det skulle ta för dem att bli vana vid motsatsen liksom?
        Många unghästar är ju på lösdrift till 2-3 års ålder men vänjer sig sedan vid mindre utevistelse, kan de sedan vänjas tillbaka igen?

        Svara
        • Birgitta

          Om jag så höll på att dö av leda vill jag inte LEDA (observera ordvitsen) en häst- det är förknippat med på tok för många led-samma minnen (ny ordvits ha ha).

          Lite skämt och lite allvar men jag tror absolut att DE FLESTA hästar kan vänjas vid det mesta när det gäller gäller hagvistelse men det är ju alltid skönt om man slipper vänja av hästen vid sådant den tycker om eller vänja den vid sådant som inte verkar så poppis.

          Om jag får gissa är det lättare att vänja en häst vid lång än kort hagvistelse förutsatt att man har en BRA hage med mat, sällskap osv- det är ju det mest naturliga för hästen.

          Svara
  8. CeciliaL

    Jag har nog litet liknande som JohannaB – P (6 arig arab) gar i hagen over natten nu pa sommaren, och kommer in pa morgonen dels for att han inte ska gluffa gras HELA dagen ocksa och dels for att insektstrycket ar extremt hos oss (ovanligt i England – har aldrig haft problem nagon annanstans, men nu bor jag i skogsbrynet och for forsta gangen nagonsin bor jag pa ett stalle dar det finns knott!). Nar han ar ’inne’ sa har han boxen med dorren oppen, en liten grusplan och en liten grashage att tillga. Ofta star han inne ett tag och resten av tiden star han antingen med huvudet inne och kroppen utanfor (det verkar vara farre insekter pa sjalva grusplan an ute i hagen, sa han behover inte nodvandigtvis sta inne i boxen for att komma undan), eller sa star han vid grinden mot huset (pa grus) dar det flaktar mera. Pa vintern skulle jag antingen lata dem vara ute dygnet runt, eller om det regnar extremt mycket (som det gjorde forra aret) sa star han pa box over natten och ponnyn (som ar en Welsh Section A, 23 ar gammal) har box+grusplan. Detta for att spara pa hagen och bevara bete till resten av aret. Ponnyn gar i minihage+box+grusplan dygnet runt pa sommaren och ute i stora hagen pa vintern.

    Vadret tycker jag inte de verkar bry sig om namnvart, fast vi bor skyddat. Det skulle nog behova vara storm for att jag skulle ta in dem for vadrets skulle, annat an om det regnar (som det gjorde fran november till mars forra vintern) och de behover torka/hagen blir forstord, men det ar ju inte direkt for vadret som sa, utan andra orsaker. Om de star med huvudet i backen kan de ju lika garna komma in. Fast problemet med att ’vilja komma in efter 2h’ ar ju att nar de val ar inne sa forvandlas det till ’vilja komma ut efter 2h’! Som en hund – alltid pa fel sida av dorren/grinden…! 😀 Om jag skulle komma ut och finna dem svettiga och upprorda av insekterna sa stors jag sjalv jattemycket och kanner mig som en kass och elak hastagare! Sa far det inte vara. Darav flugtacken/huva/tillgang till box (med oppen dorr).

    Svara
    • LenaLu

      Jag läste någonstans att hästar som går kortare tid i gräshage ändå får i sig samma mängde som de hästar som går mkt längre tid. Hästarna anpassar sig efter tillgången o äter ikapp. Så det hjälper nog inte att begränsa utevistelsen av den anledningen . Om jag får gissa så tycker jag att hästar so aldrig få bli riktigt hungriga äter mer sansat, men så finns det ju alltid matvraken oavsett tillgång:)

      Svara
      • Birgitta

        Det är min erfarenhet också.

        Mina hästar har aldrig varit ”gamar” även om de ätit med god aptit- just för att de alltid har något att äta, om det så är halm.

        Har sett flera mycket tråkiga exempel på hästar som man försökt att banta- de äter ”allt”, även gödslig halm och är sura och helt besatta av att lyckas komma åt mat. Ser fruktansvärt ut och man vet ju själv hur det är om man skulle gå hungrig….

        Svara
      • CeciliaL

        Ponnyn går inte i gräshage alls på sommarhalvåret alltså. Vad gäller 6 åringen har jag faktiskt provat bådadera och han blir definitivt fetare av att ha 24/7 tillgång, men generellt håller jag med er att det oftast inte gör någon större skillnad.

        Svara
  9. Minstral

    Det finns extremväder som jag inte alls släpper ut i, rejäl storm t.ex. där det är fara för att saker kan komma flygande. Snöstorm och ösregn brukar de också få stå inne och bara komma ut en stund när vi mockar och fixar i stallet. Jag vill alltid ha ut dem en stund så att de får röra på sig, är rädd för kolik om det blir så att det är skitväder många dagar i sträck. Är det dåligt väder och de står ute tar jag in dem om de bara står och hänger och ser allmänt lidande ut. Går de och pillar med gräset eller står lugnt och sover så får de vara kvar ute. Tack och lov så är det ju inte extremt dåligt väder mer än några dagar per år så jag ser det inte som något större problem 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Då resonerar vi precis likadant och tack och lov våra stallägare också. De och jag VILL gärna ha ut hästarna i varje fall en liten stund men inte till varje pris, dvs med risk för hästarnas eller den egna säkerheten.

      Senast härom dagen blev en häst dödad av blixten här i Skåne.

      Svara
  10. Linda

    Eftersom mina hästar går på lösdrift så är det ju på sätt och vis hage till varje pris. Dom kan ju dock välja själva att gå in i ligghallen så om dom väljer att stå ute i oväder så får dom ju skylla sig själva.
    Jag har dock stängt in dom i ligghallen då det har varit dundrande snöstorm, två gånger tror jag.

    Svara
    • Linda

      När dom stått på stall tidigare år så har dom alltid varit ute iaf en stund varje dag oavsett väder. Enda undantaget när vi hade 42 grader kallt en vinter.

      Svara
  11. Dressyrtant

    Min blir tokig om han inte får komma ut på morgonen. Har han bara varit ute en liten stund kan man ställa in honom igen, men absolut inte utan kompisar. Jag hade gärna sluppit detta neurotiska beteende och haft honom inne när det är glashalt ute, orkanvindar och annat konstigt väder. Tyvärr, är det bara att släppa ut honom så att han får ta sin ”morgonbrall” och sedan är det lugnt.
    Eftersom vi har domesticerat våra hästar så mycket tror jag att alla hästar har lärt sig vad som gäller i de olika stallen, men hade de fått välja utan att veta något annat hade de säkert velat ha lösdrift med möjlighet att gå in och vila, äta och ta skydd. Jag vet att alla inte hade klarat det med hull och annat men jag tror inte hästen tänker så. Den vill vara ute, söka föda och vara med sina kompisar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>